• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Dělám zázvorovku, jako startér syrovátku z jogurtu a gramlavé ruce způsobily, že mi tam kydlo i cca půl čajové lžičky jogurtu. Bude to průser?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: nádhera - já našla jen blokované servery jen pro američany!
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: nebo se dá sledovat online (s anglickými tiulky) zde: http://www.gooddrama.net/japanese-drama/moyashimon
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Japonci mají naprosto geniální anime o studentovi zemědělské školy, co vidí mikroby.

    Takový fermentovaný byl jednou jeden život. Velmi, velmi, velmi japonské.

    Moyasimon: Tales of Agriculture - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Moyasimon:_Tales_of_Agriculture

    ku stažení na torrentech

    NyaaTorrents >> [-__-'] Moyashimon [BD 1080p x264 8-bit FLAC]
    http://www.nyaa.se/?page=view&tid=483882

    titulky jsou buď v angličtině a nebo část už v čj http://anime.akihabara.cz/anime/Moyashimon-2007

    Na obrázku aspergyllus dobývá škrob z rýžových zrn
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: diky...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: dej ho do ledničky, třeba v sáčku. A přípaně ho klidně zalej čerstvým nálevem. Jde taky zmrazit bez větších ztrát na mikroorganismech.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    A bohuzel jsem tu zpatky s dalším dotazem :(. Omylem jsem kopla do uz hotoveho kvetaku v nalevu s curry, zázvorem a rybi omackou a 80% nalevu se vylilo. Kvetaku je celkem dost, v nejbližších dnech ho urcite nezvladnu snist, da se to nejak uchovat?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: dik, presunu ho teda do lednice...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: dej to ještě alespoň na dva týdny do chladu dozrát.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Tak oprava. Kvetak JE kysely. To, co jsem prvne ochutnala, byl kousek celeru, ten kupodivu není skoro kysely. Uplne jsem zapomněla, ze jsem ho tam pridala. Kazdopadne hodnoceni "divny" sedi, zkusim to jeste par dni nechat, třeba to jeste není hotove...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Zkusila jsem kvasit platky cervene repy a ruzicky kvetaku, oboji ve stejny den, tak před 10 dny. Do repy jsem nasypala synovy laktobacily, do kvetaku jsem dala syrovatku z vykapaneho jogurtu. Obe sklenice radne bublaly, ted uz je klid. Dnes jsem ochutnala, repa je vynikajici, kvetak je takovy divny. Není prakticky vůbec kysely, není ani moc slany, spis ma jakoby mýdlovou pachut, po ochutnani jsem to vyplivla. Nemá to plisen, nesmrdi to, ale je to proste divny. Ma cenu jeste cekat, popr. s nim jeste něco delat, nebo je to na vyhozeni?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: pokud si to nezařívala nad 60 stupňů, tak nechat ještě pár dní stát, domnoží se tam očkovací kultura a bude to fungovat buď jako startér pro další kvašení, půjde s tím zadělat kynutý těsto a nebo jako ještě zdravější pití. Taky je to pak dobrý na pleť či vlasy.

    Ta vrzavost/moučnatost je způsobená čerstvostí sýra. Kdybys ho nechávala dozrát (jako alespoň týdny), tak by zmizela. Případně pokud byla sýřenina zahřívaná, tak ta v tom taky hraje roli.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    FRONEMA: Pokud ti chutná, vypít (případně vypít půl napůl smíchanou s ovocnou šťávou), pokud se ti chce hrát si s tím, tak ricottu (dost malá výtěžnost), pokud se chceš zkrásnit, nalej to do vany. Případně se inspiruj tu http://uvarim.blogspot.cz/2012/03/syrovatkova-buchta.html
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem zkousela vyrobit svuj prvni domaci syr ze setu ze sklizeno a dopadlo to nad ocekavani dobre.

    mam dve otazky
    zbylo mi z toho spoustu sytovatky, co se s ni da dobreho udelat?
    syr je chutove vybornej, jen ma takovou malinko jakoby mouncnivou soucast, nevite cim to je?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MALKE: respektive velmi v to doufám, protože teď se mi v pokusu o fire cider pomnožila taková ta chuť nakyslé cibule, která je prostě hnusná. Ale normálně jen fermentované prokvašené cibulky jsou super.
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: Mně cibule taky nikdy nezhořkla, zjistila jsem to na internetech, když jsem pátrala po tom, proč mi mohl při mixování zhořknout ananas, hajzl jeden. Internety pravily, že cibule hořkne, předávám tedy informaci dál. Co to dělá při fermentaci, nemám, pravda, páru, ale osobně jsem radši, když je všechno od začátku, jak má, než abych doufala, že když to tam dám, stane se s tím něco pěkného a bude to k jídlu:))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MALKE: hele já to normálně mixuju a nějak jsem nic hořkého nepozorovala. Ale pokdu je to nějaká reakce něčeho v cibuli, tak si sem vcelku naprosto jistá, že během fermetnace se to ještě třikrát promění na něco jiného.
    IORETH
    IORETH --- ---
    MALKE: jo, to zní velmi pravděpodobně, díky za tip. Příště otestuju, nebo pomelu na masovém mlýnku, při tom mi ještě nikdy nezhořkla.
    FLU: No, je mi jasné, že s originální směsí to bude to pravé a bez ní to nebude ONO. Ale pokud si můžu vybrat mezi skvělým kimči, na které se můžu akorát dívat, a celkem dobrým kimči, které budu moci jíst, mám docela jasno :).
    FLU
    FLU --- ---
    MALKE: aha, tak to se mi zatim nikdy nestalo. dik, tohle je dobre vedet :)
    MALKE
    MALKE --- ---
    FLU: To nikterak nezpochybňuju, potíž je, že cibule někdy při mixování hořkne. Takže jedině rozmixovat samotnou, zkusit a pak teprve přidávat další věci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam