• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: no jestli si na zemědělce, tak tam někde máte vlastní kravín, kde se mlíko dá koupit. Podrobnosti jsou kdesi v paleo debatě.
    RUM
    RUM --- ---
    na suchdole je nějakej mlíkomat a včera jsem to chtěl zkusit, jenže sotva jsem k tomu přišel, tak se ke mě doplazil bezďák somrující o drobné... tak jsem si to rozmyslel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: No třeba v Praze je dostat se pravidelně k syrovému mléku je celkem oříšek - respektive teď vím jen o zdroji v Holešovicích. http://www.dobrafarma.cz/

    Mlékomaty z Jesenice byly zrušené a stejěn v nich měli mléko pasterované. Údajně je nějaký mlékomat na Stodůlkách, nebo tam někde, ale netuším co z něj teče.
    FAT
    FAT --- ---
    RUM: Tak to jo. Ale v létě by to šlo na kole, ne?
    :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: Čeho se bojíš?
    Zkus si přečíst tohle
    Syrové mléko aneb kdo a proč nařizuje pasterizaci?, Bio-info
    http://www.bio-info.cz/zpravy/syrove-mleko-aneb-kdo-a-proc-narizuje-pasterizaci
    Mléko piju už téměř výhradně nepasterizované.
    RUM
    RUM --- ---
    COWBOY:
    FAT:
    lužec nad vltavou (kousek od mělníka). já jsem stále ještě studující a jsem dost závislej na rodičích. nikam si autem zajet extra nemůžu. nemám auto.
    FAT
    FAT --- ---
    RUM: Na pár vteřin to "přejeď" na 70°C a nemusíš se bát.
    FAT
    FAT --- ---
    RUM: Nikde v okolí není kravín? Já si pro mléko jezdím do kravína na odpolední dojení.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: A odkud jsi? Jinak v Praze se mléka moc neprodukuje, většinou ho sem vozí z venkova. :-)
    RUM
    RUM --- ---
    a pak taky mám strach z nepasterovaného mlíka, proto se tu ptám!
    RUM
    RUM --- ---
    COWBOY: právě že ho nemám... můžu ho kupovat jen v praze, což bývá problém, protože z prahy nejsem a často vůbec tydle věci nestíhám
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: Jestli máš nepasterované mléko ke zkefírování, tak proč řešíš kupované jogurty?
    RUM
    RUM --- ---
    četl jsem, že pokud se z nepasterovaného mléka udělá kefír, že se tím zlikvidují případné patogeny
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: asi bude lepší teda ušetřit na kupovaných jogurtech a místo toho jít do zkefírovaného nepasterovaného mléka že? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: většinou koupím holandii, ale nejčastěji používám kefír a kefírovou zakysanku.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: Já občas kupuji i Choceňský. Ale spíš si dělám vlastní.
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: jj myslel jsem si to... a co třeba jogurty? máš nějaký oblíbený? mě teďka moc zachutnal Olma klasik (modrý obal). Dříve jsme kupovali Selský Hollandia, ale ten je už hrozně drahý. Naši kupují také často Pilos z Lidlu a ten mi příjde hnusnej docela.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: hele to může být nějaká snaha o šetrnější konzervaci, nebo tak něco.
    RUM: je pasterované. Na nepasterovaných to je výslovně napsané a určitě nebudou ve standardní obchodní síti, ale jen v sýrárnách.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Koupil jsem si v Bille u pultu šunkový salám a na nálepce pak měl ve složení přímo "kultury mléčného kvašení". WTF?
    RUM
    RUM --- ---
    mám dotaz: když koupím sýr, kde je napsáno ve složení mléko, ale nikde není poznámka, že by bylo pasterované, tak byl vyrobený z nepasterovaného mléka nebo to zákon neřeší? někdy to tam vyloženě píšou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam