• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: buď jen producent kyseliny mléčné - konzervace, nebo přímo ochranné kultury, můj bývalý zaměstnavatel to prodával, tj. taky druh konzervace
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: jj myslel jsem si to... a co třeba jogurty? máš nějaký oblíbený? mě teďka moc zachutnal Olma klasik (modrý obal). Dříve jsme kupovali Selský Hollandia, ale ten je už hrozně drahý. Naši kupují také často Pilos z Lidlu a ten mi příjde hnusnej docela.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: hele to může být nějaká snaha o šetrnější konzervaci, nebo tak něco.
    RUM: je pasterované. Na nepasterovaných to je výslovně napsané a určitě nebudou ve standardní obchodní síti, ale jen v sýrárnách.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Koupil jsem si v Bille u pultu šunkový salám a na nálepce pak měl ve složení přímo "kultury mléčného kvašení". WTF?
    RUM
    RUM --- ---
    mám dotaz: když koupím sýr, kde je napsáno ve složení mléko, ale nikde není poznámka, že by bylo pasterované, tak byl vyrobený z nepasterovaného mléka nebo to zákon neřeší? někdy to tam vyloženě píšou
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jestli někdo chcete kefírovou houbu a jste ochotný si pro ni dojet na Prahu 6, ideálně na Bořislavku, mám tu nějaké přebytky.

    A vypadá to, že kefírové koktejly jsou asi už pevnou svačinou. Nejvíc vede půllitr kefíru, malý jogurt, pořádná lžíce povidel (babiččiny, musejí se odkrajovat, kupované budou chtít asi vyšší dávku), lžička kakaa, špetka perníkového koření a podle potřeby přisladit. Mládě už kvůli tomu začalo i používat dvojslabičný výraz, "kuk-tej".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    tak s cisternovým zkušenost nemám, ale tu a tam si koupím ten flaškovaný tady v obchodech...no a právě piju první vychlazenou skleničku notně vykvaseného kvasu a teda paráda - chuťově rozhodně o level lepší než ten kupovaný (ale jak říkám z cisterny jsem nikdy nepil ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: pro cisternový se totiž pečou speciální chleby se spoustou sladu. V ruských speciálkých se dají koupit jako suchary.

    Ruský, sofistikovaný recept zde http://registrr.livejournal.com/tag/%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Kdysi v minulosti mama párkrát doma kvas dělala, ale neprislo mi to nikdy tak dobre, jak ten cisternovy...
    ZUZKAOU: mne podle slozeni ani neprislo, ze by to byl kvas, ale spis limonáda s kvasovou prichuti...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Potvrzuju, poté, co to projde burčákovou fází, už to moc k pití není. Teda dá se, ale že by si člověk pochutnal, to moc ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH: kvasí dost intenzivně - a hlavně se teda pije mladej na úrovni burčáku.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    a ještě jeden lamí dotaz na závěr- jak moc je u toho kvasu poznat že kvasí? chytne zkraje nějaký bouřlivý kvas?
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ZUZKAOU: tak super - dík moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Proč by nestačil? Droždí mají v každých potravinách - tam fakt nemusí přijít nějaké ušlechtilé pivní, či vinnařské (ty jsou třeba v drogeriích TETA). Co myslíš že tam tak sypou rusové - co mají po ruce :-)
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ZUZKAOU: jjá to dělal z kváskového chleba (případně tam můžu trochu kvásku přidat), ale samotný kvásek asi nestačí, ne?

    problém je, že jsem to tam dneska dal a teď se bojím, aby se to nezkazilo...nevíte kde sehnat narychlo kvasnice (tedy ne z eshopu a pokud možno dnes/zítra), ideálně v Nuslích?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH: nemyslím si, že by v ČR byl ke koupi čerstvý kvas - imho jsou všechny pasterované. Nasyp tam trošku kvasnic a nebo jestli tam chceš i mléčné kvašení (nepatří tam, ale třeba mě to chutná spíš), tak lžičku chlebovýho kvásku.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    zdravím, chtěl jsem se zeptat na rady ohledně výroby ruského kvasu - něco jsem si vyfiltroval, ale jeden zásadní dotaz:
    dle rady známého jsem místo kvasnic nalil do kvasového polotovar několik deci kvasu z obchodu...ale obávám se že tam budou (vzhledem k té limonádovitosti) kvasinky mrtvé, co myslíte?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FURINKA: klidně do brkaše to můžeš zamíchat
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Dala jsem si kysat ředkev s mrkví, ale často na to zapomínám a říkám si, že bych to měla sníst, než mi to odpochoduje z lednice samo. Tak si říkám, dá se to dát do nějakého jídla? Nebo třeba udělat to v těstíčku? (Chápu, že se tím asi ztratí ten probiotický účinek, protože to většina těch bakterií nepřežije, ale hlavní je to nenechat zkazit.)
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    LA_PIOVRA: přesně tohle maji i v Korea Mart, Gazdova 3, u Palačáku...
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: jsem to ochutnala a prijde mi to... no, asi ne zrovna nakysle :) tak nevim no :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam