• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ITAL: no tak úmrtnost předků a zejména jejich dětí je trošku jiný příběh a v době, kdy jaksi nebyly současné hygienické normy a ledničky, tak pasterizace byla dost zázrak - jednak se mlíkem reálně šířila tuberkulóza a především se teda prodloužila jeho trvanlivost.
    ITAL
    ITAL --- ---
    My, co si dáváme tatarak, nemáme problém s čerstvým mlékem. Ani kravskym, ani kozím. A když rocne mam Cca 5 klíšťat, tak nějaká borelióza z kozího mlika je mi fuk.
    (Všude kde jsem o tom četl šlo o kozí mliko, ale možná se pletu).
    Stejně, když se doziju důchodu, tak to bude zazrak. Zadní z mých předků mléko nepasterizoval.
    Už koncim, nějak mne rozpovidala ta prevarena voda s chmelem.:-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ALDEMIK: Takže? :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    COWBOY: minuta na 85. Ale koukám, že nic takového neexistuje :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: když necháš mlíko zkysat, tak se tam patogeny nestihnou pomnožit, protože se tam poměrně rychle sníží PH a to oni neradi.

    Jinak dostatečné zkysání fakt umí rozložit ledacos - zejména jak je to alkaloid a nebo nějaká hořká látka - ale ty se v mlíce nevyskytujou.

    Jinak ten přenos borelií nebyl vyvrácen, ale taky nebyl nijak moc prokázán...
    RUM
    RUM --- ---
    a co ta kefírová houba? když do nepasterovaného mlíka dám tuto houbu, zlikviduje to patogeny nebo je to výmysl? :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    NOLONGERTHERE: No tak jestli pasterizace při 72°C, tak to borelioze moc nevadí, když vyžaduje 75 - 80°C.
    Tak jestli náhodou nepijeme vlastně to samé. A rychlé kysnutí? V neděli domu přinesené mléko dáno do ledničky. V pátek nalito do hrnce a necháno při pokojové teplotě. V neděli večer stále ještě nezkyslé. V úterý už z toho šel udělat bezva tvaroh. To mléko mi vydrží v ledničce vždy minimálně 8 dní. Tedy pokud s ním šetřím a nevypiji ho už ve středu. :-)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    COWBOY: Tady se tomu říká šetrná pasterizace, myslím. http://www.tmleko.cz/cerstve-mleko/2.117.o-mlece/2.125.co-je-to-pasterizace-/
    A cítit to podle mě taky není (mnohem snáze je cítit problém, který vznikne díky tomu, že se mléko nepasterizuje - fakt hrozně rychle to kysne), spíš je znát domácí "pasterování", kdy to lidi převaří, to chuťově poznat jde.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    NOLONGERTHERE: Díky, Jiřák budu sledovat.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ALDEMIK: Čemu říkáš rychlá pasterizace?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    COWBOY: Na to samozřejmě nejde nic namítnout :-)
    (Ale já teda rozdíl při rychlé pasterizaci nepoznám)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    BONEMINA: Někdy snad mívá Pěnčín, ale když už, tak kupuju spíš jogurty a hotové výrobky z něj, tak nevím, kdy a jaké...
    Kozí biofarma Pěnčín, Josef Pulíček, Pěnčín | Farmářské tržiště
    http://www.farmarsketrziste.cz/certifikovani-farmari/kozi-farma-pencin-josef-pulicek-pencin
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jo, když jsme u toho mléka, nevíte někdo, kam v Praze pro ovčí? Radši pasterizované.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ALDEMIK: Když mně to nepsterizované chutná víc. :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    COWBOY: Hele, já ti nevim. Dělala jsem ve vysokohorské salaši ve Švýcarsku a mlíko jsme (kromě výroby dlouhozrajících sýrů) pasterizovali, i na běžné pití. Doma máme kozy a děláme to taky. A to ne kvůli salmonele, to by mě fakt nenapadlo, ale kvůli borelióze, jejíž přenos mlékem nebyl nikdy spolehlivě vyvrácen (aspoň co vim) a dalším věcem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    V roce 2010 jsem psala mail přímo na zemědělku. Je možné, že teď už je to jinak, ale pro info

    > Dobrý den,
    > jedná se o krmné mléko - nepasterizované a tudíž pro
    > krmné účely :-). Je třeba se nejlépe zapsat do pořadníku ve stáji nebo se přijít domluvit
    > přímo do stáje, zda a kolik mléka je nebo budete chtít. Prozatím 10 Kč
    > za 1.5litru (příp. flašku s sebou, někdy nemáme), bude se ovšem od září
    > zvyšovat na 15 Kč za 1.5litru.
    > S pozdravem Ivana Gardiánová
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: buď jen producent kyseliny mléčné - konzervace, nebo přímo ochranné kultury, můj bývalý zaměstnavatel to prodával, tj. taky druh konzervace
    RUM
    RUM --- ---
    jj v pondělí ho konečně musím zkusit :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: "Mléko není homogenizované ani pasterizované, je živé. Obsahuje přirozenou mikroflóru, ke které mohou být někteří lidé více či méně citliví, proto je doporučeno mléko před požitím tepelně opracovat. Mléko si můžete natočit přímo do své láhve nebo si z automatu můžete koupit poctivou skleněnou nebo plastovou láhev."
    :-)))
    RUM
    RUM --- ---
    jeden čas jsme kupovali mlíko značky Amálka... pasterované na nízkých neplotách a nehomogenizované. někdy chutnalo výborně a někdy zase hrozně divně...
    ZUZKAOU: jo to je on
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam