• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: když necháš mlíko zkysat, tak se tam patogeny nestihnou pomnožit, protože se tam poměrně rychle sníží PH a to oni neradi.

    Jinak dostatečné zkysání fakt umí rozložit ledacos - zejména jak je to alkaloid a nebo nějaká hořká látka - ale ty se v mlíce nevyskytujou.

    Jinak ten přenos borelií nebyl vyvrácen, ale taky nebyl nijak moc prokázán...
    RUM
    RUM --- ---
    a co ta kefírová houba? když do nepasterovaného mlíka dám tuto houbu, zlikviduje to patogeny nebo je to výmysl? :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    NOLONGERTHERE: No tak jestli pasterizace při 72°C, tak to borelioze moc nevadí, když vyžaduje 75 - 80°C.
    Tak jestli náhodou nepijeme vlastně to samé. A rychlé kysnutí? V neděli domu přinesené mléko dáno do ledničky. V pátek nalito do hrnce a necháno při pokojové teplotě. V neděli večer stále ještě nezkyslé. V úterý už z toho šel udělat bezva tvaroh. To mléko mi vydrží v ledničce vždy minimálně 8 dní. Tedy pokud s ním šetřím a nevypiji ho už ve středu. :-)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    COWBOY: Tady se tomu říká šetrná pasterizace, myslím. http://www.tmleko.cz/cerstve-mleko/2.117.o-mlece/2.125.co-je-to-pasterizace-/
    A cítit to podle mě taky není (mnohem snáze je cítit problém, který vznikne díky tomu, že se mléko nepasterizuje - fakt hrozně rychle to kysne), spíš je znát domácí "pasterování", kdy to lidi převaří, to chuťově poznat jde.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    NOLONGERTHERE: Díky, Jiřák budu sledovat.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ALDEMIK: Čemu říkáš rychlá pasterizace?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    COWBOY: Na to samozřejmě nejde nic namítnout :-)
    (Ale já teda rozdíl při rychlé pasterizaci nepoznám)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    BONEMINA: Někdy snad mívá Pěnčín, ale když už, tak kupuju spíš jogurty a hotové výrobky z něj, tak nevím, kdy a jaké...
    Kozí biofarma Pěnčín, Josef Pulíček, Pěnčín | Farmářské tržiště
    http://www.farmarsketrziste.cz/certifikovani-farmari/kozi-farma-pencin-josef-pulicek-pencin
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Jo, když jsme u toho mléka, nevíte někdo, kam v Praze pro ovčí? Radši pasterizované.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ALDEMIK: Když mně to nepsterizované chutná víc. :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    COWBOY: Hele, já ti nevim. Dělala jsem ve vysokohorské salaši ve Švýcarsku a mlíko jsme (kromě výroby dlouhozrajících sýrů) pasterizovali, i na běžné pití. Doma máme kozy a děláme to taky. A to ne kvůli salmonele, to by mě fakt nenapadlo, ale kvůli borelióze, jejíž přenos mlékem nebyl nikdy spolehlivě vyvrácen (aspoň co vim) a dalším věcem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    V roce 2010 jsem psala mail přímo na zemědělku. Je možné, že teď už je to jinak, ale pro info

    > Dobrý den,
    > jedná se o krmné mléko - nepasterizované a tudíž pro
    > krmné účely :-). Je třeba se nejlépe zapsat do pořadníku ve stáji nebo se přijít domluvit
    > přímo do stáje, zda a kolik mléka je nebo budete chtít. Prozatím 10 Kč
    > za 1.5litru (příp. flašku s sebou, někdy nemáme), bude se ovšem od září
    > zvyšovat na 15 Kč za 1.5litru.
    > S pozdravem Ivana Gardiánová
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: buď jen producent kyseliny mléčné - konzervace, nebo přímo ochranné kultury, můj bývalý zaměstnavatel to prodával, tj. taky druh konzervace
    RUM
    RUM --- ---
    jj v pondělí ho konečně musím zkusit :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: "Mléko není homogenizované ani pasterizované, je živé. Obsahuje přirozenou mikroflóru, ke které mohou být někteří lidé více či méně citliví, proto je doporučeno mléko před požitím tepelně opracovat. Mléko si můžete natočit přímo do své láhve nebo si z automatu můžete koupit poctivou skleněnou nebo plastovou láhev."
    :-)))
    RUM
    RUM --- ---
    jeden čas jsme kupovali mlíko značky Amálka... pasterované na nízkých neplotách a nehomogenizované. někdy chutnalo výborně a někdy zase hrozně divně...
    ZUZKAOU: jo to je on
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Městská část Praha - Suchdol
    http://www.praha-suchdol.cz/index.php?md=news&fn=show&dt=2998

    pěkný - škoda že to mám hodinu a půl :-(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: no jestli si na zemědělce, tak tam někde máte vlastní kravín, kde se mlíko dá koupit. Podrobnosti jsou kdesi v paleo debatě.
    RUM
    RUM --- ---
    na suchdole je nějakej mlíkomat a včera jsem to chtěl zkusit, jenže sotva jsem k tomu přišel, tak se ke mě doplazil bezďák somrující o drobné... tak jsem si to rozmyslel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: No třeba v Praze je dostat se pravidelně k syrovému mléku je celkem oříšek - respektive teď vím jen o zdroji v Holešovicích. http://www.dobrafarma.cz/

    Mlékomaty z Jesenice byly zrušené a stejěn v nich měli mléko pasterované. Údajně je nějaký mlékomat na Stodůlkách, nebo tam někde, ale netuším co z něj teče.
    FAT
    FAT --- ---
    RUM: Tak to jo. Ale v létě by to šlo na kole, ne?
    :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam