• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    COWBOY: Na to samozřejmě nejde nic namítnout :-)
    (Ale já teda rozdíl při rychlé pasterizaci nepoznám)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ALDEMIK: Když mně to nepsterizované chutná víc. :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    COWBOY: Hele, já ti nevim. Dělala jsem ve vysokohorské salaši ve Švýcarsku a mlíko jsme (kromě výroby dlouhozrajících sýrů) pasterizovali, i na běžné pití. Doma máme kozy a děláme to taky. A to ne kvůli salmonele, to by mě fakt nenapadlo, ale kvůli borelióze, jejíž přenos mlékem nebyl nikdy spolehlivě vyvrácen (aspoň co vim) a dalším věcem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    V roce 2010 jsem psala mail přímo na zemědělku. Je možné, že teď už je to jinak, ale pro info

    > Dobrý den,
    > jedná se o krmné mléko - nepasterizované a tudíž pro
    > krmné účely :-). Je třeba se nejlépe zapsat do pořadníku ve stáji nebo se přijít domluvit
    > přímo do stáje, zda a kolik mléka je nebo budete chtít. Prozatím 10 Kč
    > za 1.5litru (příp. flašku s sebou, někdy nemáme), bude se ovšem od září
    > zvyšovat na 15 Kč za 1.5litru.
    > S pozdravem Ivana Gardiánová
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: buď jen producent kyseliny mléčné - konzervace, nebo přímo ochranné kultury, můj bývalý zaměstnavatel to prodával, tj. taky druh konzervace
    RUM
    RUM --- ---
    jj v pondělí ho konečně musím zkusit :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: "Mléko není homogenizované ani pasterizované, je živé. Obsahuje přirozenou mikroflóru, ke které mohou být někteří lidé více či méně citliví, proto je doporučeno mléko před požitím tepelně opracovat. Mléko si můžete natočit přímo do své láhve nebo si z automatu můžete koupit poctivou skleněnou nebo plastovou láhev."
    :-)))
    RUM
    RUM --- ---
    jeden čas jsme kupovali mlíko značky Amálka... pasterované na nízkých neplotách a nehomogenizované. někdy chutnalo výborně a někdy zase hrozně divně...
    ZUZKAOU: jo to je on
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Městská část Praha - Suchdol
    http://www.praha-suchdol.cz/index.php?md=news&fn=show&dt=2998

    pěkný - škoda že to mám hodinu a půl :-(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: no jestli si na zemědělce, tak tam někde máte vlastní kravín, kde se mlíko dá koupit. Podrobnosti jsou kdesi v paleo debatě.
    RUM
    RUM --- ---
    na suchdole je nějakej mlíkomat a včera jsem to chtěl zkusit, jenže sotva jsem k tomu přišel, tak se ke mě doplazil bezďák somrující o drobné... tak jsem si to rozmyslel.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: No třeba v Praze je dostat se pravidelně k syrovému mléku je celkem oříšek - respektive teď vím jen o zdroji v Holešovicích. http://www.dobrafarma.cz/

    Mlékomaty z Jesenice byly zrušené a stejěn v nich měli mléko pasterované. Údajně je nějaký mlékomat na Stodůlkách, nebo tam někde, ale netuším co z něj teče.
    FAT
    FAT --- ---
    RUM: Tak to jo. Ale v létě by to šlo na kole, ne?
    :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: Čeho se bojíš?
    Zkus si přečíst tohle
    Syrové mléko aneb kdo a proč nařizuje pasterizaci?, Bio-info
    http://www.bio-info.cz/zpravy/syrove-mleko-aneb-kdo-a-proc-narizuje-pasterizaci
    Mléko piju už téměř výhradně nepasterizované.
    RUM
    RUM --- ---
    COWBOY:
    FAT:
    lužec nad vltavou (kousek od mělníka). já jsem stále ještě studující a jsem dost závislej na rodičích. nikam si autem zajet extra nemůžu. nemám auto.
    FAT
    FAT --- ---
    RUM: Na pár vteřin to "přejeď" na 70°C a nemusíš se bát.
    FAT
    FAT --- ---
    RUM: Nikde v okolí není kravín? Já si pro mléko jezdím do kravína na odpolední dojení.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: A odkud jsi? Jinak v Praze se mléka moc neprodukuje, většinou ho sem vozí z venkova. :-)
    RUM
    RUM --- ---
    a pak taky mám strach z nepasterovaného mlíka, proto se tu ptám!
    RUM
    RUM --- ---
    COWBOY: právě že ho nemám... můžu ho kupovat jen v praze, což bývá problém, protože z prahy nejsem a často vůbec tydle věci nestíhám
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: Jestli máš nepasterované mléko ke zkefírování, tak proč řešíš kupované jogurty?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam