• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    RUM
    RUM --- ---
    lidičky musím se přiznat, že todle todle auditko je pro mě jeden z hlavních důvodů, proč chodit pravidelně na nyx, hlavně díky úžasně ochotné ZUZKAOU. poslední dobou se čím dál víc setkávám s tím, že vás lidi pošlou do háje s tím, že si danou věc máte najít na googlu a nevotravovat s blbostma.

    trochu spamu, pardon, ale chtěl jsem tak vyjádřit svůj vděk za todle místo ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SQUZZA: Ulovila mu to kamarádka na středečních trzích na Jiřáku, sedmičku za 62 korun.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BONEMINA: kde ho kupujes? ovci mliko :]

    jak jsem se tu ptala pred par dny na ten kozi tak ten vysel luxusne a udelala jsem z nej pak syr a ten je taky dobrej... :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: no v létě bych to nedělala :-)
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU:
    COWBOY:

    tak supr :-) jinak teďka to je asi v pohodě, ale co v létě, když vám do auta prančí slunce?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. kdybyste někdo dělali kefír z ovčího mlíka, je fakt vynikající. Samotné ovčí mlíko je tak trochu nuda, je hodně smetanové a čekala jsem, že bude "ovcovatější", ale po zkefírování z něj vylezou zajímavější ostré chutě. Mnohem lepší než kraví smetana.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZUZKAOU: Mám podobnou zkušenost. V neděli večer natočím mléko do petky v Jizerkách, převezu v autě do Prahy, v pondělí večer v Praze předám dalším a ti konzumují v pohodě do příští neděle. Mléko je bez jakékoliv úpravy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: moc to hrotíš. Ano - hygienické normy pro potravinářské provozy jsou dobré. PRo běžný lidský provoz to funguje v daleko volnější míře.

    Aneb tuhle jsem v neděli v poledne koupila dva litry syrovýho mlíka v Jeseníku, převážela v kufru auta do Brna, pak je měla celý večer v batohu v kavárně, pak přišly na noc do ledničky, ráno jsme vyžahli litry a zbylý litr jsem pak autobusem (dole v prostoru) převážela domů do Prahy a dopili jsme ho tuším ve středu večer (v Praze byl už teda v lednici) a jak bylo dobrý.
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: ok :-) jinak napadlo mě, že by nemusel bejt špatnej nápad si do mlíkomatu brát nějakou termosku... aby mlíko vydrželo schlazený dokud ho nepřivezu domů. u vajec taky není dobré, když kolísá teplota, tak si řikám, že u mlíka to bude podobné
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: dokud nezačne kysnout - pak je nejvyšší čast ho nalej na kefír a nebo nechat dokysnout v teple na "divokou kyšku" a příapadně pak prokysané mléko zahřát tak na 60-70 stupňů a udělat domácí tvaroh.
    RUM
    RUM --- ---
    jaká je prosím bezpečná lhůta pro konzumaci nepasterovaného mléka z mlékomatu? tipuju tak 3 dny?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: diky :]]
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    COWBOY: Ale není to ono :)
    Beztak nejlepší je chleba s máslem a sýrem, hrnek kefíru nebo jiné kyšky a jabko :)

    Jinak ovčí mlíko si zítra donesu domů, půlka na pití, půlka na svašení, pak poreferuju.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BONEMINA: Stačí ho k tomu chlebu s máslem vypít. To není taková dřina. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jasně, pokud je čerstvé a kozy držené v čistotě, tak tam žádná výrazná pachuť nebude, zejména v zimně, kdy nemají zelené. Kysáním ta kozí chuť zesílí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    COWBOY: Ale blbě se krájí a dává na chleba s máslem ;)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    mam takovy polo OT dotaz, ale myslim, ze byste mi ho mohli zodpovedet :]]
    koupila jsem kozi mleko na kefir, obecne ho nemam rada a chtela sem to jen zkusit. chutna jak kravi. je to normalni? je z naky kozi farmy pencin.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: Ten kefír ti dá víc než všechna sýry světa. :-)
    RUM
    RUM --- ---
    ITAL: no já třeba tatarák ani nepasterované mléko nikdy nejedl a přesto jsem před pár lety měl hrozný problémy s vracejícími se roupy (v dětství jsem je nikdy neměl)... tehdy jsem poprvé vytřel zrak své obvoďačce tím, že jediný co mi opravdu pomohlo, byl čerstvě nadrcený hřebíček polykaný v želatinových kapslích... to bylo první krůček k tomu, abych se začal zajímat o přírodní samoléčbu víc. ovšem remineralizace zubů se mi nedaří zatím ani trochu. poslední naděje jsou nepasterované mléčné výrobky, kterých jsem se bál + ještě chci zkusím proplachování zubů kokosovým olejem před čištěním. kokosový, ale i jiný olej (sezamový např.) má prý na sebe navázat bakterie v puse a to i ze zubního kazu
    RUM
    RUM --- ---
    tak jsem zkusil nepasterovaný sýr... 42Kč za 100g a to byl z nich nejlevnější :D to opravdu není na pravidelnou konzumaci. jako asi zůstanu na tom zkefírovaném nepasterovaném mléce, pokud chci tělu něco dát a vzároveň aby mě to nezruinovalo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam