• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: ok :-) jinak napadlo mě, že by nemusel bejt špatnej nápad si do mlíkomatu brát nějakou termosku... aby mlíko vydrželo schlazený dokud ho nepřivezu domů. u vajec taky není dobré, když kolísá teplota, tak si řikám, že u mlíka to bude podobné
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: dokud nezačne kysnout - pak je nejvyšší čast ho nalej na kefír a nebo nechat dokysnout v teple na "divokou kyšku" a příapadně pak prokysané mléko zahřát tak na 60-70 stupňů a udělat domácí tvaroh.
    RUM
    RUM --- ---
    jaká je prosím bezpečná lhůta pro konzumaci nepasterovaného mléka z mlékomatu? tipuju tak 3 dny?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: diky :]]
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    COWBOY: Ale není to ono :)
    Beztak nejlepší je chleba s máslem a sýrem, hrnek kefíru nebo jiné kyšky a jabko :)

    Jinak ovčí mlíko si zítra donesu domů, půlka na pití, půlka na svašení, pak poreferuju.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BONEMINA: Stačí ho k tomu chlebu s máslem vypít. To není taková dřina. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jasně, pokud je čerstvé a kozy držené v čistotě, tak tam žádná výrazná pachuť nebude, zejména v zimně, kdy nemají zelené. Kysáním ta kozí chuť zesílí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    COWBOY: Ale blbě se krájí a dává na chleba s máslem ;)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    mam takovy polo OT dotaz, ale myslim, ze byste mi ho mohli zodpovedet :]]
    koupila jsem kozi mleko na kefir, obecne ho nemam rada a chtela sem to jen zkusit. chutna jak kravi. je to normalni? je z naky kozi farmy pencin.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: Ten kefír ti dá víc než všechna sýry světa. :-)
    RUM
    RUM --- ---
    ITAL: no já třeba tatarák ani nepasterované mléko nikdy nejedl a přesto jsem před pár lety měl hrozný problémy s vracejícími se roupy (v dětství jsem je nikdy neměl)... tehdy jsem poprvé vytřel zrak své obvoďačce tím, že jediný co mi opravdu pomohlo, byl čerstvě nadrcený hřebíček polykaný v želatinových kapslích... to bylo první krůček k tomu, abych se začal zajímat o přírodní samoléčbu víc. ovšem remineralizace zubů se mi nedaří zatím ani trochu. poslední naděje jsou nepasterované mléčné výrobky, kterých jsem se bál + ještě chci zkusím proplachování zubů kokosovým olejem před čištěním. kokosový, ale i jiný olej (sezamový např.) má prý na sebe navázat bakterie v puse a to i ze zubního kazu
    RUM
    RUM --- ---
    tak jsem zkusil nepasterovaný sýr... 42Kč za 100g a to byl z nich nejlevnější :D to opravdu není na pravidelnou konzumaci. jako asi zůstanu na tom zkefírovaném nepasterovaném mléce, pokud chci tělu něco dát a vzároveň aby mě to nezruinovalo
    ITAL
    ITAL --- ---
    ZUZKAOU: Jó, to nevím. Jestli měli ledničku - netuším, ale sklepy měli. Dohlídnu maximálně k rodičům mých rodičů, a o úmrtnosti nic nepíšu.
    Možná jsme se úplně nepochopili, já psal, že neznám nikoho kdo by mléko pasteroval. Nepřeme se náhodou stylem "Je to zelený/Nene, je to zelený"? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ITAL: no tak úmrtnost předků a zejména jejich dětí je trošku jiný příběh a v době, kdy jaksi nebyly současné hygienické normy a ledničky, tak pasterizace byla dost zázrak - jednak se mlíkem reálně šířila tuberkulóza a především se teda prodloužila jeho trvanlivost.
    ITAL
    ITAL --- ---
    My, co si dáváme tatarak, nemáme problém s čerstvým mlékem. Ani kravskym, ani kozím. A když rocne mam Cca 5 klíšťat, tak nějaká borelióza z kozího mlika je mi fuk.
    (Všude kde jsem o tom četl šlo o kozí mliko, ale možná se pletu).
    Stejně, když se doziju důchodu, tak to bude zazrak. Zadní z mých předků mléko nepasterizoval.
    Už koncim, nějak mne rozpovidala ta prevarena voda s chmelem.:-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ALDEMIK: Takže? :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    COWBOY: minuta na 85. Ale koukám, že nic takového neexistuje :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: když necháš mlíko zkysat, tak se tam patogeny nestihnou pomnožit, protože se tam poměrně rychle sníží PH a to oni neradi.

    Jinak dostatečné zkysání fakt umí rozložit ledacos - zejména jak je to alkaloid a nebo nějaká hořká látka - ale ty se v mlíce nevyskytujou.

    Jinak ten přenos borelií nebyl vyvrácen, ale taky nebyl nijak moc prokázán...
    RUM
    RUM --- ---
    a co ta kefírová houba? když do nepasterovaného mlíka dám tuto houbu, zlikviduje to patogeny nebo je to výmysl? :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    NOLONGERTHERE: No tak jestli pasterizace při 72°C, tak to borelioze moc nevadí, když vyžaduje 75 - 80°C.
    Tak jestli náhodou nepijeme vlastně to samé. A rychlé kysnutí? V neděli domu přinesené mléko dáno do ledničky. V pátek nalito do hrnce a necháno při pokojové teplotě. V neděli večer stále ještě nezkyslé. V úterý už z toho šel udělat bezva tvaroh. To mléko mi vydrží v ledničce vždy minimálně 8 dní. Tedy pokud s ním šetřím a nevypiji ho už ve středu. :-)
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    COWBOY: Tady se tomu říká šetrná pasterizace, myslím. http://www.tmleko.cz/cerstve-mleko/2.117.o-mlece/2.125.co-je-to-pasterizace-/
    A cítit to podle mě taky není (mnohem snáze je cítit problém, který vznikne díky tomu, že se mléko nepasterizuje - fakt hrozně rychle to kysne), spíš je znát domácí "pasterování", kdy to lidi převaří, to chuťově poznat jde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam