• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: ok :-)

    jinak ano, máš pravdu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: čím víc kefíru, tím víc enzymů, neb je tam více druhů kultur, co umí víc věcí, než jen jíst laktozu jako jogurtové kultury... Tak kyselý kefír, který by denaturoval bílkoviny - tedy jiné enzymy - by ti poleptal jazyk ;-)


    Ale teda pokud se někomu opakovaně stává, že mu různí lidé naznačují, že možná by mohl věnovat trochu času samostudiu, tak to možná není znak hrubé doby, ale docela relevantní zpětná vazba...
    RUM
    RUM --- ---
    zpět k tématu. už třetí den testuju syrové mléko z mlékomatu a ikdyž s mléčnými výrobky problém nemám, tak se u mě objevilo nadýmání.... pokud teda budu dělat z tohodle mlíka pouze kefír pro lepší stravitelnost, zůstane to mléko stále "živé" s enzymy, které umožní tělu vstřebat vápník nebo se tím kyselým prostředím zabije všechno? možná by bylo lepší z něj zkusit udělat jogurt?
    RUM
    RUM --- ---
    lidičky musím se přiznat, že todle todle auditko je pro mě jeden z hlavních důvodů, proč chodit pravidelně na nyx, hlavně díky úžasně ochotné ZUZKAOU. poslední dobou se čím dál víc setkávám s tím, že vás lidi pošlou do háje s tím, že si danou věc máte najít na googlu a nevotravovat s blbostma.

    trochu spamu, pardon, ale chtěl jsem tak vyjádřit svůj vděk za todle místo ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SQUZZA: Ulovila mu to kamarádka na středečních trzích na Jiřáku, sedmičku za 62 korun.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BONEMINA: kde ho kupujes? ovci mliko :]

    jak jsem se tu ptala pred par dny na ten kozi tak ten vysel luxusne a udelala jsem z nej pak syr a ten je taky dobrej... :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: no v létě bych to nedělala :-)
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU:
    COWBOY:

    tak supr :-) jinak teďka to je asi v pohodě, ale co v létě, když vám do auta prančí slunce?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. kdybyste někdo dělali kefír z ovčího mlíka, je fakt vynikající. Samotné ovčí mlíko je tak trochu nuda, je hodně smetanové a čekala jsem, že bude "ovcovatější", ale po zkefírování z něj vylezou zajímavější ostré chutě. Mnohem lepší než kraví smetana.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZUZKAOU: Mám podobnou zkušenost. V neděli večer natočím mléko do petky v Jizerkách, převezu v autě do Prahy, v pondělí večer v Praze předám dalším a ti konzumují v pohodě do příští neděle. Mléko je bez jakékoliv úpravy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: moc to hrotíš. Ano - hygienické normy pro potravinářské provozy jsou dobré. PRo běžný lidský provoz to funguje v daleko volnější míře.

    Aneb tuhle jsem v neděli v poledne koupila dva litry syrovýho mlíka v Jeseníku, převážela v kufru auta do Brna, pak je měla celý večer v batohu v kavárně, pak přišly na noc do ledničky, ráno jsme vyžahli litry a zbylý litr jsem pak autobusem (dole v prostoru) převážela domů do Prahy a dopili jsme ho tuším ve středu večer (v Praze byl už teda v lednici) a jak bylo dobrý.
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: ok :-) jinak napadlo mě, že by nemusel bejt špatnej nápad si do mlíkomatu brát nějakou termosku... aby mlíko vydrželo schlazený dokud ho nepřivezu domů. u vajec taky není dobré, když kolísá teplota, tak si řikám, že u mlíka to bude podobné
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: dokud nezačne kysnout - pak je nejvyšší čast ho nalej na kefír a nebo nechat dokysnout v teple na "divokou kyšku" a příapadně pak prokysané mléko zahřát tak na 60-70 stupňů a udělat domácí tvaroh.
    RUM
    RUM --- ---
    jaká je prosím bezpečná lhůta pro konzumaci nepasterovaného mléka z mlékomatu? tipuju tak 3 dny?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: diky :]]
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    COWBOY: Ale není to ono :)
    Beztak nejlepší je chleba s máslem a sýrem, hrnek kefíru nebo jiné kyšky a jabko :)

    Jinak ovčí mlíko si zítra donesu domů, půlka na pití, půlka na svašení, pak poreferuju.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BONEMINA: Stačí ho k tomu chlebu s máslem vypít. To není taková dřina. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jasně, pokud je čerstvé a kozy držené v čistotě, tak tam žádná výrazná pachuť nebude, zejména v zimně, kdy nemají zelené. Kysáním ta kozí chuť zesílí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    COWBOY: Ale blbě se krájí a dává na chleba s máslem ;)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    mam takovy polo OT dotaz, ale myslim, ze byste mi ho mohli zodpovedet :]]
    koupila jsem kozi mleko na kefir, obecne ho nemam rada a chtela sem to jen zkusit. chutna jak kravi. je to normalni? je z naky kozi farmy pencin.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: Ten kefír ti dá víc než všechna sýry světa. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam