• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: A mě kvasí, ale moc se nemnoží. Pokud si z prahy, tak můžeme vyměnit část krystalů a vzájemně je naočkovat.


    Budou jim chybět kvasinky - zkus přisypat do prvního nálevu trochu droždí (to jsou ty kvasinky, co ten CO2 dělají) a dej jim tak dva, tři dny a víc cukru, aby se chytli.

    Jiná varianta - kup ve zdravé výživě/včelařských potřebách rouskový pyl a do základního nálevu přidejt lžičku - tam pak bude docela široké mnžoství různých prudcne kvasících kvasinek, co by se ti mohly v krystalu usídlit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám krystaly vodního kefíru. Daří se jim dobře - množí se vcelku rychle. První den dostanou vodu s cukrem a rozinkami, druhý den je zcedím, naliju do lahve, dám do lednice a v lahvi nevznikne žádné CO2. Zkoušela jsem víc osladit, zkoušela jsem míchat s džusem, zkoušela jsem nechat stát mimo lednici, nic, nebublá to. Po 24 hodinách mimo lednici unikne z lahve opravdu malinko plynu, nic víc. Jsou krystaly vadné - chybí tam bakterie, které by tam měly být? Mám se poohlídnout po jiných?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    A teda pokud nekdo vi, kam na vodni kefir, tak at se podeli :] Brala bych. Dekuji.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mam prebytek kefiroveho zrna, kdyby mel nekdo zajem. Praha :]
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: ok dik. Ted jsem uspesne spotrebovala kus na koupel a zbytek teda spotrebuju vnitrne. Doted jsem ji pouzivala na chleba ale ted si davam pauzu, tak se mi hromadi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: je to nakyslý iontový nápoj s docela slušným obsahem bílkovny - klidně to vypij, nebo tím něco zadělej (ale teda přidej droždí či kvásek).
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    prevarila jsem kefirovou syrovatku. je v tom jeste neco prospesnyho nebo to muzu vylejt..? daj se s tim zalejt kytky?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: kdybych zfermentovala durian, jsem bezdomovec... A nevěřím, že pak by mému kimchi bylo dovoleno přestěhovat se dovnitř z balkonu...

    ZUZKAOU: děkuju, vypadá to, že krystaly přežily...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Durian je ZLO!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Smrdí vám kimči a nebo natto?


    Zfermentujte durian a při příštích pokusech budete vůni kimči milovat!

    Year of the Durian: Recipe: Tempoyak (Malaysian Fermented Durian)
    http://www.yearofthedurian.com/2012/07/tempoyak-malaysian-fermented-durian.html#.U1EueFUcT54
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    To je zajímavý - nejdří týden nechat ve vyvařeném kvašáku stát slanou vodu...

    Madame Huang's Kitchen: Really and truly amazing: traditional Sichuan pickles
    http://carolynjphillips.blogspot.cz/2012/11/really-and-truly-amazing-traditional.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: můžou - dej jim toho cukru víc, než praví návod, ať maj co žrát, případně pokud máš melasu nebo něco takového, tak právě odjezd na víkend je ideální doba, kdy je nakrmit minerálama, aby rostly.

    Pak to ochutnej, jestli už to nebude moc kvasnicový, jestli, ne, tak ten vícedenní nálev klidně použij na rozkvašení něčeho na druhou fermentaci.

    A ta voda se převařovat nemusí - pokud nemáš nějakou vyloženě silně chlorovanou (chlor je z ní cítit). Spíš se teda hodí pořáně v horké vodě promýt ty hrozinky, aby se zbavily siřičitanů (pokud nejsou bio a ty zase chtějí spařit, abys se snížila šance, že se kefír nakazí nějakou plísní). Siřičitany mikrobi špatně snáší...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Dostala jsem dnes krystaly vodního kefíru a shodou okolností za chvíli na pár dní odjíždím. Krystaly jsem podle návodu propláchla a dala je do převařené oslazené vody s rozinkami. Mohou tak zůstat stát 3, max. 4 dny na lince?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: v Sikkimu jsem pil ono zminovane pivo z fermentovaneho prosa.
    Ackoli chuti nejvice ze vseho pripominalo zvratky s toluenem, statecne jsem to vypil. Myslim, ze by z toho mohla byt naprosto silena kocovina.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Spíš mu nechutnala čokoláda, nebo poměr, 100 gramů na 250 ml, po samotné šlehačce jsou taky vždycky naboostované. Ale teď v obyčejné smetaně pookřál, tak to bude snad ok.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: mně teda po šlehačce vždycky strašně ožijou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: Tak kdybyste to někdo zkoušel, radši si odeberte kus kefíru čistě na tu pařížskou šlehačku. Ta sice vyšla perfektní, hutná tak, že se skoro nedá/nemusí šlehat, ale kefír samotný má nějakou jarní únavu. Sice žije, ale není v kondici.
    RUM
    RUM --- ---
    COWBOY: tak jasně že není... mě spíš zajímalo, čím je krmí a prej to je nějakej mix senáže, siláže a dalších přidavných látek... rád bych kdyby byla jen senáž, ale co se dá dělat... :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    NOLONGERTHERE:
    NOLONGERTHERE: Díky. Právě, že jsem poprvé zkusil bez té pasterizace. Chuťově mi to přijde stejné jako s pasterizací. Ale příště tedy s. Ženě se to slizké trochu ekluje. :-))
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    COWBOY: *zahřát na cca 90. Jinak teda hodně o jogurtech je k nastudování na conovehonakopci.cz, kde je i rozebrané to, jak se vyvíjí domácí naočkovaný domácím jogurtem (a jak postupně slábne), případně rozdíly mezi jednotlivými kupovanými kulturami. Klára má vlastní krávy, takže zkušeností habaděj.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam