• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    což mi připomíná, že bych zase měla namočit soju a nechat se znovu a znovu frustrovat tím, že se mi zase nepodaří natto.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    české návody třeba tady
    Jak si vyrobit svůj vlastní tempeh
    http://www.merc.cz/tempeh/


    A nemusí být jen ze soji - jdou použít víceméně libovolné luštěniny (cizrnovej je moc dobrej), dá se namíchat se semínky (sezam, mňam) či oříšky, a nebo třeba s kroupama. Ale teda ten sojovej mi nakonec vždycky chutnal nejlíp.

    Watch Barry’s Tempeh: Non-traditional, Experimental Tempeh | Food. Curated. Episodes | Food & Drink Videos | Blip
    http://blip.tv/food-curated/barry-s-tempeh-non-traditional-experimental-tempeh-6458663

    Experiments | Make the best Tempeh | Gunter Pfaff
    http://www.makethebesttempeh.org/experiments/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: tempeh je jednoduchej, nejtěžší je oloupat slupky ;-)

    Startér získáš z nějakého přírodního tempehu, jemuž doma propícháš dírky do folie, ve které je zabalené a necháš ho v teple dozrát, až bude celý šedý - tedy vyrazí na něm spóry. Rozmiuješ a většinu zamrazíš a část použiješ jako startér.

    Ohledně inkunbátoru. Taková mezi cesta je chladící box a ohřívátko do akvárií. http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/12/kynarna-jogurtovac-domecek-na-plisne-v.html

    Na tempeh, kvásek, kefír a mléčné kvašení v nádobách to funguje pěkně, nefuguje to na koji a na natto, protože tam je moc vlhko.

    Další věc, co dá nějkých těch 40 stupňů je žárovička v troubě - tempeh, koji či jiné fermenty dát na plech a na vrchní štekl do trouby, tu zavřít a jen rozsvítit žárovku.


    U tempehu je potřeba průběžně kontrolovat vnitřní teplotu a kdyžtak posunout níž, aby se nepřehřál.


    Ze strojů pak má smysl uvažovat o pekárně, co umí kynutí http://eta.cz/domaci-pekarny/domaci-pekarna-duplica-vital-eta-214790000

    http://www.sanapekarna.cz/

    a nebo nějaké multicookery.
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj, byl jsem sem preposlan z diskuze o veganstvi a vegetarianstvi. Tady je muj dotaz:

    Cau, mate nekdo zkusenosti s vyrobou tempehu? Tempeh starter se da objednat uz i v CR (a ne jen v Belgii, nebo Indonesii jak tomu bylo driv), ale co mi vrta hlavou je, z ceho vyrobit "inkubator" na pestovani tempehu. Je potreba udrzovat teplotu mezi 28 a 33 °C (v tomhle se navody lisej, ale vzdycky je to neco podobnyho) po dobu 24h i vic.

    Nejaky napady, zkusenosti jak to udelat levne a jednoduse?
    Doma jsem vyhrabal nejakej starej jogurtovac, ale nema nastavitelnou teplotu a jogurtovace obvykle topej neco kolem 40°C coz je rozhodne moc.
    TUILE
    TUILE --- ---
    nemáte někdo přebytek vodního kefíru v Praze?
    bych vás ho humánně zbavila.
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: tyjo, to vypada luxusne, dik :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: dá, ale je to škoda - je skvělé jako salát bez kysání a nebo jako curtido , nebo teda trošku podušené.

    Je krásně křehoučké a regulérním kvašením se nejspíš celkem rozblemcá.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Koupili mi mosto klasickyho zeli nejaky ranny. Da se to nalozit a zkvasit stejne jako normalni? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: A mě kvasí, ale moc se nemnoží. Pokud si z prahy, tak můžeme vyměnit část krystalů a vzájemně je naočkovat.


    Budou jim chybět kvasinky - zkus přisypat do prvního nálevu trochu droždí (to jsou ty kvasinky, co ten CO2 dělají) a dej jim tak dva, tři dny a víc cukru, aby se chytli.

    Jiná varianta - kup ve zdravé výživě/včelařských potřebách rouskový pyl a do základního nálevu přidejt lžičku - tam pak bude docela široké mnžoství různých prudcne kvasících kvasinek, co by se ti mohly v krystalu usídlit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám krystaly vodního kefíru. Daří se jim dobře - množí se vcelku rychle. První den dostanou vodu s cukrem a rozinkami, druhý den je zcedím, naliju do lahve, dám do lednice a v lahvi nevznikne žádné CO2. Zkoušela jsem víc osladit, zkoušela jsem míchat s džusem, zkoušela jsem nechat stát mimo lednici, nic, nebublá to. Po 24 hodinách mimo lednici unikne z lahve opravdu malinko plynu, nic víc. Jsou krystaly vadné - chybí tam bakterie, které by tam měly být? Mám se poohlídnout po jiných?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    A teda pokud nekdo vi, kam na vodni kefir, tak at se podeli :] Brala bych. Dekuji.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mam prebytek kefiroveho zrna, kdyby mel nekdo zajem. Praha :]
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: ok dik. Ted jsem uspesne spotrebovala kus na koupel a zbytek teda spotrebuju vnitrne. Doted jsem ji pouzivala na chleba ale ted si davam pauzu, tak se mi hromadi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: je to nakyslý iontový nápoj s docela slušným obsahem bílkovny - klidně to vypij, nebo tím něco zadělej (ale teda přidej droždí či kvásek).
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    prevarila jsem kefirovou syrovatku. je v tom jeste neco prospesnyho nebo to muzu vylejt..? daj se s tim zalejt kytky?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: kdybych zfermentovala durian, jsem bezdomovec... A nevěřím, že pak by mému kimchi bylo dovoleno přestěhovat se dovnitř z balkonu...

    ZUZKAOU: děkuju, vypadá to, že krystaly přežily...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Durian je ZLO!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Smrdí vám kimči a nebo natto?


    Zfermentujte durian a při příštích pokusech budete vůni kimči milovat!

    Year of the Durian: Recipe: Tempoyak (Malaysian Fermented Durian)
    http://www.yearofthedurian.com/2012/07/tempoyak-malaysian-fermented-durian.html#.U1EueFUcT54
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    To je zajímavý - nejdří týden nechat ve vyvařeném kvašáku stát slanou vodu...

    Madame Huang's Kitchen: Really and truly amazing: traditional Sichuan pickles
    http://carolynjphillips.blogspot.cz/2012/11/really-and-truly-amazing-traditional.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: můžou - dej jim toho cukru víc, než praví návod, ať maj co žrát, případně pokud máš melasu nebo něco takového, tak právě odjezd na víkend je ideální doba, kdy je nakrmit minerálama, aby rostly.

    Pak to ochutnej, jestli už to nebude moc kvasnicový, jestli, ne, tak ten vícedenní nálev klidně použij na rozkvašení něčeho na druhou fermentaci.

    A ta voda se převařovat nemusí - pokud nemáš nějakou vyloženě silně chlorovanou (chlor je z ní cítit). Spíš se teda hodí pořáně v horké vodě promýt ty hrozinky, aby se zbavily siřičitanů (pokud nejsou bio a ty zase chtějí spařit, abys se snížila šance, že se kefír nakazí nějakou plísní). Siřičitany mikrobi špatně snáší...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam