• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ad žitný chléb - na Synkáči prodávají výtečný samožitný chleba v pekařství Kvásek (stojí 39,-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    First synthetic yeast chromosome revealed : Nature News & Comment
    http://www.nature.com/news/first-synthetic-yeast-chromosome-revealed-1.14941
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja jsem delala uspesne jogurty v zaviracich sklenickach (od ruzneho jidla, vymyte), zabalene do dvou vrstev rucniku a strcene k topeni. taky simyslim ze jogurtovac je prebytecny
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    BONEMINA:
    ZUZKAOU: Aaaha. :) Tak jo, to by asi aj slo. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYJKA: troubu vypnutou, ale nechat rozsvícenou žárovičku. Tak akorát to vyhřeje. Mlíko s kulturou nechat třeba v krabičce s víčkem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MYJKA: Na těch 30 stupňů to vyhřeje samotná žárovka.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    ZUZKAOU: Ja viem, ze to neni uplne prakticke, ale rúru na 30°C nemám a či kúpim termosku alebo jogurtovač je už asi jedno. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYJKA: jogurt se dělá tak jako tak z pasterovaného či převařeného, protože jinak se tam pomnoží i jiné kultury, než jogurtová.

    Jinak bohatě stačí dobře těsnící široká termoska (z úzké se to blbě vymejvá), do které naliješ mléko ohřáté na těch 35 stupňů, zamícháš předchozí jogurt či koupenou kulturu a necháš přes noc zavřené.

    Nebo nádobu s ohřátým mlíkem a kulturami dát dospod trouby a nechat přes noc svítit kontrolní světýlko.

    Jedno účelový jogurtovač je celkem krám.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Chcela by som si kupit jogurtovac, ale mam otazku na mlieko. Da sa urobit jogurt aj z mlieka z obchodu, alebo budem musiet zhanat z farmy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Umělecky dobarveno



    A tyhle krásné usazeniny by někdo chtěl proplachovat klystýrem...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Coursera.org
    https://www.coursera.org/course/microbiome

    Courserovský kurz o lidské mikroflóře. začíná v říjnu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: neztratí se ten, co tam je, který by se částečně rozložil při sterilování.

    Je možné, že někde existuje bakterie produkující askorbovku. Ale rozhodně nepatří mezi ty běžně se vyskytující. Takže ne - nevzniká nový.

    Vznikají Bčka (bohužel na B12, tam roste jen neaktivní varianta, takže vegani mají smůlu), K2 a zpřístupňuje se dostupnost minerálů. Plus se přednatravují škroby a bílkoviny, rozkládají antinutriční látky a tak.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mám takový lama dotaz, ale google mi vyhazuje protichůdné odpovědi a Zuzka to bude určitě vědět. Mléčným kvašením dochází ke vzniku vitamínu C, nebo se tímhle způsobem jen dobře uchová ten už přítomný?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pozitivní i patologický vliv mikroflory tlustého střeva při vzniku karcinomu tlustého střeva.

    http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2013/05/07.pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAAKA: tak to mě mrzí - mě to fungovalo.
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    ZUZKAOU: mimochodem, já jsem takto podle tvého blogu uchovávala křen, ale byla jsem docela zklamaná - chuť a říznost se mi vytratily
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: do celožitných se dává něco sladkého - buď med, nebo melasa (hodně ztmaví) a nebo sladový extrakt - jednak to neutralizuje kyselost a také to pomáhá s kynutím, protože jednoduché cukry, které při tom dlouhém prokvášení na začátku už bakterie dávno sežraly. Ze stejného důvodu se tam přidává ještě troška droždí.

    Jinak se případně pro urychlení dá přidat přímo pomletý hotový slad a nebo nasladovat část mouky, což zároveň trošku vylepší strukturu chleba, zejména pokud je tam velký celozrnný podíl, ale tím jsem nechtěla RUMa zatěžovat :-)

    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Med v chlebu zní zajímavě! Jeho smyslem je přerazit kyselou chuť kvasu, nebo má nějaký jiný biochemický význam?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: no to asi jo, aspon zkusim jedno kvaseny na momentalni spotrebu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam