• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: do celožitných se dává něco sladkého - buď med, nebo melasa (hodně ztmaví) a nebo sladový extrakt - jednak to neutralizuje kyselost a také to pomáhá s kynutím, protože jednoduché cukry, které při tom dlouhém prokvášení na začátku už bakterie dávno sežraly. Ze stejného důvodu se tam přidává ještě troška droždí.

    Jinak se případně pro urychlení dá přidat přímo pomletý hotový slad a nebo nasladovat část mouky, což zároveň trošku vylepší strukturu chleba, zejména pokud je tam velký celozrnný podíl, ale tím jsem nechtěla RUMa zatěžovat :-)

    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Med v chlebu zní zajímavě! Jeho smyslem je přerazit kyselou chuť kvasu, nebo má nějaký jiný biochemický význam?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: no to asi jo, aspon zkusim jedno kvaseny na momentalni spotrebu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: pak je zbytečné se crcat s tím kysáním a udělat to rovnou s octem, ne?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: pak bych to moh i klidne sterilizovat? kdyz budu delat vetsi varku tak si nechci zabrat pulku lednice catni .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: uvaříš podle receptu a dáš tam méně octa a cukru. Necháš vychladnout, zaočkuješ syrovátkou či něčím podobným, necháš týden kvasit - dokud to nepřestane dělat bublinky a pak vrazíš do lednice a nebo pro delší uchování zaliješ vrstvičkou nasyceného tuku - sádlo, kokosový olej, přepuštěné máslo.

    Bude to nakonec kyselejší, než když je to sladkokyselé s octem a cukrem, takže to chce případně před podáváním trošku dosladit.
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: no jo catni je super napad, limo zkusim
    nemas nejakej odkaz nebo tip na to kvaseni catni? znam standartni postup ze to uvarim a dam do sklenicek, bez kvaseni

    PLAGUEDIL: susit se mi to prave moc nechce .)
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: tyjo ty si zlatá. takovej elaborát jen kvůli mě :D ale bohužel jsem trubka a zapomněl jsem dneska koupit mouku a kvásek nemám no a supermarketu pro tu správnou mouku se dostanu až ve středu a odjíždím ve čtvrtek. nějaká paní z prahy se mi ve fb skupině ozvala, že mi chleba dyžtak upeče, pokud jí bude péct trouba :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: a pokud odjíždíě v pátek, tak ho klidně stihneš upéct.


    t -4 dny
    Smíchat ve velké zavařovačce 100 ml kefíru a 100 g celozrnné žitné mouky a nechat zakryté stát při pokojové teplotě.

    čas na to potřebný - max 2 minuty i s vážením a uklízením kefíru a mouky

    t - 3 dny
    Přilít 100 ml vody a 100 g celozrnné žitné mouky

    t -2 dny ráno

    Přelít kvásek do něčeho, kam se vejde a přidat 200 ml vody a 200g chlebové žitné mouky (mají třeba v tesco, může to být opět celozrnná, ale pak to bude hutný, tmavý chleba)
    Pokud chceš do chleba přidat nějaká semena typu slunečnice, len, chia, dýně, vločky - cokoliv tak je večer namoč do vody.

    t -1 ráno
    Odebrat lžíci kvásku do malé skleničky a vrazit do lednice na případné příští pečení.

    Zbylý kvásek přelít do mísy a přidat 2 kávové lžičky soli (10 g), lžíci mletého kmínu (10-15g), 20-30 g medu/melasy/sladěnky, špetku (1-2 g) sušeného droždí a cca 200 g chlebové žitné mouky a případná namočená a slitá semínka

    Míchat vařečkou, dokud nevznikne kompaktní mazlavá, vcelku hustá kaše. Pokud by 200 g bylo málo, tak klidně přisyp. Konzistence by měla připomínat bramborovou kaši.

    Vzít nějakou formu a vymazat ji olejem. Jestli má přímo formu na chleba, nebo zapékací mísa, nebo forma na bábovku, či litinový hrnec. Nebo spodek od remosky, to je vcelku fuk.

    Do formy přemístit těsto a naolejovanýma rukama uhladit. Zabalit do velkého igelitového pytle a vrazit do lednice k zelenině - tedy do nejteplejšího bodu lednice.

    celková doba práce cca 30 minut.

    večer před odjezdem

    Pokud těsto v lednici viditelně hodně narostlo, tak ho tam nechat a rozpálit troubu na 250 stupňů a na dno dát pekáč, na který budeš lít vody pro zapaření. Pokud nenarostlo, tak vyndat na teplo a počkat až začne doroste. Těsně před vsazením do trouby, namočenýma rukama, mašlovačkou a nebo potíracím štětcem pomašluj důkladně povrch chleba vlažnou vodou,

    Strčit do rozpálené trouby a do rozpáleného pekáče na dně trouby nalít 2-3 deci vroucí vody. Velmi rychle zavřít troubu. Nechat 15 minut péct na co nejvyšší teplotu a pak stáhnout troubu na 180 a dopéct ještě minimálně 45 minut, pokud by byl moc tmavý, tak stáhnout troubu na 150 a zakryj alobalem. Pokud máš zapichovací teploměr, tak potřebuješ vnitřní teplotu 99 -100 stupňů.

    Upečený chleba vyklop z formy, oros studenou vodou a nech stydnout na nějaké mřížce, aby se ze spoda nezapařil - bude z něj odcházet horká pára.


    den odjezdu - zabalit do čisté utěrky a vzít sebou.

    Krájet co nejlblíže večeru- celožitné chleby potřebují dlouho chladnout a škroby pak ještě pracují, takže příliš brzo rozkrojené můžou být trochu mazlavé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: třešně jsou super v limonádě.

    A nejrůznější čatní. A ty se navíc dají zaočkovat a prokvasit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: na trzích bývají.

    Farmářská tržiště v Praze (Portál hlavního města Prahy)
    http://www.praha.eu/.../cz/co_delat_v_praze/prakticke_informace/farmarska_trziste_v_praze/index.html
    RUM
    RUM --- ---
    ahoj, nevíte prosím někdo, kde se dá v praze koupit celožitnej kváskovej chleba? vím jenom o countrylife, ale 45kč za půl kila, to je fakt síla a stejně ho tam už odpoledne neměli. já pečivo už nejím, ale potřebuju si něco koupit na fesťák, abych nemusel někde kupovat gumový rohlíky.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    sušit?
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    dostal jsem nejaky ovoce (svestky a tresne), zajimalo by me jestli neni nejaka jina metoda jejich uchovani nez marmelada ci kompot? pominu-li vyrobu alkoholu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRED: uvařených. Klidně použij těch 0,4 g - jestli je to čistá kultura, tak to nebude hrát takovou roli. Rhizopus oligosporus je odolný, maximálně se ti doba konečného dozrání prodlouží o hodinku, dvě - to už nehraje roli.

    Můžeš použít jakoukoliv mouku, nebo škrob.
    GRED
    GRED --- ---
    Ahoj, dneska mam v planu poprve delat tempeh, mam jeste dve otazky:

    1) v receptech se udava pouzit 0,4g starteru na 200g bobu, znamena to uvarenych bobu nebo suchych? v tuhle chvili mam asi 250g odslupkovanych uvarenych bobu, kolik g starteru bych mel pouzit?

    2) tempeh starter se ma promichat pro lepsi rozptyleni s ryzovou moukou. muzu pouzit i jinou mouku? treba quinoa nebo ovesnou? nebo to musi byt ryzova..?

    Diky moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Сало в тузлуке | рецепты на Saechka.Ru
    http://saechka.ru/kitchen/696/4225

    Marinovaný špek!
    LAIRE
    LAIRE --- ---
    ZUZKAOU: nápodobně s tymiánem
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Estragon má fakt antibakteriální účinky - normálně mi dva šlahouny ve vodním kefíru zarazily kvašení...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Asi sis vyšlechtila gurmány :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam