• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tyjo, já nechala oba kefíry v lednici asi před třema týdnama, musím někoho pověřit, aby je čeknul a případně přikrmil. Naštěstí jsem si nadělala v rodině a po přátelích záložní chovy, ale taky už bych na zviřátka zapomněla. Ono jak to neřve hlady, tak se to nepřipomene...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem si zahubila mléčný kefír.

    Nerozdejchal kombinaci veder a toho, že jsem na něj poněkud zapomínala a nechávala ho opakovaně hodně prokvasit.

    Prostě se přestal množit a už se nedal ani resuscitovat ruským kefírem a sušenými kulturami z milcomu :-(

    NAkonec prostě zmizel - rozpadl se.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: 2D bílá mázdra je jen otravný křís, teroeticky se tam může pomnožit nějaká patogenní candida, ale jako pokud konzumace není následována prudkým zrychlením kroků směrem na záchod, tak se nic neděje. http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/kris.html


    Jakmile to je 3D - chlupaté, kopečkovité a nebo nějak barevné, tak to je velmi pravděpodobně špatně.

    Jinak rychlokvašky je stejně ideální každý den zkontrolovat, jestli už, tak přitom se vyrovná případný přetlak.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    LA_PIOVRA: diky moc! ...takovy 'ucucnu' v tehle dnech zn. ideal misto druhyho kafe na tlak)) (aspon tedy z tech mejch prvnich pokusnejch okurek by to bylo))
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZOOEY: ono toho nalevu trosku ubejva (nevim zda vysycha, natahuje se do okurek - navic nekdy trosku ucucku:), takze to otviram a pripadne dolejvam troch prevareny vody se soli.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    LA_PIOVRA: nadhera tohle!) muzu se zeptat - u tehle vyrabenych v nadobach se sodovkovym uzaverem - se to v prubehu procesu nechava jednou za cas nadychnout a vypusti se bublinky?

    ... jinak kvetak ani nestih spravne dojit .)) osmy den zacal byt uz ideal, ale bohuzel, byl zkonzumovan predcasne .)

    jeste se chci zeptat k sedimentu a plisnim - byvaji plisne vazany na objekty a plovouci sediment/usazenina jakasi nebyva na zavadu? chutove nic divnyho neshledavam - jedna se teda uz o okurky, ktery jsem nastartovala z predchoziho kvetaku... diky!
    KABIS
    KABIS --- ---
    FITH: dekuju! :) jsema to zvedava :D
    FITH
    FITH --- ---
    KABIS: V tom případě malé naučné okénko :o): Ta voda tam musí být stále, musíš jí pravidelně doplňovat, abys zabránila pronikání vzduchu do hrnce a tím pádem nežádoucím procesům :o)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    Vcera zalozeno, uz se mi sbihaji sliny:
    KABIS
    KABIS --- ---
    FITH: no nevim, dekuju :D
    FITH
    FITH --- ---
    KABIS: hlavně musíš nalít vodu kolem pokličky, ale to asi víš :o)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    tematicke nalezy/inspirace - mozna znate?)
    rassolnik vypada obzvlast... zajimave) vubec ruske stranky ohledne 'solenie' jsou zajimave zdroje ruznych podivuhodnych nalozenych ruznoveci - to je ale asi objevena amerika)

    Şalgam - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ealgam

    Рассольник — Википедия
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA
    Rassolnik - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rassolnik

    (co se tyce zacatnickych veci, kvetak po peti dnech jeste potrebuje, ale zatim to vypada dobre)) zadnej dva-de ani tri-de sajrajt. ...vyrazim pro okurky!
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZATAMOKO: dekuju :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KABIS: http://conovehonakopci.cz/?p=3949
    - zatížení je dobré ze začátku, kdy to divoce kvasí, pak už stačí jen udržovat hladinu láku
    KABIS
    KABIS --- ---
    Dostala jsem od mamky k narozeninam zelak... Mam takovy blby dotaz, jak se s tim pracuje? :D tam proste napechuju to zeli az kam to jde a priklopim to? Nema se to necim zase zatezovat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: a proto je dobré používat SI jednotky. Ideální roztok na kysání je někde mezi 3-6%, pokud to má být rychle zkvašeno a k přímé spotřebě. Pokud to má vydržet dlouho, tak kolo 10-15% soli ve vodě a pak se to většinou ještě musí namáčet, aby to šlo jíst.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ZUZKAOU: dekuju moc - kdyztak misto kvaseni zalozim kompost))
    '2D sajrajt' made my day :) zkusim pripadne nafotit

    nebyla jsem si jista tim kontaktem laku s prostredim - jako zdroj jsem pouzila guest post na paleo blogu, kterej je mimochodem skvele nazornej pro zacatecniky. nicmene nejsem uplne systematik, takze info o prekryti sklenic folii na potraviny z jineho zdroje jsem objevila az treti den procesu, no, a tak je to furt

    re. sul .) seznala jsem, ze prevody hrube soli nu ruzne jednotky metrickych aj. systemu jsou na internetech, zda se, uplne samostatny obor!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: křís je taková bělavá mázdra. Plíseň je chlupatá, 3D a nebo barevná. Křís je jen 2D bílý sajrajt. Nedaří se mi najít fotky, až mi někde příště vyroste, tak já ho vyfotím (prakticky se mi nedaří řepa bez křísu).

    Jinak než po čuchu a chuti pokažení nepoznáš. TEda leda že by to už bylo hodně shnilý a mělo to divnou barvu, ale to tě smrad upozorní dřív.

    Normálně se toho neboj a ochutnej, pátý den by to při těchhle teplotách už mohlo být dobré. Pak je potřeba to přesunout do lednice.

    Hele - přesný měření je vcelku zbytečný, jen potřebuješ aby ten nálev byl přeci jen trochu slanej (o něco víc, než by ti chutnalo, protože se to pak ještě vsákne do té zeleniny. Lidi kvasili dávno před tím, než vynalezli písmo, takže stačí se nebát, všehchno to nakrájet a nechat být, vono se s tím něco stane ;-)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    pekny podvecer, muzu se sem uchylit konecne (ja a muj Prvokvetak)) i s nejakymi praktickymi dotazy?)
    diky predem za pochopeni pro pul amaterismus/diletantismus, pul punk - moje metoda je odjakziva pokus-omyl, snad nebudu moc plakat nad prvnim kvetakem)

    proces podporen minitobolkou laktobacilu (+ v nalevu 'pro jistotu' par hrebicku; jinak asi klasika: pepr, nk, skorice, cerstvy kopr, horcicne seminko, cibule, cesnek - co bylo po ruce. neblansirovala jsem. delala jsem z ca 1.5 litru vody. bohuzel scipla vaha, tak sul od oka (vim...), tak v nejakem snad plusminus zadoucim pomeru - asi jeden a kousek lzicky - hrubozrnna. kvetak je ponoren asi treti den, zacina to vonet, musky se stahuji)) nicmene:

    - vzduchova bublina - pod stlacovaci sklenici je pomerne velka bublina, u ni se drzi neco, co je asi kris (? jak to poznam?), nebo pripadne pozustatek vysypaneho laktobacilu? nechci zatim cele monstrum rozebirat - pockam na 5.+ den, kdyz uz. bude to pripadne pozivatelne, kdyz ten bordel z toho pak vyhodim? a da se jinak nez podle chuti bezpecne poznat, ze je neco nejak zasadne spatne?
    - kontakt nalevu s prostredim - stlacovaci sklenice - mam ted uz docela velky pristup vzduchu k nalevu na konto toho, ze zelenina postupne klesa pod vahou litinove poklice a puvodne sirsi cast sklenice, ktera zapadala do hrdla kvasne sklenice, se posunula dolu a ted tam je prstenec treba 7 mm - je to uplne blbe? plovouci kvetakovou minidrt, co vyplavava na hladinu a styka se s kyslikem nebo cim blahosklonne ignoruju)
    - nehlede na to, ze uplny vrsek stlacovaci sklenice bude brzo ponoren zcela, a ten byl teda zcela jiste stokrat ohmatanej necistejma prackama a buhvico, jak to nedockave chodim kontrolovat...

    za pripadne komentare rady porady 1000x diky!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Američané vyvíjejí zdravou čokoládu. Kakaové boby kvasí společně s houbami | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/...62591360-americane-vyvijeji-zdravou-cokoladu-kakaove-boby-fermentuji-houbami
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam