pekny podvecer, muzu se sem uchylit konecne (ja a muj Prvokvetak)) i s nejakymi praktickymi dotazy?)
diky predem za pochopeni pro pul amaterismus/diletantismus, pul punk - moje metoda je odjakziva pokus-omyl, snad nebudu moc plakat nad prvnim kvetakem)
proces podporen minitobolkou laktobacilu (+ v nalevu 'pro jistotu' par hrebicku; jinak asi klasika: pepr, nk, skorice, cerstvy kopr, horcicne seminko, cibule, cesnek - co bylo po ruce. neblansirovala jsem. delala jsem z ca 1.5 litru vody. bohuzel scipla vaha, tak sul od oka (vim...), tak v nejakem snad plusminus zadoucim pomeru - asi jeden a kousek lzicky - hrubozrnna. kvetak je ponoren asi treti den, zacina to vonet, musky se stahuji)) nicmene:
- vzduchova bublina - pod stlacovaci sklenici je pomerne velka bublina, u ni se drzi neco, co je asi kris (? jak to poznam?), nebo pripadne pozustatek vysypaneho laktobacilu? nechci zatim cele monstrum rozebirat - pockam na 5.+ den, kdyz uz. bude to pripadne pozivatelne, kdyz ten bordel z toho pak vyhodim? a da se jinak nez podle chuti bezpecne poznat, ze je neco nejak zasadne spatne?
- kontakt nalevu s prostredim - stlacovaci sklenice - mam ted uz docela velky pristup vzduchu k nalevu na konto toho, ze zelenina postupne klesa pod vahou litinove poklice a puvodne sirsi cast sklenice, ktera zapadala do hrdla kvasne sklenice, se posunula dolu a ted tam je prstenec treba 7 mm - je to uplne blbe? plovouci kvetakovou minidrt, co vyplavava na hladinu a styka se s kyslikem nebo cim blahosklonne ignoruju)
- nehlede na to, ze uplny vrsek stlacovaci sklenice bude brzo ponoren zcela, a ten byl teda zcela jiste stokrat ohmatanej necistejma prackama a buhvico, jak to nedockave chodim kontrolovat...
za pripadne komentare rady porady 1000x diky!