• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    FITH
    FITH --- ---
    KABIS: V tom případě malé naučné okénko :o): Ta voda tam musí být stále, musíš jí pravidelně doplňovat, abys zabránila pronikání vzduchu do hrnce a tím pádem nežádoucím procesům :o)
    KABIS
    KABIS --- ---
    FITH: no nevim, dekuju :D
    FITH
    FITH --- ---
    KABIS: hlavně musíš nalít vodu kolem pokličky, ale to asi víš :o)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    tematicke nalezy/inspirace - mozna znate?)
    rassolnik vypada obzvlast... zajimave) vubec ruske stranky ohledne 'solenie' jsou zajimave zdroje ruznych podivuhodnych nalozenych ruznoveci - to je ale asi objevena amerika)

    Şalgam - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ealgam

    Рассольник — Википедия
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA
    Rassolnik - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Rassolnik

    (co se tyce zacatnickych veci, kvetak po peti dnech jeste potrebuje, ale zatim to vypada dobre)) zadnej dva-de ani tri-de sajrajt. ...vyrazim pro okurky!
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZATAMOKO: dekuju :)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KABIS: http://conovehonakopci.cz/?p=3949
    - zatížení je dobré ze začátku, kdy to divoce kvasí, pak už stačí jen udržovat hladinu láku
    KABIS
    KABIS --- ---
    Dostala jsem od mamky k narozeninam zelak... Mam takovy blby dotaz, jak se s tim pracuje? :D tam proste napechuju to zeli az kam to jde a priklopim to? Nema se to necim zase zatezovat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: a proto je dobré používat SI jednotky. Ideální roztok na kysání je někde mezi 3-6%, pokud to má být rychle zkvašeno a k přímé spotřebě. Pokud to má vydržet dlouho, tak kolo 10-15% soli ve vodě a pak se to většinou ještě musí namáčet, aby to šlo jíst.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ZUZKAOU: dekuju moc - kdyztak misto kvaseni zalozim kompost))
    '2D sajrajt' made my day :) zkusim pripadne nafotit

    nebyla jsem si jista tim kontaktem laku s prostredim - jako zdroj jsem pouzila guest post na paleo blogu, kterej je mimochodem skvele nazornej pro zacatecniky. nicmene nejsem uplne systematik, takze info o prekryti sklenic folii na potraviny z jineho zdroje jsem objevila az treti den procesu, no, a tak je to furt

    re. sul .) seznala jsem, ze prevody hrube soli nu ruzne jednotky metrickych aj. systemu jsou na internetech, zda se, uplne samostatny obor!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: křís je taková bělavá mázdra. Plíseň je chlupatá, 3D a nebo barevná. Křís je jen 2D bílý sajrajt. Nedaří se mi najít fotky, až mi někde příště vyroste, tak já ho vyfotím (prakticky se mi nedaří řepa bez křísu).

    Jinak než po čuchu a chuti pokažení nepoznáš. TEda leda že by to už bylo hodně shnilý a mělo to divnou barvu, ale to tě smrad upozorní dřív.

    Normálně se toho neboj a ochutnej, pátý den by to při těchhle teplotách už mohlo být dobré. Pak je potřeba to přesunout do lednice.

    Hele - přesný měření je vcelku zbytečný, jen potřebuješ aby ten nálev byl přeci jen trochu slanej (o něco víc, než by ti chutnalo, protože se to pak ještě vsákne do té zeleniny. Lidi kvasili dávno před tím, než vynalezli písmo, takže stačí se nebát, všehchno to nakrájet a nechat být, vono se s tím něco stane ;-)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    pekny podvecer, muzu se sem uchylit konecne (ja a muj Prvokvetak)) i s nejakymi praktickymi dotazy?)
    diky predem za pochopeni pro pul amaterismus/diletantismus, pul punk - moje metoda je odjakziva pokus-omyl, snad nebudu moc plakat nad prvnim kvetakem)

    proces podporen minitobolkou laktobacilu (+ v nalevu 'pro jistotu' par hrebicku; jinak asi klasika: pepr, nk, skorice, cerstvy kopr, horcicne seminko, cibule, cesnek - co bylo po ruce. neblansirovala jsem. delala jsem z ca 1.5 litru vody. bohuzel scipla vaha, tak sul od oka (vim...), tak v nejakem snad plusminus zadoucim pomeru - asi jeden a kousek lzicky - hrubozrnna. kvetak je ponoren asi treti den, zacina to vonet, musky se stahuji)) nicmene:

    - vzduchova bublina - pod stlacovaci sklenici je pomerne velka bublina, u ni se drzi neco, co je asi kris (? jak to poznam?), nebo pripadne pozustatek vysypaneho laktobacilu? nechci zatim cele monstrum rozebirat - pockam na 5.+ den, kdyz uz. bude to pripadne pozivatelne, kdyz ten bordel z toho pak vyhodim? a da se jinak nez podle chuti bezpecne poznat, ze je neco nejak zasadne spatne?
    - kontakt nalevu s prostredim - stlacovaci sklenice - mam ted uz docela velky pristup vzduchu k nalevu na konto toho, ze zelenina postupne klesa pod vahou litinove poklice a puvodne sirsi cast sklenice, ktera zapadala do hrdla kvasne sklenice, se posunula dolu a ted tam je prstenec treba 7 mm - je to uplne blbe? plovouci kvetakovou minidrt, co vyplavava na hladinu a styka se s kyslikem nebo cim blahosklonne ignoruju)
    - nehlede na to, ze uplny vrsek stlacovaci sklenice bude brzo ponoren zcela, a ten byl teda zcela jiste stokrat ohmatanej necistejma prackama a buhvico, jak to nedockave chodim kontrolovat...

    za pripadne komentare rady porady 1000x diky!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Američané vyvíjejí zdravou čokoládu. Kakaové boby kvasí společně s houbami | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/...62591360-americane-vyvijeji-zdravou-cokoladu-kakaove-boby-fermentuji-houbami
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ad žitný chléb - na Synkáči prodávají výtečný samožitný chleba v pekařství Kvásek (stojí 39,-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    First synthetic yeast chromosome revealed : Nature News & Comment
    http://www.nature.com/news/first-synthetic-yeast-chromosome-revealed-1.14941
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja jsem delala uspesne jogurty v zaviracich sklenickach (od ruzneho jidla, vymyte), zabalene do dvou vrstev rucniku a strcene k topeni. taky simyslim ze jogurtovac je prebytecny
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    BONEMINA:
    ZUZKAOU: Aaaha. :) Tak jo, to by asi aj slo. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYJKA: troubu vypnutou, ale nechat rozsvícenou žárovičku. Tak akorát to vyhřeje. Mlíko s kulturou nechat třeba v krabičce s víčkem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MYJKA: Na těch 30 stupňů to vyhřeje samotná žárovka.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    ZUZKAOU: Ja viem, ze to neni uplne prakticke, ale rúru na 30°C nemám a či kúpim termosku alebo jogurtovač je už asi jedno. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYJKA: jogurt se dělá tak jako tak z pasterovaného či převařeného, protože jinak se tam pomnoží i jiné kultury, než jogurtová.

    Jinak bohatě stačí dobře těsnící široká termoska (z úzké se to blbě vymejvá), do které naliješ mléko ohřáté na těch 35 stupňů, zamícháš předchozí jogurt či koupenou kulturu a necháš přes noc zavřené.

    Nebo nádobu s ohřátým mlíkem a kulturami dát dospod trouby a nechat přes noc svítit kontrolní světýlko.

    Jedno účelový jogurtovač je celkem krám.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Chcela by som si kupit jogurtovac, ale mam otazku na mlieko. Da sa urobit jogurt aj z mlieka z obchodu, alebo budem musiet zhanat z farmy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam