• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    pekny podvecer, muzu se sem uchylit konecne (ja a muj Prvokvetak)) i s nejakymi praktickymi dotazy?)
    diky predem za pochopeni pro pul amaterismus/diletantismus, pul punk - moje metoda je odjakziva pokus-omyl, snad nebudu moc plakat nad prvnim kvetakem)

    proces podporen minitobolkou laktobacilu (+ v nalevu 'pro jistotu' par hrebicku; jinak asi klasika: pepr, nk, skorice, cerstvy kopr, horcicne seminko, cibule, cesnek - co bylo po ruce. neblansirovala jsem. delala jsem z ca 1.5 litru vody. bohuzel scipla vaha, tak sul od oka (vim...), tak v nejakem snad plusminus zadoucim pomeru - asi jeden a kousek lzicky - hrubozrnna. kvetak je ponoren asi treti den, zacina to vonet, musky se stahuji)) nicmene:

    - vzduchova bublina - pod stlacovaci sklenici je pomerne velka bublina, u ni se drzi neco, co je asi kris (? jak to poznam?), nebo pripadne pozustatek vysypaneho laktobacilu? nechci zatim cele monstrum rozebirat - pockam na 5.+ den, kdyz uz. bude to pripadne pozivatelne, kdyz ten bordel z toho pak vyhodim? a da se jinak nez podle chuti bezpecne poznat, ze je neco nejak zasadne spatne?
    - kontakt nalevu s prostredim - stlacovaci sklenice - mam ted uz docela velky pristup vzduchu k nalevu na konto toho, ze zelenina postupne klesa pod vahou litinove poklice a puvodne sirsi cast sklenice, ktera zapadala do hrdla kvasne sklenice, se posunula dolu a ted tam je prstenec treba 7 mm - je to uplne blbe? plovouci kvetakovou minidrt, co vyplavava na hladinu a styka se s kyslikem nebo cim blahosklonne ignoruju)
    - nehlede na to, ze uplny vrsek stlacovaci sklenice bude brzo ponoren zcela, a ten byl teda zcela jiste stokrat ohmatanej necistejma prackama a buhvico, jak to nedockave chodim kontrolovat...

    za pripadne komentare rady porady 1000x diky!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Američané vyvíjejí zdravou čokoládu. Kakaové boby kvasí společně s houbami | life.ihned.cz - Jídlo
    http://life.ihned.cz/...62591360-americane-vyvijeji-zdravou-cokoladu-kakaove-boby-fermentuji-houbami
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ad žitný chléb - na Synkáči prodávají výtečný samožitný chleba v pekařství Kvásek (stojí 39,-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    First synthetic yeast chromosome revealed : Nature News & Comment
    http://www.nature.com/news/first-synthetic-yeast-chromosome-revealed-1.14941
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja jsem delala uspesne jogurty v zaviracich sklenickach (od ruzneho jidla, vymyte), zabalene do dvou vrstev rucniku a strcene k topeni. taky simyslim ze jogurtovac je prebytecny
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    BONEMINA:
    ZUZKAOU: Aaaha. :) Tak jo, to by asi aj slo. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYJKA: troubu vypnutou, ale nechat rozsvícenou žárovičku. Tak akorát to vyhřeje. Mlíko s kulturou nechat třeba v krabičce s víčkem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MYJKA: Na těch 30 stupňů to vyhřeje samotná žárovka.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    ZUZKAOU: Ja viem, ze to neni uplne prakticke, ale rúru na 30°C nemám a či kúpim termosku alebo jogurtovač je už asi jedno. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYJKA: jogurt se dělá tak jako tak z pasterovaného či převařeného, protože jinak se tam pomnoží i jiné kultury, než jogurtová.

    Jinak bohatě stačí dobře těsnící široká termoska (z úzké se to blbě vymejvá), do které naliješ mléko ohřáté na těch 35 stupňů, zamícháš předchozí jogurt či koupenou kulturu a necháš přes noc zavřené.

    Nebo nádobu s ohřátým mlíkem a kulturami dát dospod trouby a nechat přes noc svítit kontrolní světýlko.

    Jedno účelový jogurtovač je celkem krám.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Chcela by som si kupit jogurtovac, ale mam otazku na mlieko. Da sa urobit jogurt aj z mlieka z obchodu, alebo budem musiet zhanat z farmy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Umělecky dobarveno



    A tyhle krásné usazeniny by někdo chtěl proplachovat klystýrem...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Coursera.org
    https://www.coursera.org/course/microbiome

    Courserovský kurz o lidské mikroflóře. začíná v říjnu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: neztratí se ten, co tam je, který by se částečně rozložil při sterilování.

    Je možné, že někde existuje bakterie produkující askorbovku. Ale rozhodně nepatří mezi ty běžně se vyskytující. Takže ne - nevzniká nový.

    Vznikají Bčka (bohužel na B12, tam roste jen neaktivní varianta, takže vegani mají smůlu), K2 a zpřístupňuje se dostupnost minerálů. Plus se přednatravují škroby a bílkoviny, rozkládají antinutriční látky a tak.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mám takový lama dotaz, ale google mi vyhazuje protichůdné odpovědi a Zuzka to bude určitě vědět. Mléčným kvašením dochází ke vzniku vitamínu C, nebo se tímhle způsobem jen dobře uchová ten už přítomný?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pozitivní i patologický vliv mikroflory tlustého střeva při vzniku karcinomu tlustého střeva.

    http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2013/05/07.pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAAKA: tak to mě mrzí - mě to fungovalo.
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    ZUZKAOU: mimochodem, já jsem takto podle tvého blogu uchovávala křen, ale byla jsem docela zklamaná - chuť a říznost se mi vytratily
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DA_NIELA: do celožitných se dává něco sladkého - buď med, nebo melasa (hodně ztmaví) a nebo sladový extrakt - jednak to neutralizuje kyselost a také to pomáhá s kynutím, protože jednoduché cukry, které při tom dlouhém prokvášení na začátku už bakterie dávno sežraly. Ze stejného důvodu se tam přidává ještě troška droždí.

    Jinak se případně pro urychlení dá přidat přímo pomletý hotový slad a nebo nasladovat část mouky, což zároveň trošku vylepší strukturu chleba, zejména pokud je tam velký celozrnný podíl, ale tím jsem nechtěla RUMa zatěžovat :-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam