• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: a to máš jen cukr a pampeliškovej kořen?

    Jinak díky inulinu krásně kvasí pod mléčnými bakteriemi, ale netuším co a jak se tam vylouhuje. Ale varianta usušit, opražit a rozemlít a přidávat do kávovinové směsi.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: ještě jednou děkuji, budu tiše doufat, že to dobře dopadne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: ve víně je kyselost kvůli chuti, jako konzervant slouží ten alkohol.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    ZUZKAOU: děkuji, alkometr nemám, ale asi to stahnu a nechám to kdyžtak kvasit dál. Ještě mě napadl dotaz, jak moc důležitá je tam ta kyselost, zatím se mi to nezdálo zkažené, ale možná že bych tam měla dát trochu kys. citronové.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FURINKA: Až to přestane bublat a alkolometr ukáže, že to má rozumné množství alkoholu.
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Poptávám radu ohledně alkoholového kvašení. Zkouším alkoholově kvasit pampeliškový kořen, uvidím, jak moc to bude pitné, ale poradíte mi kdy bych to tak měla stočit/stahnout prostě přesunout do čisté lahve?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PLAGUEDIL: dělaj to američani. Ještě jsem to nezkoušela, loni mi ji sežrali hnusní plži a letos jsem ji nějak nestihla zasadit, takže přebytky se nekonají.

    Kdo to budete zkoušet, tak se pak ozvěte jak to dopadlo.

    http://naturallivingsocal.blogspot.cz/2012/06/cultured-mondays-cultured-galicky.html
    http://learningandyearning.com/2012/08/09/lacto-fermented-zucchin-sticks/
    http://crabappleherbs.com/blog/2007/09/16/preserving-the-harvest-zucchini-relish/
    http://neohomesteading.com/zucchini-garlic-scape-relish/
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    nějaká rada co se dá s cukinou vymyslet? smažená pečená a kdovíjaká už mi leze krkem, tak mě napadlo to zkusit nějak naložit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YGA: nevím. To by se muselo vyzkoušet. Nejspíše nic, nebo mírný průjem.
    YGA
    YGA --- ---
    ZUZKAOU: Ok, zkusím tu sůl, díky moc za radu. Mimochodem, tušíš, co by to se mnou udělalo, kdybych to vypila? (pouze teoretická otázka, poletí to do záchoda)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YGA: to jsou věci, sirovodík mi kefír ještě neudělal.

    Hele zkus do první fermentace přidat trošku soli (tak 2- 3% roztok) a nech ho hodně prokysat. Jako že to bude fakt kyselý, 48 hodin v teple minimálně. Jestli máš ph papírky, tak pod 4. To by mělo vyvraždit všchno nežádoucí.
    YGA
    YGA --- ---
    Mám otázku na kefírovače: zkusila jsem při 2. fermentaci u vodního kefíru obohatit nálev 1) čerstvými fíky a 2) rozmixovaným kiwi, ale po otevření láhve to páchne jako pukavec. U fíků puch odvál, u kiwi je slabě cítit pořád. Co si o tom mám myslet, je to zkažený, nebo to k procesu prostě patří? S jiným ovocem se mi zatím nic takového nestalo... (Kiwi bylo při pokojové teplotě 12 h, fíky 24 h. Oboje teď čeká v lednici na ortel)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: mno... je to možné.... Ale když tím budeš experimentovat, tak to ideálně dokumentuj a foť, já to pak ráda vyvěsím.

    Fermented Grain Porridges
    http://www.culturesforhealth.com/fermented-grain-porridges
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda jihoameričani dělají různé kejkle s různými kukuřicemi.

    A dá se to zkvasit?: Chicha - pivo starých Inků
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/02/chicha-pivo-starych-inku.html
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: dík za tip, to bych mohla vyzkoušet. Teda jen s bezlepovým zrním, takže nejspíš ty jáhly...

    I když se obávám, že chutnat to bude podobně, jako když zapomenu dětskou kaši na lince...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: kaše - vločky, jáhly a tak podobně. Dělaj to afričani. Zatím jsem se do toho nepustila, ale dole u divadla Ponec v Praze je krámek s potřebným zrním.

    Namoč malý ovesný vločky do vody či čeho, přidej trošku chlebového kvásku, třeba nastrouhané jablko a skořici a nech do rána prokvasit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Díky Zuzkaou-blogu jsem se nadšeně vrhla do kvašení kdečeho. Bohužel - mléčný kefír mi nedělal dobře (moc mléčné, kromě sýrů už leta nic mléčného nejím), vodní kefír mi nedělal dobře (moc sladké, i při nejnižší koncentraci cukru šla váha nahoru) a ani zelenina nefungovala (moc slané, rozbolely mě ledviny, při kvašení bez soli to nechutnalo nic moc). Přijdu si jak princezna na hrášku... Jaká zelenina je dobrá kvašená málo slaná/neslaná nebo co by se ještě dalo zkvasit? Díky
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Však i naším, teda po prokvašení (!!!) / vyhnití v čističce...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: tak přežvýkavci to mají rafinovanější, no. Ale zase prdí tak, že zhoršují koncentrace skleníkovýh plynů. Ale zase se jejich trusem dá topit ;-)
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: tak to je prefikaný systém :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: nebudou - ony ji žerou zase jiné bakterie + se vstřebává do organismu a tam prospívá. (kulturisti ho berou jako povolené anabolikum)

    Respektive normálně by se ti ve střevech měl tvořit, ale pokud to máš rozhozené a mizerně jíš, tak se ti tam ty druhy, co by ho vyráběly můžou pomřít a nadále ho nevyrábí a vede to pak k problémům.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: Nechci znát perimetr, ve kterém budou prdy dotyčné osoby smrtící :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je vám alkoholové, mléčné, octové a případně alkalické kvašení málo? Osídlit si střeva bakteriemi máselného kvašení a jejich adekvátní krmení je taky dosti výhodná strategie.

    Butyrate Series | The HSD
    http://thehomeschoolingdoctor.com/butyrate-series/

    Nenechte se odradit názvem, ten blog je informačně dost bohatý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SCHIZOGENES: mno... Tak to slij a krátce převař a do nálevu přidej nějaký startér. Spíš pár listů zelí, nebo syrovátku, než kvásek.

    Jinak je koření je potřeba převářet - bývají v něm spory plísní.
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    omg moje řepa...

    Mám asi v baráku moc velkou zimu -- 4 dny nadivoko založená červená řepa (zázvor, cibule, česnek, koření, sůl; bez octa) vytvořila na hladině šedý chomáček plísně. Je možné ji zkusit zkvasit ještě jednou, za pomoci ochranných stroužků česneku + lžíce kvásku + vyhřívané koupelny, nebo je celý obsah litrových flašek na vyhození? Nepáchne, kromě malinkého kousku na hladině nikde další plíseň nevidno, akorát nekvasí...

    dík
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. kdyby se někdo ideálně z Prahy 6 chtěl ujmout vodního a/nebo mléčného kefíru, můžu věnovat. Ideálně s tím, že si cca za půl roku až rok poprosím o trošku na obnovení chovu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMAHL: tady určitě budou mít přebytky [ Kombucha .:. "napoj nesmrtelnosti" ]
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Od koho bych v Praze mohl dostat kombuchu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Gut Bacteria Might Guide The Workings Of Our Minds : Shots - Health News : NPR
    http://www.npr.org/...health/2013/11/18/244526773/gut-bacteria-might-guide-the-workings-of-our-minds

    Pusťte si i video. Velmi ňuňu mikrobkové.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Microbial Foods - The Science Of Fermented Foods
    http://microbialfoods.org/

    Skvostný web.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam