• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    YGA
    YGA --- ---
    ZUZKAOU: Ok, zkusím tu sůl, díky moc za radu. Mimochodem, tušíš, co by to se mnou udělalo, kdybych to vypila? (pouze teoretická otázka, poletí to do záchoda)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    YGA: to jsou věci, sirovodík mi kefír ještě neudělal.

    Hele zkus do první fermentace přidat trošku soli (tak 2- 3% roztok) a nech ho hodně prokysat. Jako že to bude fakt kyselý, 48 hodin v teple minimálně. Jestli máš ph papírky, tak pod 4. To by mělo vyvraždit všchno nežádoucí.
    YGA
    YGA --- ---
    Mám otázku na kefírovače: zkusila jsem při 2. fermentaci u vodního kefíru obohatit nálev 1) čerstvými fíky a 2) rozmixovaným kiwi, ale po otevření láhve to páchne jako pukavec. U fíků puch odvál, u kiwi je slabě cítit pořád. Co si o tom mám myslet, je to zkažený, nebo to k procesu prostě patří? S jiným ovocem se mi zatím nic takového nestalo... (Kiwi bylo při pokojové teplotě 12 h, fíky 24 h. Oboje teď čeká v lednici na ortel)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: mno... je to možné.... Ale když tím budeš experimentovat, tak to ideálně dokumentuj a foť, já to pak ráda vyvěsím.

    Fermented Grain Porridges
    http://www.culturesforhealth.com/fermented-grain-porridges
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda jihoameričani dělají různé kejkle s různými kukuřicemi.

    A dá se to zkvasit?: Chicha - pivo starých Inků
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/02/chicha-pivo-starych-inku.html
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: dík za tip, to bych mohla vyzkoušet. Teda jen s bezlepovým zrním, takže nejspíš ty jáhly...

    I když se obávám, že chutnat to bude podobně, jako když zapomenu dětskou kaši na lince...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: kaše - vločky, jáhly a tak podobně. Dělaj to afričani. Zatím jsem se do toho nepustila, ale dole u divadla Ponec v Praze je krámek s potřebným zrním.

    Namoč malý ovesný vločky do vody či čeho, přidej trošku chlebového kvásku, třeba nastrouhané jablko a skořici a nech do rána prokvasit.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Díky Zuzkaou-blogu jsem se nadšeně vrhla do kvašení kdečeho. Bohužel - mléčný kefír mi nedělal dobře (moc mléčné, kromě sýrů už leta nic mléčného nejím), vodní kefír mi nedělal dobře (moc sladké, i při nejnižší koncentraci cukru šla váha nahoru) a ani zelenina nefungovala (moc slané, rozbolely mě ledviny, při kvašení bez soli to nechutnalo nic moc). Přijdu si jak princezna na hrášku... Jaká zelenina je dobrá kvašená málo slaná/neslaná nebo co by se ještě dalo zkvasit? Díky
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Však i naším, teda po prokvašení (!!!) / vyhnití v čističce...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: tak přežvýkavci to mají rafinovanější, no. Ale zase prdí tak, že zhoršují koncentrace skleníkovýh plynů. Ale zase se jejich trusem dá topit ;-)
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: tak to je prefikaný systém :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: nebudou - ony ji žerou zase jiné bakterie + se vstřebává do organismu a tam prospívá. (kulturisti ho berou jako povolené anabolikum)

    Respektive normálně by se ti ve střevech měl tvořit, ale pokud to máš rozhozené a mizerně jíš, tak se ti tam ty druhy, co by ho vyráběly můžou pomřít a nadále ho nevyrábí a vede to pak k problémům.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: Nechci znát perimetr, ve kterém budou prdy dotyčné osoby smrtící :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Je vám alkoholové, mléčné, octové a případně alkalické kvašení málo? Osídlit si střeva bakteriemi máselného kvašení a jejich adekvátní krmení je taky dosti výhodná strategie.

    Butyrate Series | The HSD
    http://thehomeschoolingdoctor.com/butyrate-series/

    Nenechte se odradit názvem, ten blog je informačně dost bohatý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SCHIZOGENES: mno... Tak to slij a krátce převař a do nálevu přidej nějaký startér. Spíš pár listů zelí, nebo syrovátku, než kvásek.

    Jinak je koření je potřeba převářet - bývají v něm spory plísní.
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    omg moje řepa...

    Mám asi v baráku moc velkou zimu -- 4 dny nadivoko založená červená řepa (zázvor, cibule, česnek, koření, sůl; bez octa) vytvořila na hladině šedý chomáček plísně. Je možné ji zkusit zkvasit ještě jednou, za pomoci ochranných stroužků česneku + lžíce kvásku + vyhřívané koupelny, nebo je celý obsah litrových flašek na vyhození? Nepáchne, kromě malinkého kousku na hladině nikde další plíseň nevidno, akorát nekvasí...

    dík
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. kdyby se někdo ideálně z Prahy 6 chtěl ujmout vodního a/nebo mléčného kefíru, můžu věnovat. Ideálně s tím, že si cca za půl roku až rok poprosím o trošku na obnovení chovu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMAHL: tady určitě budou mít přebytky [ Kombucha .:. "napoj nesmrtelnosti" ]
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Od koho bych v Praze mohl dostat kombuchu? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Gut Bacteria Might Guide The Workings Of Our Minds : Shots - Health News : NPR
    http://www.npr.org/...health/2013/11/18/244526773/gut-bacteria-might-guide-the-workings-of-our-minds

    Pusťte si i video. Velmi ňuňu mikrobkové.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam