• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jj - kvasej. Jen teda pak bohužel pasterujou, aby to bylo skladovatelné. Živé limonády jde dělat jen na přímou spotřebu, protože moc dlouho nevydržej.

    Ale v hipster a raw/makrobio kavárnách by si mohli dělat denní limonády.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    XARGH: červený zelí -měl jsem to na podlaze,kde je teplota asi taky těch 20°C, bouřlivá reakce už po 3 dnech,až mi to lezlo ze sklenice, po 10 dnech bylo tak akorát..takže to co popisuješ je zvláštní..máš ho hodně naštouchané,takže pustilo štávu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XARGH: lák nevylévat - potřebuješ aby zelí bylo furt co nejvíc ponořené, se jinak začne kazit. Jinak pak se ti hodí při vaření, dá se vypít a nebo použít jako startér do dalšího kvašení.

    Nic se neděje jako že to divoce nebublá, nebo že to furt chutná jako čerstvé zelí a není to kyselé?

    Délka fermentace závisí především na tom kolik toho zelí máš a na teplotě 20 stupňů není úplně moc.

    ¨Prostě to průběžně ochutnávej a až ti bude chutnat, tak ho přendej do lednice/sklepa. Pokud se tomu neděje nic jako že to nezměnilo chuť, tak je něco hodně špatného.
    XARGH
    XARGH --- ---
    Kvasim si doma v koupelne cervene zeli uz cca 14 dni pri cca 20`C, prosolene 2% soli na vahu zeli a nastouchane v uzke nadobe a zatizene omytou sklenici s vodou uvnitr. Celkem nic se s nim nedeje.
    Kdy bude ready ke konzumaci? Jak ho mam skladovat v lednici? Co udelat s laakem, vylit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hurá - tak Katz vyjde někdy v lednu či únoru. (Přesunuli to z vánočního šílenství, že by to nejspíše zapadlo)

    Pokud někdo chcete recenzní výtisk a máte to kam napsat (někam kde máte více čtenářů než já na zkvašeno (tj jednotky tisíc a výše), tak se mi prosím ozvěte do pošty - dělám pro gradu seznam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo byste hledal pokročilou kysačskou skupiny, tak tahle vypadá hodně zajímavě

    https://www.facebook.com/groups/111065265611664/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: vyšší množství soli (5-8%) a kvasit pod kvasnou zátkou ve vyvařených nádobách. Případně pokud tam nechceš lít kefírovou syrovátku, tak tam jako startér přidat trošku láku z nějaké jiné zkvašené zeleniny (nebo úspěšně zkvašené omáčky) popřípadě tam vysypat tabletku probiotik kde je lcb. plantarum a brevis.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Co ještě kromě toho kefíru zajistí ničím nerušené a žádané kvašení? :) Nechci zopakovat tenhle fail.. byla s tím spousta práce a zmizela v tom spousta papriček..
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    tak to uz chapu, proc kefir, kterej tam byl stejne dlouho, je ok. obcas sem ho z neznamyho duvodu promichala. zajimavy! ;]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak aby nevznikaly, tak je potřeba kefírem míchat a nedat aerobním tvorům možnost aby se navrchu pomnožili.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KAAKA: chutna to tak kvasinkove no ;]]]
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    ZUZKAOU: tohle se mi zrovna dnes udelalo na kefiru, uz hotovem asi tyden starem, chut sla hodne do vyrazna-syrova, ale nebyla moc prijemna, tak pozor at se tim nejake to peceni nezkazi. ja to teda vyrazila..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jo - to budou kvasinky. To je v pohodě.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: neni chlupate.... uz sem teda mezitim pouzila neco jinyho, ale tohle teda bude ok? bych to soupla do nakyho peceni.


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: spíš aerobní kvasinky - pokud to není chlupaté, tak by to nemělo vadit. Hele - pod tím to bude asi hodně kyselé. Tak opatrně s tím.


    DOUPLE: zvětralé pivo je pach, který neukazuje na nic špatného.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Dotaz: zfermentovala jsem mlecnou houbou smetanu, nepouzila asi tak bych rekla mesic az dva. Celou dobu je ve sklenicce, neotvirala jsem. Dnes jsem ji chtela spotrebovat a nahore ma takovej lehce naruzovelej tuzsi povlak. Je to plisen?
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    ad) kimchi: po dvou tydnech (zitra planuju presun do lednice/balkon) zblizka zavani lehce po zvetralym pivu, je to v pohode/normalni? Tekutinu ma, bordel se dovnitr nedostal.
    XAJA
    XAJA --- ---
    EXCITE: vodu dolej zvrchu tak, aby bolo celkom zaliate. a stale kontroluj. ak je dobre natlacene, treba dolievat. zo zaciatku osolenu, neskor uz cistu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: obojí byla vždy trochu jiná paráfráze "agenta", ta zkažená byla jiná v tom,že jsem použil jiný chiili( rocota) a trochu tu mrkvev připálil,takže výslednej efekt byl tmavší.. a použil jsme méně česneku. Velice rychle to začlo bublat,což jsem u ty první várky neviděl..
    Se solí si nejsem jistej..
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ZUZKAOU: jo s tim vickem to je fakt parada, jsem si pripadal jak nejakej ikeahacker, kdyz me to tak pekne zapasovalo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam