• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: vyšší množství soli (5-8%) a kvasit pod kvasnou zátkou ve vyvařených nádobách. Případně pokud tam nechceš lít kefírovou syrovátku, tak tam jako startér přidat trošku láku z nějaké jiné zkvašené zeleniny (nebo úspěšně zkvašené omáčky) popřípadě tam vysypat tabletku probiotik kde je lcb. plantarum a brevis.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Co ještě kromě toho kefíru zajistí ničím nerušené a žádané kvašení? :) Nechci zopakovat tenhle fail.. byla s tím spousta práce a zmizela v tom spousta papriček..
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    tak to uz chapu, proc kefir, kterej tam byl stejne dlouho, je ok. obcas sem ho z neznamyho duvodu promichala. zajimavy! ;]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak aby nevznikaly, tak je potřeba kefírem míchat a nedat aerobním tvorům možnost aby se navrchu pomnožili.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KAAKA: chutna to tak kvasinkove no ;]]]
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    ZUZKAOU: tohle se mi zrovna dnes udelalo na kefiru, uz hotovem asi tyden starem, chut sla hodne do vyrazna-syrova, ale nebyla moc prijemna, tak pozor at se tim nejake to peceni nezkazi. ja to teda vyrazila..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jo - to budou kvasinky. To je v pohodě.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: neni chlupate.... uz sem teda mezitim pouzila neco jinyho, ale tohle teda bude ok? bych to soupla do nakyho peceni.


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: spíš aerobní kvasinky - pokud to není chlupaté, tak by to nemělo vadit. Hele - pod tím to bude asi hodně kyselé. Tak opatrně s tím.


    DOUPLE: zvětralé pivo je pach, který neukazuje na nic špatného.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Dotaz: zfermentovala jsem mlecnou houbou smetanu, nepouzila asi tak bych rekla mesic az dva. Celou dobu je ve sklenicce, neotvirala jsem. Dnes jsem ji chtela spotrebovat a nahore ma takovej lehce naruzovelej tuzsi povlak. Je to plisen?
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    ad) kimchi: po dvou tydnech (zitra planuju presun do lednice/balkon) zblizka zavani lehce po zvetralym pivu, je to v pohode/normalni? Tekutinu ma, bordel se dovnitr nedostal.
    XAJA
    XAJA --- ---
    EXCITE: vodu dolej zvrchu tak, aby bolo celkom zaliate. a stale kontroluj. ak je dobre natlacene, treba dolievat. zo zaciatku osolenu, neskor uz cistu.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: obojí byla vždy trochu jiná paráfráze "agenta", ta zkažená byla jiná v tom,že jsem použil jiný chiili( rocota) a trochu tu mrkvev připálil,takže výslednej efekt byl tmavší.. a použil jsme méně česneku. Velice rychle to začlo bublat,což jsem u ty první várky neviděl..
    Se solí si nejsem jistej..
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ZUZKAOU: jo s tim vickem to je fakt parada, jsem si pripadal jak nejakej ikeahacker, kdyz me to tak pekne zapasovalo :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: mno u obojího je ta syrovátka vlastně jen ochranný prvek - snížení PH. Nejsou to kultury, které by žraly cokoliv jiného, než jednoduché cukry, takže zkvasí to co sedělo na paprikách, jen díky té syrovátce se zabrání tomu, aby před pomnožením přirozených kultur se tam usídlilo něco ze vzduchu a nebo aby se nežádoucím kulturám na z paprik ztížilo množení. Ale často se to prostě nemusí povést, zejména pokud si šetřil se solí, nebo bylo něco v kvasné nádobě.

    Jako "plnohodnotný" startér funguje zejména kefír, který obsahuje nějaké dvě až tři desítky různých kultur které jsou schopné si naštípat co najdou.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    jo s omáčkami..Kvasil jsem 2x chilli omáčku a jednou to vyšlo luxusně a podruhý mi to "zkyslo" špatně.. poprvé jsem použil jako startér syrovátku z riccoty, podruhý z bílýho jogurtu... je s tím jogurtem nějakej problém?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    LOPIN: Ja vim, ale kdyz ke ta voda smichana se stavou ze zeli, tal uz je cejtit ona samotna...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    DOCKINEZ: I nase, davam miso pastu misto rybi omacky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOPIN: to s tíms svícnem je geniální nápad!
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ja jsem letos nakoupil nekolik fido sklenic z ikea. supr je, ze neni treba vubec je otvirat nic. kdyz se tam udela hodne plynu, ujde to pres gumicku samo, vybuch nehrozi. kvasim v tom ted kimchi i cesnek a curtido a nejaky chili omacky.
    sklenice http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/70213550/
    do toho pasuje jako stlacovadlo uplne perfektne plastovy vicko, co se dava na velky jogurty a zatizeny dalsi veci z ikeii, svicinkem http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90152094/
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    SALVATOR: jestli myslis vnitrni viko to tim co to zatezujes, tak tam se to nevyleva, prave ti to pomaha drzet to zeli anaerobne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam