• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: blbě. Zkus nějaké zdravé sypání, které jede makrobiotiku. Jinak tady http://pani-dyne.cz/e-shop/Detail-Produktu.aspx?VyrobekID=415 (míval ho ještě danfood, ale už ho nemají)

    čisté aspergylus oryzae (tedy aktivní spory bez rýže/krup) v maloobchodním balení nejspíš vůbec neexistuje.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Kysu zdar. Nemáte tip, kde sehnat houbu/spóru koji na výrobu misa? Třeba v Brně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: respektive jíst se pochopitelně dá i ta hmota bez chuti - je velmi probiotická. Jen je to hmota bez chuti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: buď sníst, nebo ještě jednou použít, pokud není příliš vyžrané (stane se z toho hmota bez chuti). Jinak pochopitelně dělá moc dobře kompostu.
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak prvni vodni kefir hotov, je to skvele .. a hned dotaz .. co delate s tim suseny ovocem po tom co lezi v kefiru? da se to znova pouzit? ci snist? ci to mam proste vyhodit?
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    FURINKA: Dokvašeno, chutná to jako šampáňo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TUILE: funkci antibiotik by to ovlivňovat nemělo - pokud nemáš takové ty, co se nesmí kombinovat s kyselým - pak je potřeba mít alespoň hodinu před a po mezery.

    Část mikrobl z kefíru by mohla být odolná vůči ATB, takže by to mělo zmírnit následky ATB na střevní mikrofloru + urychlit její návrat do normálního stavu.
    TUILE
    TUILE --- ---
    dotaz - pokud piju kefirovou limcu, muzu nejak ovlivnit funkci antibiotik?
    SARRI
    SARRI --- ---
    VIKY_K: dik
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    SARRI: Na lince, když probouzíš.
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak diky Tuili za bleskovou reakci a uz ho mam doma .. dostala jsem "davku" z mrazaku a jak jsem se docetla mela bych to ted tri "probouzet" (10% cukrovy roztok mineralky a cukru), ale neni mi jasny kde ma ty tri byt .. v lednici nebo venky na lince pri pokojove teplote?
    SISTA
    SISTA --- ---
    SARRI: ja si treba delam "mlecnej" kefir i z kokosovyho a sojovyho mlika, ale musi se pak hned poradne nakrmit tucnym kravskym mlikem.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: vodní - v sojovém, obilném a nebo ořechovém mléčný kefír umírá.

    Takže udělat první fermentaci voda+cukr+ sušené ovoce. Udělat hustější veganský nápoj, doředit vodním kefírem a nechat prokvasit.
    SARRI
    SARRI --- ---
    a jeste dotaz, na sojove mleko/napoj byste pouzili zrna na volni kefir nebo na mlecny?
    SARRI
    SARRI --- ---
    ahoj, shanim zrna na vodni kefir, Praha
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ááá - tak to kimči, co původně vonělo zatuchle, pak se na krátkou dobu vzpamatovalo je definitně na kompost a to tentokrát zcela originálně. Jednak divně smrdí a především se objevily kousky plísně uvnitř a vespod.

    Na vině je zjevně moje snaha proces urychlit - takže tři dny bylo v kynárně na 30 stupňů a přidávala jsem tam vinné listí z kysaného zelí, které ale prokysalo správně. Jako že startér.

    Naštěstí mám ještě pokusné vzorky dýňového kimči (není špatné) a sklenici nerychleného vegekimči.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: vstupné je celodenní, platí se pak patrně za přímo nakoupené jídlo - v zadních prostorách budou právě stánky s jídlem a v tom sále mezi kavárnou a zadními prostory bude workshop. Bude to takové nejspíše dost zběsilé, ale tak jako uvidíme.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Já to pořád nechápu: to je ten 60místný sálek a vstupné je celodenní, nebo jak to tam má vypadat?
    Vlastní prostor | Pracovna
    http://pracovna.cz/vlastni-prostor/
    HANK_WILLIAMS
    HANK_WILLIAMS --- ---
    Ahoj, koupil jsem ve slevě dvě balení sušenejch řas týden před expirací a chtěl bych je použít na kimchi, je to dobrej nápad, nebo se můžou zkazit a zničit mi pod/zimní kysání?
    Díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V neděli 7.12. od 15:00 se v prostoru Pracovny uskuteční kimči seminář s mou maličkostí. Deset dobrovolníků si bude moct zkusit vyrobit klasické kimči z pekingského zelí, ostatní pak budou moci ochutnat moji verzi kimči (jo - tu kterou urychluju, zatuchlina naštěstí už zmizla, fakt to byla jen fáze) a poslechnout si nějaké povídání o kimči a kvašení.

    Je to v rámci food festivalu Velká ˇžranice, takže je i spousta jiných, velmi chutných důvodů, proč se tam vypravit. Po mně tam pak bude mít workshop Rachad - Hugo Hromas - nevím o čem, ale protože to je Rachad tak to bude jistě zábavná show.

    https://www.facebook.com/events/746078212146702/?ref_newsfeed_story_type=regular
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam