• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    FARIN
    FARIN --- ---
    tak mleku trvalo v pokojove teplote den a pul nez zkyslo. Po prvnim dnu jsem byl uz nervozni ale nakonec se zadarilo. Vysledek je neco mezi tvarohem a cerstvym syrem.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, chov vodního jsem ukončila. Mléčný zkusím bez droždí i s droždím, jako srovnávací vzorky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: z vodního je naprosto spolehlivej, protože tam je spoustu kvasinek z mléčného možná je bezpečnější mu přidat špetičku droždí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    FARIN: Když jde tvaroh z homogenizovaného mléka očkovaného kefírem a když je možné kefírem vyrobit kvásek, pak by i kvásek mohl fungovat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Kvásek z kefíru musím někdy zkusit! Klasicky vedený kvásek u nás nemá odbyt, tohle jednorázové řešení se mi líbí. Díky za tip!
    FARIN
    FARIN --- ---
    Mám jednoduchý dotaz k tvarohu. Měl jsem 2l pár dní prošlého homogenizovaného plnotučného mléka tak mě napadlo zkusit vyrobit tvaroh.
    Přelil jsem to do hrnce a přidal lžičku vodou rozředěného kvásku co mám na chleba a těd to otevřené odpočívá v teple (cca 24C)

    Zkysne to s tím kváskem dobře? Neudělají kvasinky nějaký problém.
    FARIN
    FARIN --- ---
    BEBERA: ja jsem 2x rozjidel kvasek z testa na kyselo (ktery prodavali u nas na trhu) Fungovalo to ale ten kvasek se choval trochu jinak, reso vydrzel v lednici tyden a moc dele ne, kdezto ten na ktery jsem byl zvykly daval 14 dni. Takze jsem si nakonec stejne nechal namnozit "domaci".
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    BALAENA: k těm pekárnám - stabilně v nabídce majíkvásek v pekařství Kvásek (vedle Synkáče), k večeru ale je občas rozprodán
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TUILE: Já bych si také kdyžtak nějaký vzal :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BALAENA: kefírového mléka + kvasnice. Acidofilní mléko a nebo jogurt či podmáslí či jejich syrovátky mají málo druhů kultur, takže to nedozraje pořádně, to už je lepší si ho vypěstovat. Bez droždí to v kupovanejch produktech nebude kynout, neb tam jsou jen bakterie, ne kvasinky. (v kvásku z mouky je stejná kvasinka jako v droždí)

    Co noveho na kopci: Domácí chléb
    http://conovehonakopci.cz/?page_id=1430
    TUILE
    TUILE --- ---
    FARFELOO: vodniho kefiru mam plnej mrazak.
    rada se nejakych zrn smerem k tobe zbavim :)
    YGA
    YGA --- ---
    FARFELOO: GBP jsem měla, přišlo mi, že to s ním bylo snadnější než s vodním kefírem a taky hodně rychle rostl. Limonáda super, i když zázvorovka kvašená na divoko mi možná přišla o fous lepší. Tak hodně zdaru, možná bych výhledově tak za dva měsíce měla o pár drobečků zájem, ty moje hybernujou v mrazáku a nejsem si jistá, jestli půjdou probrat.
    YGA
    YGA --- ---
    ZUZKAOU: a když není šance sehnat kefír, šla by dát třeba tvarohová / jogurtová syrovátka nebo zkyslý mlíko? Třeba Rachad tvrdí, že zkvasí i kočičí bobek, ale mně se tyhle kváskové divočiny zatím moc nedaří...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZUZKAOU: Díky moc. Citron jsem tam právě zapomněl dát. A u topení to bylo taky, ale bylo to na stejným místě jako ten ginger bug a ten byl celou dobu v pohodě. Máme doma dost zimu, takže jsem to k topení dát musel. Teplo od něj jde ale rovnou nahoru a tohle bylo dole, takže to nebylo na přímým horku...

    Příště dám citron. O vodním kefíru jsem četl teprve nedávno, ale teď mi přišel Ginger Beer Plant. Máte s tím někdo zkušenosti? Katz píše, že si myslel, že to je to stejné, ale nakonec asi není...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZUZKAOU: jako že přinesu z obchodu láhev acidofilního nebo kefírového mléka a z něj? zrna žádný nemám
    a kvasnice k tomu kupovanému mléku k obojímu? ke kefírovému i k acidofilnímu?

    tu bezlepku předám ségře, bezlepkové dítě je její (moje má zase jiné speciality, ale ty jsou už tuplem mimo téma)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BALAENA: bezlepkový kvásek u Míráku bude nabízet Alex Brunnerová a rozhodně chceš za ní zajít a vytáhnout z ní tipy na bezlepkové pečení a ona se ráda podělí. (Bydlí na Al cafetero a určitě se nechá pozvat). Teď je teda v Mexiku, vrací se snad koncem týdne.

    Jinak do 24 hodin vznikne regulérní, funkční kvásek když se smíchá 1 díl žitné mouky a 1 díl kefíru (mléčný/fodní), případně kefírového mléka s trošičkou droždí a nechá se to prokvasit.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WENOUSH: o té vím, ale tak nějak mi iracionálně připadá kvásek "od známých" lepší. pitomost, já vím. mapu mám každopádně v záloze... a jak jsem si teď po ní štrachala, koukala jsem, že někdo nabízí na mapě bezlepkový kvásek, někde kousek od Míráku. dobré vědět.

    BEBERA: co jsem tak koukala, pokud už to pekárna nabízí (ne každá), tak spíš na objednávku, mi přijde. to už jsou jistější zdroj farmářské trhy, až bude sezóna

    EXCITE: mohla bych poprosit? díky. (kdyžtak via PM)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://bit.ly/17l0bxa

    Naučila jsem se donutit vodní kefír, aby taky dělal krásné krystaly. Kokosem. Ještě nevím kvůli čemu konkrétně to roste, ale roste to jako blázen.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Solila jsem pekingské zelí a hlávkovou kapustu na kimči. Cca 10% soli v láku. Zapomněla jsem to tři dny na balkoně (tedy teploty okolo nuly). Nezačalo kvasit, ale zelí krásně zesládlo.

    Máte někdo ponětí, co se mi tam na co rozložilo, nebo vylouhovalo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARFELOO: kontaminace, nejspíš se ti tam někde pomnožil bacilus subtilis - ten je víceméně všude. Respektive nekvasil si to někde u topení? Má rád teplo, zatímco mléčné bakterie a kvasinky to zvládnou i v chladnějším prostoru, byť pomaleji.

    Plus jako prevence se hodí přidat tam na začátku citronovou šťávu, nebo jiné kyselidlo - to subtilis nemá rád.

    Jinak nejjednoduší je někde si pořídit zrna vodního kefíru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam