• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BALAENA: kefírového mléka + kvasnice. Acidofilní mléko a nebo jogurt či podmáslí či jejich syrovátky mají málo druhů kultur, takže to nedozraje pořádně, to už je lepší si ho vypěstovat. Bez droždí to v kupovanejch produktech nebude kynout, neb tam jsou jen bakterie, ne kvasinky. (v kvásku z mouky je stejná kvasinka jako v droždí)

    Co noveho na kopci: Domácí chléb
    http://conovehonakopci.cz/?page_id=1430
    TUILE
    TUILE --- ---
    FARFELOO: vodniho kefiru mam plnej mrazak.
    rada se nejakych zrn smerem k tobe zbavim :)
    YGA
    YGA --- ---
    FARFELOO: GBP jsem měla, přišlo mi, že to s ním bylo snadnější než s vodním kefírem a taky hodně rychle rostl. Limonáda super, i když zázvorovka kvašená na divoko mi možná přišla o fous lepší. Tak hodně zdaru, možná bych výhledově tak za dva měsíce měla o pár drobečků zájem, ty moje hybernujou v mrazáku a nejsem si jistá, jestli půjdou probrat.
    YGA
    YGA --- ---
    ZUZKAOU: a když není šance sehnat kefír, šla by dát třeba tvarohová / jogurtová syrovátka nebo zkyslý mlíko? Třeba Rachad tvrdí, že zkvasí i kočičí bobek, ale mně se tyhle kváskové divočiny zatím moc nedaří...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZUZKAOU: Díky moc. Citron jsem tam právě zapomněl dát. A u topení to bylo taky, ale bylo to na stejným místě jako ten ginger bug a ten byl celou dobu v pohodě. Máme doma dost zimu, takže jsem to k topení dát musel. Teplo od něj jde ale rovnou nahoru a tohle bylo dole, takže to nebylo na přímým horku...

    Příště dám citron. O vodním kefíru jsem četl teprve nedávno, ale teď mi přišel Ginger Beer Plant. Máte s tím někdo zkušenosti? Katz píše, že si myslel, že to je to stejné, ale nakonec asi není...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZUZKAOU: jako že přinesu z obchodu láhev acidofilního nebo kefírového mléka a z něj? zrna žádný nemám
    a kvasnice k tomu kupovanému mléku k obojímu? ke kefírovému i k acidofilnímu?

    tu bezlepku předám ségře, bezlepkové dítě je její (moje má zase jiné speciality, ale ty jsou už tuplem mimo téma)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BALAENA: bezlepkový kvásek u Míráku bude nabízet Alex Brunnerová a rozhodně chceš za ní zajít a vytáhnout z ní tipy na bezlepkové pečení a ona se ráda podělí. (Bydlí na Al cafetero a určitě se nechá pozvat). Teď je teda v Mexiku, vrací se snad koncem týdne.

    Jinak do 24 hodin vznikne regulérní, funkční kvásek když se smíchá 1 díl žitné mouky a 1 díl kefíru (mléčný/fodní), případně kefírového mléka s trošičkou droždí a nechá se to prokvasit.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    WENOUSH: o té vím, ale tak nějak mi iracionálně připadá kvásek "od známých" lepší. pitomost, já vím. mapu mám každopádně v záloze... a jak jsem si teď po ní štrachala, koukala jsem, že někdo nabízí na mapě bezlepkový kvásek, někde kousek od Míráku. dobré vědět.

    BEBERA: co jsem tak koukala, pokud už to pekárna nabízí (ne každá), tak spíš na objednávku, mi přijde. to už jsou jistější zdroj farmářské trhy, až bude sezóna

    EXCITE: mohla bych poprosit? díky. (kdyžtak via PM)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://bit.ly/17l0bxa

    Naučila jsem se donutit vodní kefír, aby taky dělal krásné krystaly. Kokosem. Ještě nevím kvůli čemu konkrétně to roste, ale roste to jako blázen.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Solila jsem pekingské zelí a hlávkovou kapustu na kimči. Cca 10% soli v láku. Zapomněla jsem to tři dny na balkoně (tedy teploty okolo nuly). Nezačalo kvasit, ale zelí krásně zesládlo.

    Máte někdo ponětí, co se mi tam na co rozložilo, nebo vylouhovalo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARFELOO: kontaminace, nejspíš se ti tam někde pomnožil bacilus subtilis - ten je víceméně všude. Respektive nekvasil si to někde u topení? Má rád teplo, zatímco mléčné bakterie a kvasinky to zvládnou i v chladnějším prostoru, byť pomaleji.

    Plus jako prevence se hodí přidat tam na začátku citronovou šťávu, nebo jiné kyselidlo - to subtilis nemá rád.

    Jinak nejjednoduší je někde si pořídit zrna vodního kefíru.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ahoj, nadchnul jsem se pro domácí limonádu. Po neuspokojivých výsledcích za pomocí kvasinek jsem přešel na zázvorový kvásek. Kvásek byl za týden připraven, uvařil jsem limonádu, ale dnes, když jsem ji chtěl po dvou dnech přelít do lahve, tak z toho byl sliz... Našel jsem, že za to může asi dextran, ale nevím, kde jsem udělal chybu... Moc dlouhá fermentace? Špatná teplota? Kontaminace?

    Díky za případnou radu, já jdu probudit kvásek, ať to můžu co nejdřív zkoušet znovu
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BALAENA: neprodává se v Praze kvásek v pekárnách? Tady jsem si pro něj vždycky došla do pekárny (myšleno do obchodu, ne do výrobny), stál asi 20 korun...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    BALAENA: pokud ještě nemáš mohl bych ti trochu přinést do práce na FLorenci..
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    BALAENA: momentálně nemám, ale zkus kváskovou mapu:
    https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=ztNqjrhMURSw.kOGxFcXDMdJ8
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    pls neměl byste někdo v Praze (centrum, Praha 9) na podělení chlebový kvásek? ideálně v úterý nebo ve středu, to budu mít cestu do města
    XAJA
    XAJA --- ---
    BEBERA: este je jedna moznost - ked mas kapustu vo velkom sude a je zle zatazena, horna vrstva volne "plava" v kapustnici a je to makka, nie moc chutna kapusta. v domacich podmienkach (s vacsim sudom) sa pred nabratim kapusty na konzum ten vrch zbera a vyhadzuje. mozno si mala smolu prave na ten vrch - zle odobrali, resp. vycistili.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: díky moc, napíšu výrobci a poptám se. Doufám, že ho nesterilizují, to by takové zelí bylo docela na nic...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: buď mohli změnit dodavatele a to zelí je sterilované (ano, to se dělá) a nebo je to nějaké loňské zelí - tedy nakládané z úrody na podzim 2013 - dlouho skladovaná kvašená zeleina nakonec změkne.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Vzhledem k nedostatku času v poslední době nic nenakládám a jen kupuji hotové mléčně kvašené zelí v krabičce. Vždy bylo výborné, křupavé, prakticky stejné jako moje. Dnes poprvé se mi stalo, že bylo hnusné - extrémně měkké - konzistence podobné vařenému zelí. Vzhledem k tomu, že s něčím takovým jsem se u zelí ještě nikdy nesetkala, mi vrtá hlavou, čím by to mohlo být způsobeno. Do obchodu ho dodali dnes, takže špatné skladování v obchodě se dá vyloučit. Delším ležením v teple u výrobce? Jak dlouho by tak muselo ležet? Kolikrát jsem takhle zeleninu den, dva zapomněla na lince a nic extra viditelného jí nebylo...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam