• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    XAJA
    XAJA --- ---
    SARRI: nepytaj sacok. pytaj gazu. bud stvorce, alebo trojrohe satky, alebo take nieco. byva to dokonca sterilne. no a zosit dve strany nie je problem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: hele mám organzový z galanterie. Jen jsem ho vyvařila. A ta umělá hmota je stejně trvanlivější, protože přírodní vlákna sežere kyselina.
    SARRI
    SARRI --- ---
    TUILE: super, zkusim .. mam totiz presne stejny pisek momentalne

    a kde sezenu gazovy sacek? zkousela jsem uz par lekaren a nic .. mam sacek z platna, ale je moc tlusty a nefunguje to pak tak dobre
    TUILE
    TUILE --- ---
    SARRI: Odkazu se na zuzku. Tohle si zkousela?

    A dá se to zkvasit?: Kokos a vodní kefír.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2015/02/kokos-vodni-kefir.html?m=1
    SARRI
    SARRI --- ---
    jak docilim toho aby se mi mnozily tibi ve vodnim kefiru? mam je uz nejakou dobu, ale prijde mi, ze se temer nehnuly .. muze to byt prilis tvrdou prazskou vodou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: Máma si bude nejspíš transglutaminázu objednávat kvůli vývoji bezlepkových receptur pro jakousi pekárnu, které Ečka nevadí, takže mám slíbenej vzorek na pokusy. Ti pak můžu případně odsypat, jestli to bude fungovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nejen že existují psychobiotika, ale celá ta moje úchylka má odborný název. Zymologie a procesu kvašení se dá říkat zymurgie

    zymologie - ABZ.cz: slovník cizích slov
    http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/zymologie
    Zymology - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Zymology
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: hele netuším, nikdy jsem to nezkoušela, kvasím kefírama, nebo specifickejma kulturama a nebo nadivoko - ale tipla bych si tak takovou tu želatinovou kapsli, dvě a nechat to v teple 24 hodin? Převařit, nalejt do vyvařený uzavírací nádoby, nechat zchladnout, zaočkovat a 24-48 hodin nechat stát.

    Ale co si tak pamatuju, tak Machala do těch jeho nesolených pickles dává právě jednu kapsli na litr zeleniny.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: diky za tipy. Kolik tak tech probiotik na cca 2 litry sojmlika?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: chceš vodní kefír. http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/02/vodni-kefir.html

    Teď jich zrovna mám málo, ale až se namnoží, tak ti můžu nějaké dát. Nebo tam vraž tabletku probitik, hledej takové, kde je lactobacilus brevis a obecně jich tam je alespoň 5 druhů.

    Zkus případně nigari (. A pak to naložit do syrovátky/vodního kefíru, pokud chceš aby to nadále prokysávalo, když to převaříš a srážíš za tepla) a nebo chlorid vápenatý a přidat syřidlo, co to udělá Zdroje sýrařských věcí zde http://www.eshop.ekokoza.cz/


    (pokud máš z 200g bobů 200 g tofu, tak máš výtěžnost hodně dobrou. Z normálního mlíka je tak 20-30% )
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    tak jsem zkousela to tofu lactofermente

    - chut prijatelna, ale ne tak dobra, jako to Sojami. Kazdopadne neni to temer sojovy a je tam takova ta nakyslost
    - nevim, jak ze sojmlika nejlepe udelat kefir. Ted jsem pouzila nejaky sacek na vyrobu kefiru, ktery jsem jednou omylem koupila, ale v nem je krome lactobacilus atd. i trochu susenyho kravskyho mlika. Nejaky tipy pro dummies?
    - vyteznost nic moc - z 200 gr sojovych bobu 200 gr tofu
    - budu muset pouzit jiny srazedlo, citron + trochu jablecneho octa vysrazel po zahrati z kefiru dost mekky tofu (nerovnomerne lisovani v cedniku tomu taky dvakrat nepomohlo)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Psychobiotics: Bacteria For Your Brain? - Page 2 | GreenMedInfo
    http://www.greenmedinfo.com/blog/psychobiotics-bacteria-your-brain?page=2
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Už to má jméno! Psychobiotika!

    Psychobiotics: a novel class of psychotropic. - PubMed - NCBI
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23759244

    http://www.journalofpsychiatricresearch.com/article/S0022-3956(15)00065-5/abstract
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: podobnou jako sunfood, tj. ne uplne tvrdy, ne mekky. Mozna se trochu snaz rozpadalo, ale to bylo imo spis tim, ze jsme ho nelisovali ve formach. Zkouseno i z bobu i z kupovaneho sojmlika.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: a jakou mělo strukturu?
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    ZUZKAOU: hmm, neco z toho vyzkousim, dik za obsahle info.
    Jinak tofu vysrazene citronem jsme delali bez problemu ... ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: jen citron ti nefuguje ani teď, potřebuješ nigari a nebo v nejhorším případě sádru, protože tam není ten enzym, co v živočišném mlíce. A stejně se do mlíka přidává vápník.

    Přímo tou bakterií to imho nenaočkuješ, tipla bych si, že bude aerobní, takže v mlíce nepremává. Ale premává ten enzym, co po ní chceš a co je v těch transglutaminázách. Ve složení ho už pak nemusí uvádět, protože v tom produktu nezůstane, je to jen proces - stejně jako se na složení droždí neudává melasa, na které to vyrostlo. Nebo v tom tvarohu, do kterého ty přípravky přidávají, aby měli větší výtěžnost z mléka, ve výsledném produktu to nezůstane.

    Takže zaočkovat sojový mlíko kefírem a pak tam vrazit enzym, aby to srazil, a pak nechat vykapat. Možná zahřát, aby se enzym denaturoval a už dále nesrážel.

    Můžu vyzkoušet někdy výhledově jednoduchou variantu co udělá sojový mlíko zkvašený a vykapaný, hóódně výhledově do něj přidat chlorid vápenatý a zkusit to srazit normálním syřidelm, ale ten enzym shánět nebudu, bo to bude chtít vyjednávat s těma firmama. Ale jestli jsou ti slováci co k čemu, tak by ti coby vcelku známé blogerce mohli poslat nějakej vzorek na pokusy a když to vyjde tak zavést sekci maloobchodního prodeje pro vegany. (jsem přesvědčená, že v těch přípravcích nic živočišého není,enzym jim vyrobí bakterie a zbytek jsou staré dobré chemikálie a v tom slovenském do mléka či do chelba žádná želatina nebude, protože tam je zbytečná, ta bude jen v tom lepidle na maso a navíc jsem ji viděla jen ve složení toho britské ebaye, jinde se nevyskytuje)

    Kulturu Streptomyces mombaraensis imho standardně vůbec neseženeš, leda přes hodně obětavého kamaráda v nějaké mikrobiologické laborce.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    to, co linkujes (hledas), je na tu koagulaci, tj. srazeni?
    takze porad plati naockovat sojove mleko kefirem a potom to za pomoci Streptomyces mombaraensis srazit (klasika citron nejde?)?

    kazdopadne to chci, pac je to total gamechanger
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak to vyráběj třeba slováci http://www.fermenta.sk/ jen teda to moc nevidím na maloobchod...

    A ty od Ajimota mají nabídce zde http://www.barentz.com/countries/europe/czech.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak prej se to sráží jen kyselostí - tak možná fakt jen nechat sojové mléko kefírem prokvasit až se začne oddělovat syrovátka a pořádně vylisovat.

    Autres produits à base de soja
    http://www.biolineaires.com/...ais/dossier-soja/47-autres-produits-a-base-de-soja.html#.VPXNo3yG_fQ.



    http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=161&ch=13&typ=1&val=122227
    Ha tak mikrobiální transglutamináza (koagulace bíkovin) chce Streptomyces mombaraensis a ta je k dispozici jakožto přídatná potravinářská látka.

    Nedaří se mi ji najít u českého prodejce (u potřeb pro molekulární kuchyni a nebo v dodavetelích potravinářských additiv, ale nehce se mi je hledat, na amazonu ty první na ráně nezasílají do ČR.

    Tady ho maj na ebay, ale je v něm želatina http://www.ebay.com/...ula-Modernist-Cuisine-/161621493782?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item25a1644816
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PHUSHI: no jako nejjednodušší je zkusit naložit tofu do vodního kefíru. Číňani to dělaj, ale říkaj tomu stinky tofu... . Pak se ještě klasicky tofu nakládá do misa a to je pak hodně zajímavé. Tipla bych si že to ani jedno nebude ono

    http://vg-zone.net/2009/01/18/tofu-lactofermente-sojami/



    Se sojovým mlíkem zachází jako se sýrem. Zaočkují sojové mléko nejspíš mezofilní (čti klidně kefirovou) kulturou, nechaj nějakou dobu prozrát a pak to srazí. A možná syřidly a ne nigari, nebo kombinací nigari a syřidel, případně ještě s chloridem vápenatým pro zpevnění - nevím jestli to funguje i na soju, stejně jako na mlíko. Můžu ti půjčit Klářina Domácího mlékaře na pochopení jak to funguje v mlíce, jestli ztoho půjde něco vydedukovat i pro soju.


    Tady prostě nechává zkvasit rostlinné mléko kefírovými kulturami, ale tipla bych si že se mu to celé bude docela drolit. http://myveganrevolution.blogspot.cz/2011/11/kefir-de-lait.html


    Budeš-li s tím experimentovat, tak pak určitě budu nadšeně článek sdílet. Mně se do toho nechce, protože to znamená spoustu nepovedeného tofu coby vedlejší produkt a spoustu okary a ani jedno mi nijak zvlášť nechutná.


    Zkus se kdyžtak obrátit na Kláru z Kopce. Tu by mohlo bavit s tím experimentovat a hlavně má praxi ve srážení normálních sýrů i klasického tofu.

    A nebo zkusit namotivovat lidi v Sunfoodu, ať s tím začnou experimentovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam