• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: To dělávám. Zkusím spíš změnit poměr kefíru a mlíka, teď to dělám 1:1, což je zjevně příliš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: hele tak zrna hibernuj a pěstuj kefírové mléko ze slitého kefíru. To by mohlo zrát konzistentněji. Tedy do trošky zbylého slitého kefíru nalij mléko a nech to prokysat a posléze zchlaď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: nevynechává, protože tam kde se vyrábí zakysané výrobky, tak kupují mléko z mlékárny, ne z kravína. Plus teda hygiena a konzistence výrobků.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Já už s tou změnou chuti víceméně počítám a jedu především sekundární kvašení v lednici, ale stejně naštve, když večer má kefír přesně tu správnou chuť a když si ho chci dát k snídani, chutná už zase jinak. Asi je příliš kulturní.
    Že bych přešla z klasického kefíru na monokulturu? Zní to ale trochu nudně, jako čistě smrkový les.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: A homogenizace a pasterizace mléka se teda nevynechává ani tady? Není to tam zbytečné, když se to pak "zakysá"? (A díky za odpověď.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak v pravém kefíru, ze zrn je okolo 20 kultur. V poctivém kefírovém mléku je těch kultur cca 9 a většina toho, co se prodává jako kefírové mléko, je kysané acidofilní kulturou - tedy monokulturuou a ty pak se tolik nemění.

    Plus je stáčen čerstvý a je udržován v chladu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Vážně není ta aktivnost ani omezená? Můj domácí kefír během půl dne poznatelně změní chuť, kupovaný vydrží víceméně stejný i několik dní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: je to normálně aktivní.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ty jo, pro velky uspech s kvasenym kvetakem (+ mrkev, cibule, cesnek, koreni a cerstve chilli) jsme nalozili znovu. Fakt paradicka, nema sanci se to rozblemcnout, nebot 3litrova sklenice je hnedka pryc :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Prosím vás, jak je to obecně s prodávanými kysanými mléčnými výrobky jako je kefír? Je to v obchodě "živé", nebo se to jako obvykle nějak konzervuje/pasteruje apod. a je to už "mrtvé"?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: zkus to hodit pod kvasnou zátku, aby k tomu nemohl vzduch a nevznikl ti tak třešňový ocet a počkej až to dokvasí a pak to ochutnej.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Mám třešně naložené v rumu (37,5%) byla jsem týden pryč a začalo mi to kvasit. Původně kvašené nebylo v plánu, ale nebráním se tomu. Co s tím aby to bylo dobré a použitelné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    budu tam mít na ochutnání pod pultem rebarborové kimči, tak se kdyžtak přihlašte...


    https://www.facebook.com/events/424759377706910/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na Street food festivalu na Žižkovském nákladovém nádraží 5.7. (tedy teď v neděli) budu mít od 16:00 do 17:30 kvašákovou dílnu.

    Stavte se, případně si přijďte naložit svou sklínku...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: von jim to (naštěstí) ve sktuečnosti nikdo moc nečte, to mi přijde na blog víc návštěvnic z mimibazaru než za stejnou dobu ze storyous...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Dnes sláva, monetizace přijde nejpozději pozítří!
    10 otázek pro foodblogera: Zuzka Oukrabková (Zkvašeno.cz) | Storyous Magazín
    http://storyous.com/cz/magazine/10-otazek-pro-foodblogera-zuzka-oukrabkova-zk
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Mám vlastní tříletí jablečný ocet. Pomalu v průběhu roku ztrácel kyselost a nabíral ořechovou vůni. Teď má chuť a vůni docela výrazně ořechovou a kyselý prakticky není. Je to u jablečných octů běžné? Předloňský bohužel nemám, jen loňský a ten je normálně kyselý a jen lehoučce vonící po ořechích.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Ok dík, pošlu je pryč. Byl to jeden celý pytlík, takže už nemám z čeho otestovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: nejspíš na nich někde něco sedělo, co se tam dostalo během výroby/skladování/ze vzduchu, z kvasné nádoby/z vody...

    Jestli to smrdí, tak to nejez. Zkvašený vločky nijak extra nejsou cítit, je to takové dost neutrální. Ten balíček holt sněz tepelně upravený. Případně zkus malý vzorek rozkvasit nějakým startérem, jestli to přebije tu smradlavou bakterii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam