• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRTVYKOTE: zkus to hodit pod kvasnou zátku, aby k tomu nemohl vzduch a nevznikl ti tak třešňový ocet a počkej až to dokvasí a pak to ochutnej.
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Mám třešně naložené v rumu (37,5%) byla jsem týden pryč a začalo mi to kvasit. Původně kvašené nebylo v plánu, ale nebráním se tomu. Co s tím aby to bylo dobré a použitelné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    budu tam mít na ochutnání pod pultem rebarborové kimči, tak se kdyžtak přihlašte...


    https://www.facebook.com/events/424759377706910/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na Street food festivalu na Žižkovském nákladovém nádraží 5.7. (tedy teď v neděli) budu mít od 16:00 do 17:30 kvašákovou dílnu.

    Stavte se, případně si přijďte naložit svou sklínku...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: von jim to (naštěstí) ve sktuečnosti nikdo moc nečte, to mi přijde na blog víc návštěvnic z mimibazaru než za stejnou dobu ze storyous...
    VANEK
    VANEK --- ---
    Dnes sláva, monetizace přijde nejpozději pozítří!
    10 otázek pro foodblogera: Zuzka Oukrabková (Zkvašeno.cz) | Storyous Magazín
    http://storyous.com/cz/magazine/10-otazek-pro-foodblogera-zuzka-oukrabkova-zk
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    Mám vlastní tříletí jablečný ocet. Pomalu v průběhu roku ztrácel kyselost a nabíral ořechovou vůni. Teď má chuť a vůni docela výrazně ořechovou a kyselý prakticky není. Je to u jablečných octů běžné? Předloňský bohužel nemám, jen loňský a ten je normálně kyselý a jen lehoučce vonící po ořechích.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Ok dík, pošlu je pryč. Byl to jeden celý pytlík, takže už nemám z čeho otestovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: nejspíš na nich někde něco sedělo, co se tam dostalo během výroby/skladování/ze vzduchu, z kvasné nádoby/z vody...

    Jestli to smrdí, tak to nejez. Zkvašený vločky nijak extra nejsou cítit, je to takové dost neutrální. Ten balíček holt sněz tepelně upravený. Případně zkus malý vzorek rozkvasit nějakým startérem, jestli to přebije tu smradlavou bakterii.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nekvasil jste někdo ovesné vločky? Něco se mi na nich asi pokazilo a docela by mě zajímalo co. Pořád lezou ven, každých tak 4-5 hodin a musím je pěchovat zpět, což by problém nebyl, ale nějak hrozně moc a nevábně začali smrdět, na čuch je to dost nepříjemný. Nevíte, co to může být? Nejspíš je pošlu do stoupy... A ty vločky jsou drcené, kdyby to mělo mít vliv.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMAHL: černé plošky tam nepatří. Nepovím ti co to je, ale nejedla bych to. Já se časem naučila rozlišovat mezi dobrým puchem natta a těmi zbylými, ale uznávám že to je poněkud nepřenosná dovednost.

    Natto je mrcha.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Zkouším dělat vlastní natto. Jsem na pochybách, jestli to probíhá správně. Na některých bobech se utvořily černé plošky, ale moc ne, nejsem si jistý jestli je to plíseň nebo je to správně. A páchne to fakt hodně intenzivně, je to normání? Co do barvy, slizu a struktury mi jinak přijde že to probíhá cca jak bych očekával.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju ti za rady...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: stravitelné to bude - stravitelnost je daná jednak enzymatickými změnami při tom odležení a druhak pečením - tím se naštípou ty škroby na stravitelné. Nízké PH zde nepotřebuješ dosáhnout, bo to je dostatečně tuhé těsto a perník, takže není potřeba naštípat škroby kyselostí tak, aby nebyly mazlavé jako při řidším těstu na chleba.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: mám teď v lednici kilo těsta na staročeský perník podle tvého blogu (1:1 pšenice:žito). Vzhledem k tomu, že já to nemůžu, je to určeno primárně pro děti. Je to dobrý nápad použít žito, když to těsto nekvasí? Nebo stačí jen pořádně propéct, aby to bylo dostatečně stravitelné? A přišla jsi už na to, co se s tím perníkovým těstem během dlouhého ležení v lednici děje? Díky
    SARRI
    SARRI --- ---
    ZUZKAOU & GHOSTDOGG: salep/sahlep/sahlab a pod. je instatni napoj z "mouky" namlete z hliz orchideji .. bezne k dostani v arabskych obchodech k memu prekvapeni .. treba v galaxy food na dejvicke ho maji .. dava se cajova lzicka do zhruba 1/4l zahrateho mleka treba
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: tohle by mělo fungovat spolehlivě. TA voda by neměla být horká - max 40 stupňů a té soli by měly být 2-5% (tedy 20-50 g na litr). Pokud bys to zkoušel s cuketama teď z obchodu, tak bych za to neručila, bo jsou kdoví odkud, kdoví jak skladované a kdoví co na nich bydlí.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    DOUPLE: neboj, ja jsem tak trosku chaot a lempl, ale kvasi mi vsechno:)
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Hola, muzou prosim zkusenejsi rict zda tenhle recept potrebuje nejakej "upgrade for dummies", nebo bude hladce fungovat tak jak je?

    Mladučké cukety (priemer do cca 2,5 cm) umyjeme, odrežeme konce, pozdĺžne prekrojíme na polovičky alebo štvrtiny. Ukladáme do 5 litrového pohára alebo nejakej nádoby, prekladáme kôprom - kvetom aj byľou, celou stonkou, ak máme listami viniča a pod., príp. pridáme cesnak. Zalejeme teplou slanou vodou, najlepšie prevarenou. Na 1 liter vody asi 1,5 polievkovej lyžice soli. Cukety musia byť pod hladinou, vyčnievajúce chytajú hnilobu. Preto ich v pohári "zašprajcujeme" paličkami od lekára, ružicou z plastovej fľaše a pod., príp. v nádobe zaťažíme miskou, na ktorú dáme hrnček s vodou a pod. Udržujeme v teplej miestnosti, kým nevykvasia. Samotné kvasenie urýchlime krajcom bieleho chleba, ktorý zabalíme do plátenka, po vykvasení vyhodíme, ale vykvasia aj bez toho. Po vykvasení cukety vyberieme a uložíme do menších pohárov, zalievame precedeným roztokom a držíme v chladničke.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: to poznáš na chuti - pokud chutná přesoleně... Ale pousta mléčných bakterií vydrží hodně soli. Prostě se to pokazilo, to se stává...
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: To budu muset teda ještě vitamín B vyškrabat z petky :D

    Ještě nemohla být ta ředkev naopak moc soli? Jako že jsem to tím v podstatě zakonzervoval?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam