• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VANEK
    VANEK --- ---
    Double cream od Markse & Spencera (47,5 %, resp. g/ml tuku) po měsíci v lednici zkysnul. Plíseň nikde (taky už jsem zažil), vypadá netknutě, konzistence spíš zhoustla, syrovátka se neodděluje, ale vše marno; nechutná to přímo nějak hnusně, ale kyselost je nepominutelná. Je to na vyhození, nebo se dá zpracovat jako běžná kysaná smetana? (A pokud, nechtěl by to někdo? ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: asi tak... Jinak jde naředit čerstvým zelím a zeleninou a nechat přes noc proležet. A nebo teda osladit před podáváním.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZUZKAOU: mně zkyselí po týdnu...ale používám startér zbytky starýho kimčáka. Tak je to pak rychlý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: protože ho necháš dýl prokysat - ty v obchodech jsou většínou týden, dva staré. Chceš-li mít kimči nekyselé, tak ho buď vraž do ledničky rovnou (ale pak musíš docela dlouho počkat, než prokvasí. Ale za to bude mnohem aromatičtější) a nebo ho nech v teple pár dní a pak ho dej zchladit.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ahoj, nevíte proč je moje kimchi více kyselé než třeba to z obchodu? Může to být tím, že nepřidávám cukr? Nějak zásadně mi to neva, jen by mě zajímalo, co to způsobuje .)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    další várka už byla klasicky v hrnci ve vodě a zatím OK
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZATAMOKO: něco málo spotřebovali,zbytek šel do kompostu, bohužel..
    Bylo to zavařovaný v troubě na 150° na 20minut.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jestli to nesmrdí, dobře to chutná a moc tě to neprohnalo, tak to budou přátelští mikrobové. A nálev jde použít jako startér.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EXCITE: co jste s tím pak udělali?
    Když jsem to před lety prohnal 5 minut při 121 °C, tak to vydrželo rok a půl bez problému.

    Ale tak když už to kvasí, tak bych to rád nějak smysluplně zužitkoval :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZATAMOKO: nám začala kvasit celá jedná várka, moc jsme to nepochopili,stejnej postup jako jiný léta.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dělal jsem zavařovaná drcená rajčata (30 minut na 90 °C) a teď koukám, že mi jedna sklenice začala kvasit. Otevřel jsem ji a kupodivu z toho vyšla celkem dobrá vůně, taková nasládle rajčatová.
    Chuťově to je taky ok.

    Oddělila se tekutina a pevné části, které bublinky zvedly k víčku, syčí to pěkně :)

    Předpokládám, že se ta pevná část dá bez rizika sníst, což jsem už částečně udělal. No a ta tekutina by šla použít jako startér?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Dělal jsem kvašáky-okurky a vrazil do toho i ten česnek, ale za 14 dní je česnek (modrý paličák) skoro jak čerstvý, narozdíl od zbytku ingrediencí.. trvá mu to nějak vyrazněji déle?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Škoda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale kdyby někdo chtěl kvasit na prodej a chyběly mu receptury, tak stačí se ozvat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: nechtěla.

    1. nejsem obchodník a jsem naprosto tragická s účetnictvím. V rámci fakturace mé práce to ještě nějak udržím, ale klasický obchod ani omylem.

    2. nemám potravinářský provoz a nemám kapitál na rozjezd.

    3. nemám auto a řidičák a jsem většinu času v Jeseníku :-)

    Respektive s holkama s https://www.facebook.com/Dob%C5%99e-nalo%C5%BEeny-844406955625151/timeline/ jsme plánovaly, že se čas od času přidám s něčím zkvašeným, ale ani ony, které byly do nalezení prostoru a rozjetí vlastní výroby zatím nijak nepokročily - jediný kdo pravidelně něco dělá je Terazka Korejské kuchyně.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Ta mě napadá, nechtěla bys svoje nejlepší recepty dělat ve velkém a distribuovat třeba ve zdravých výživách? Málokdo má s kvašením tolik zkušeností jako ty. U nás takhle prodává jablonecká firma zelí a vypadá to, že úspěšně... Já bych si různou zeleninu v malých dávkách kupovala ráda. Vlastní kvašení je u mě omezeno prostorem - kolik sklenic se mi dlouhodobě vejde do lednice - a přecitlivělostí muže - nesnese, když se doma kvasí věci s česnekem nebo cibulí...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DOCKINEZ: Zkvašený česnek miluju! Zkvašené celé čerstvé palice.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: pozde, dali jsme samotnej cesnek. A vono to taky bude super.

    Ale nejvetsi extrem jsou cesnekovy chipsy, tedy strouzky nakrajeny na platky a ususeny v susicce. Partnerka to dlabe jen tak, ma pak veru vonavy polibek. Sen kazdyho chlapa, co nema ve vlasech gel :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: rozmixuj to na závzvorov-česnekovou pastu a nebo ještě přidej chilli. Základ indické a čínské kuchyně.

    How to Make Ginger Garlic Chili Paste Recipe - Snapguide
    https://snapguide.com/guides/make-ginger-garlic-chili-paste/

    Homemade Ginger Garlic Paste Recipe ~ Indian Khana
    http://www.indiankhana.net/2013/03/homemade-ginger-garlic-paste-recipe.html
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hm, sehnali jsme docela levne prvotridni cesky cesnek, chystame se cast skvasit. K tomu nam prebyva docela dost zazvoru, tak dumame, zda to nezkusit spolu. Zkousel nekdo tuhle divokou kombinaci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam