• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Ta mě napadá, nechtěla bys svoje nejlepší recepty dělat ve velkém a distribuovat třeba ve zdravých výživách? Málokdo má s kvašením tolik zkušeností jako ty. U nás takhle prodává jablonecká firma zelí a vypadá to, že úspěšně... Já bych si různou zeleninu v malých dávkách kupovala ráda. Vlastní kvašení je u mě omezeno prostorem - kolik sklenic se mi dlouhodobě vejde do lednice - a přecitlivělostí muže - nesnese, když se doma kvasí věci s česnekem nebo cibulí...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: pozde, dali jsme samotnej cesnek. A vono to taky bude super.

    Ale nejvetsi extrem jsou cesnekovy chipsy, tedy strouzky nakrajeny na platky a ususeny v susicce. Partnerka to dlabe jen tak, ma pak veru vonavy polibek. Sen kazdyho chlapa, co nema ve vlasech gel :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: rozmixuj to na závzvorov-česnekovou pastu a nebo ještě přidej chilli. Základ indické a čínské kuchyně.

    How to Make Ginger Garlic Chili Paste Recipe - Snapguide
    https://snapguide.com/guides/make-ginger-garlic-chili-paste/

    Homemade Ginger Garlic Paste Recipe ~ Indian Khana
    http://www.indiankhana.net/2013/03/homemade-ginger-garlic-paste-recipe.html
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hm, sehnali jsme docela levne prvotridni cesky cesnek, chystame se cast skvasit. K tomu nam prebyva docela dost zazvoru, tak dumame, zda to nezkusit spolu. Zkousel nekdo tuhle divokou kombinaci?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kombucha Sent to Space Could Help Search for Alien Life - NBC News
    http://www.nbcnews.com/.../space/scientists-send-kombucha-space-search-extraterrestrial-life-n417666

    Bwhaha - převezme kontrolu nad lodí a zamíří na domovskou planetu!
    SARRI
    SARRI --- ---
    nemel by nekdo zajem o kefirko?
    Kefirko - Home made probiotic
    http://kefirko.com/
    bohuzel jim vyroba a distribuce trvala tak dlouho, ze jsem se naucila si delat kefir po svem a v uplne jinem mnozstvi, ze ho tim padem nepotrebuju
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Jasně, jsou tam od středy. Potřebuju, aby mi ještě pár týdnů vydržely, takže pak asi půjdou do poloprázdné lednice na chalupě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: průběžně už od druhého dne a říkat tomu kalibrace - potřebuješ přece otestovat jak moc prokvašené ti to chutná! Ale prokysané bývají tak po pěti až sedmi dnech.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Od kterého dne po naložení má smysl lézt a ochutnávat z kvašených okurek? Voní to po kopru a okurkách, je to velké pokušení :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale teď v sezoně ti čerstvá zelenina/ovoce bez problémů zkvasí nadivoko, bez startéru. A pak nálev z toho se dá uchovat coby startér.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: ne - to je jen slaná voda a mozarella se navíc musí zahřát, aby vůbec vznikla. Ale můžeš ho případně nalejt do vody na vaření těstovin.
    JONKA
    JONKA --- ---
    Čistě náhodou, nálev z kupované mozzarelly se asi jako startér použít nedá, co?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Zapomenout dnes kefír zvenčí na parapetu byla asi fatální chyba, snad to chudák rozchodí.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: To dělávám. Zkusím spíš změnit poměr kefíru a mlíka, teď to dělám 1:1, což je zjevně příliš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: hele tak zrna hibernuj a pěstuj kefírové mléko ze slitého kefíru. To by mohlo zrát konzistentněji. Tedy do trošky zbylého slitého kefíru nalij mléko a nech to prokysat a posléze zchlaď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: nevynechává, protože tam kde se vyrábí zakysané výrobky, tak kupují mléko z mlékárny, ne z kravína. Plus teda hygiena a konzistence výrobků.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Já už s tou změnou chuti víceméně počítám a jedu především sekundární kvašení v lednici, ale stejně naštve, když večer má kefír přesně tu správnou chuť a když si ho chci dát k snídani, chutná už zase jinak. Asi je příliš kulturní.
    Že bych přešla z klasického kefíru na monokulturu? Zní to ale trochu nudně, jako čistě smrkový les.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: A homogenizace a pasterizace mléka se teda nevynechává ani tady? Není to tam zbytečné, když se to pak "zakysá"? (A díky za odpověď.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: tak v pravém kefíru, ze zrn je okolo 20 kultur. V poctivém kefírovém mléku je těch kultur cca 9 a většina toho, co se prodává jako kefírové mléko, je kysané acidofilní kulturou - tedy monokulturuou a ty pak se tolik nemění.

    Plus je stáčen čerstvý a je udržován v chladu.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Vážně není ta aktivnost ani omezená? Můj domácí kefír během půl dne poznatelně změní chuť, kupovaný vydrží víceméně stejný i několik dní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: je to normálně aktivní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam