• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EXCITE: co jste s tím pak udělali?
    Když jsem to před lety prohnal 5 minut při 121 °C, tak to vydrželo rok a půl bez problému.

    Ale tak když už to kvasí, tak bych to rád nějak smysluplně zužitkoval :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZATAMOKO: nám začala kvasit celá jedná várka, moc jsme to nepochopili,stejnej postup jako jiný léta.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Dělal jsem zavařovaná drcená rajčata (30 minut na 90 °C) a teď koukám, že mi jedna sklenice začala kvasit. Otevřel jsem ji a kupodivu z toho vyšla celkem dobrá vůně, taková nasládle rajčatová.
    Chuťově to je taky ok.

    Oddělila se tekutina a pevné části, které bublinky zvedly k víčku, syčí to pěkně :)

    Předpokládám, že se ta pevná část dá bez rizika sníst, což jsem už částečně udělal. No a ta tekutina by šla použít jako startér?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Dělal jsem kvašáky-okurky a vrazil do toho i ten česnek, ale za 14 dní je česnek (modrý paličák) skoro jak čerstvý, narozdíl od zbytku ingrediencí.. trvá mu to nějak vyrazněji déle?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Škoda.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale kdyby někdo chtěl kvasit na prodej a chyběly mu receptury, tak stačí se ozvat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: nechtěla.

    1. nejsem obchodník a jsem naprosto tragická s účetnictvím. V rámci fakturace mé práce to ještě nějak udržím, ale klasický obchod ani omylem.

    2. nemám potravinářský provoz a nemám kapitál na rozjezd.

    3. nemám auto a řidičák a jsem většinu času v Jeseníku :-)

    Respektive s holkama s https://www.facebook.com/Dob%C5%99e-nalo%C5%BEeny-844406955625151/timeline/ jsme plánovaly, že se čas od času přidám s něčím zkvašeným, ale ani ony, které byly do nalezení prostoru a rozjetí vlastní výroby zatím nijak nepokročily - jediný kdo pravidelně něco dělá je Terazka Korejské kuchyně.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Ta mě napadá, nechtěla bys svoje nejlepší recepty dělat ve velkém a distribuovat třeba ve zdravých výživách? Málokdo má s kvašením tolik zkušeností jako ty. U nás takhle prodává jablonecká firma zelí a vypadá to, že úspěšně... Já bych si různou zeleninu v malých dávkách kupovala ráda. Vlastní kvašení je u mě omezeno prostorem - kolik sklenic se mi dlouhodobě vejde do lednice - a přecitlivělostí muže - nesnese, když se doma kvasí věci s česnekem nebo cibulí...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DOCKINEZ: Zkvašený česnek miluju! Zkvašené celé čerstvé palice.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: pozde, dali jsme samotnej cesnek. A vono to taky bude super.

    Ale nejvetsi extrem jsou cesnekovy chipsy, tedy strouzky nakrajeny na platky a ususeny v susicce. Partnerka to dlabe jen tak, ma pak veru vonavy polibek. Sen kazdyho chlapa, co nema ve vlasech gel :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: rozmixuj to na závzvorov-česnekovou pastu a nebo ještě přidej chilli. Základ indické a čínské kuchyně.

    How to Make Ginger Garlic Chili Paste Recipe - Snapguide
    https://snapguide.com/guides/make-ginger-garlic-chili-paste/

    Homemade Ginger Garlic Paste Recipe ~ Indian Khana
    http://www.indiankhana.net/2013/03/homemade-ginger-garlic-paste-recipe.html
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hm, sehnali jsme docela levne prvotridni cesky cesnek, chystame se cast skvasit. K tomu nam prebyva docela dost zazvoru, tak dumame, zda to nezkusit spolu. Zkousel nekdo tuhle divokou kombinaci?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kombucha Sent to Space Could Help Search for Alien Life - NBC News
    http://www.nbcnews.com/.../space/scientists-send-kombucha-space-search-extraterrestrial-life-n417666

    Bwhaha - převezme kontrolu nad lodí a zamíří na domovskou planetu!
    SARRI
    SARRI --- ---
    nemel by nekdo zajem o kefirko?
    Kefirko - Home made probiotic
    http://kefirko.com/
    bohuzel jim vyroba a distribuce trvala tak dlouho, ze jsem se naucila si delat kefir po svem a v uplne jinem mnozstvi, ze ho tim padem nepotrebuju
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Jasně, jsou tam od středy. Potřebuju, aby mi ještě pár týdnů vydržely, takže pak asi půjdou do poloprázdné lednice na chalupě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: průběžně už od druhého dne a říkat tomu kalibrace - potřebuješ přece otestovat jak moc prokvašené ti to chutná! Ale prokysané bývají tak po pěti až sedmi dnech.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Od kterého dne po naložení má smysl lézt a ochutnávat z kvašených okurek? Voní to po kopru a okurkách, je to velké pokušení :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale teď v sezoně ti čerstvá zelenina/ovoce bez problémů zkvasí nadivoko, bez startéru. A pak nálev z toho se dá uchovat coby startér.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: ne - to je jen slaná voda a mozarella se navíc musí zahřát, aby vůbec vznikla. Ale můžeš ho případně nalejt do vody na vaření těstovin.
    JONKA
    JONKA --- ---
    Čistě náhodou, nálev z kupované mozzarelly se asi jako startér použít nedá, co?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Zapomenout dnes kefír zvenčí na parapetu byla asi fatální chyba, snad to chudák rozchodí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam