• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Koukám, že už se prodávají rýžové otruby i v malém balení, zvažuju zkusit nukazuke. Jak je to prosím se slaností zeleniny? Je slanější než zelenina kvašená v 3% slaném nálevu nebo to vyjde nastejno? Díky
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Skvěle, míň práce. Dík.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: naházej to do starého nálevu, jen ochutnej, jestli nepotřebuje přisolit a přikořenit, část toho se vcuclo do staré zeleniny.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Dojídám Torši dle receptu na zkvašeno (mimochodem vynikající, můj nový favorit) a zbyl mi litr nálevu. Když chci založit další, stačí novou zeleninu nakrájet do stávajícího přecezeného nálevu a nechat pár dní stát, nebo je potřeba zalít čistou slanou vodou a jen přilít trošku od starého, aby se kvašení rozjelo rychleji? Díky
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: Asi jo. Tak dík, jdu pryč i se syrovátkou :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANKITTY11: no imho se z toho varu většina toho srazilo už do toho paneeru, ne?

    Ale jen si to tak cucám z prstu. Sejrařinu složitější, než nechat vykapat kefír neumím.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    Ta ricotta se mi tenktrát vlastně nepovedla ze syrovátky po paneeru. Je v nich nějakej rozdíl? Tvaroh sem srážela při dost nízký teplotě (horká koupel stupňů), ten paneer za varu.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZUZKAOU: Díky, ricotta se mi nepovedla už minule, o koupeli i džusu sem přemejšlela, tak přesně na to dojde!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANKITTY11: pokud se v tom nechceš vykoupat (prostě to nalij do vany a dopusť horkou vodu), tak můžeš zkusit mysost (ale na to ji máš málo)

    http://conovehonakopci.cz/?p=113

    a nebo riccotu http://www.seriouseats.com/recipes/2010/07/how-to-make-whey-ricotta.html

    Další varianta je smíchat ji s nějakým džusem a popíjet jako výživnou šťávu.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    Dostala sem skoro 4 litry podmáslí, a ježto o něj zrovna nestojím, zahřála sem ho a už se cedí tvaroh. Co s takovým množstvím syrovátky? Filtr mi nepomáhá.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Jasně že všechno dohromady je nejlepší, ale když si někdo vybírá jen mezi zakysanou smetanou a jogurtem, tak pokud má jogurt dva různé kmeny a zakysanka čtyři, tak je smetana prostě "kulturnější", ne? Když něco jen naočkuju syrovátkou, tuk tam dál už nehraje roli.

    Jasně, kefír rulez :) ale mě prostě kefírová houba chcípe pod rukama, víc než půl roku nikdy nepřežila. Takže kvašení rozjíždím pokaždé znovu z kupovaných mléčných výrobků. Kultury z Milkomu se mi pořizovat nechce, zas takový odbyt nemám.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: vhodnější v čem?

    Co se týče rozmanitosti kultur, tak je nejlepší jogurt a smetana a kefír a hrabat se kompostu a moc nemýt čerstvou biozeleninu a koupat se v ne příliš čistých rybnících.

    Z hlediska zdraví je to spornější, protože více mléčného tuku=více vitamínů rozustných v tucích, ale taky více trans-tuků, které se v mléčném tuku vyskytují a ani ho nikdo nemusí ztužovat.

    Jinak pochopitelně jde smetanu zakysat kefírem, žejo :-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Takže smetana je vlastně vhodnější než jogurt? Dobrá zpráva.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: smetanová kutura má v základu 4 druhy, jesti si to dobře pamatuju.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Kolik kultur má obyčejná zakysaná smetana? Zakysankovou syrovátku jsem použila jako startér na "věčný" jablečný mošt a tváří se to celkem životaschopně a blbuvzdorně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: ne jen jednu, kultura na kefírové mléko obsahuje cca 9 kultur. Většina momentálně prodávaných kefírových mlék je ovšem kysaná acidofilní kulturou, která obsahuje cca 4 kultury.

    Jogurt vyrobíš pouze a jedině z jogurtové kultury - ta obsahuje 2 druhy bakterií. A buď si tyto koupíš sušené a nebo použiješ nějaký bílý jogurt. Můžeš to pak udržovat jako kvásek, ale pak je potřeba dbát jednak na teplotu zrání, protože jogurtové kultury jsou termofilní a čistotu toho jak je skladuješ, aby se ti to neinfikovalo divokými mikroby.

    Hele na kvašení mlíka je ideální Domácí mlékař od Kláry z Kopce. http://conovehonakopci.cz/?page_id=7724
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: cetl jsem tvuj clanek o kefiru, kde pises, ze kefir ze zrn je kvalitnejsi protoze zrna obsahuji vice kultur kdezto prumyslove vyrabene kefiry maji teba jen jednu kulturu, to je super informace, diky .)

    zajimalo by me ted jak je to s jogurty, pokud chci mit kvalitni jogurt, nebudu tedy zacinat pridanim prumysloveho jogurtu kde to bude jiste podobne, jen jedna kultura, da se sehnat neco kvalitnejsiho? pocitam ze kefir na to asi pouzit nemuzu? dik
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ... jeste uplne nevim, jak to dopadne s tou cervenou cibulkou (k masum, sekanejm, do sendvicu atak), ale musim se podelit o radost z vedlejsiho produktu: uplne neuveritelne krasne smaragdove zelenyho cesneku coby vedlejsiho produktu (ze zvyku jsem podrtila pred vlozenim...) ta barva!! doporucuju)))

    fiky, viz davny feedback, moc nevysly (po zrale uvaze na ochutnavani nedoslo)

    (+ v praze v zelene ulici je bistro, kde by meli mit rassolnik, kdyby nekdo chtel testovat pred vlastnimi pokusy)) jakej je nevim, ale pirohy maji mimochodem skvely
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    „Bílá na kaši (Koleš)“ - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/kukurice/31-bila-na-kasi-koles.html

    Ta bílá banátská vypadá hodně zajímavě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: buď si Markovi napiš o semínka a nebo je vezmi z gengelu

    Kukuřice - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/3323-kukurice
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam