• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Takže smetana je vlastně vhodnější než jogurt? Dobrá zpráva.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: smetanová kutura má v základu 4 druhy, jesti si to dobře pamatuju.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Kolik kultur má obyčejná zakysaná smetana? Zakysankovou syrovátku jsem použila jako startér na "věčný" jablečný mošt a tváří se to celkem životaschopně a blbuvzdorně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MRMNK: ne jen jednu, kultura na kefírové mléko obsahuje cca 9 kultur. Většina momentálně prodávaných kefírových mlék je ovšem kysaná acidofilní kulturou, která obsahuje cca 4 kultury.

    Jogurt vyrobíš pouze a jedině z jogurtové kultury - ta obsahuje 2 druhy bakterií. A buď si tyto koupíš sušené a nebo použiješ nějaký bílý jogurt. Můžeš to pak udržovat jako kvásek, ale pak je potřeba dbát jednak na teplotu zrání, protože jogurtové kultury jsou termofilní a čistotu toho jak je skladuješ, aby se ti to neinfikovalo divokými mikroby.

    Hele na kvašení mlíka je ideální Domácí mlékař od Kláry z Kopce. http://conovehonakopci.cz/?page_id=7724
    MRMNK
    MRMNK --- ---
    ZUZKAOU: cetl jsem tvuj clanek o kefiru, kde pises, ze kefir ze zrn je kvalitnejsi protoze zrna obsahuji vice kultur kdezto prumyslove vyrabene kefiry maji teba jen jednu kulturu, to je super informace, diky .)

    zajimalo by me ted jak je to s jogurty, pokud chci mit kvalitni jogurt, nebudu tedy zacinat pridanim prumysloveho jogurtu kde to bude jiste podobne, jen jedna kultura, da se sehnat neco kvalitnejsiho? pocitam ze kefir na to asi pouzit nemuzu? dik
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ... jeste uplne nevim, jak to dopadne s tou cervenou cibulkou (k masum, sekanejm, do sendvicu atak), ale musim se podelit o radost z vedlejsiho produktu: uplne neuveritelne krasne smaragdove zelenyho cesneku coby vedlejsiho produktu (ze zvyku jsem podrtila pred vlozenim...) ta barva!! doporucuju)))

    fiky, viz davny feedback, moc nevysly (po zrale uvaze na ochutnavani nedoslo)

    (+ v praze v zelene ulici je bistro, kde by meli mit rassolnik, kdyby nekdo chtel testovat pred vlastnimi pokusy)) jakej je nevim, ale pirohy maji mimochodem skvely
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    „Bílá na kaši (Koleš)“ - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/kukurice/31-bila-na-kasi-koles.html

    Ta bílá banátská vypadá hodně zajímavě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: buď si Markovi napiš o semínka a nebo je vezmi z gengelu

    Kukuřice - Gengel o.p.s.
    http://gengel.cz/3323-kukurice
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    To bych mohl zkusit, místa mám hromadu… jen sehnat tu sadbu. U kukuřice je blbé že má velký spon, takže je třeba obdělávat velkou plochu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No v ČR v tom jdou permakulturalisti a pěstujou si na to vlastní kukuřici.

    Malované hory: Odrůda s příběhem, který stále pokračuje | potravinovezahrady.cz
    http://www.potravinovezahrady.cz/malovane-hory-odruda-s-pribehem-ktery-stale-pokracuje/
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZUZKAOU: jj, nemelo by jit o moderni sladke kukurice, proto asi v HBK doporucuji treba tu krmnou (pry zkouseli i pocornovou, to me taky pobavilo - ne, nereba zkouset znovu]... i tady http://www.lonestartaconyc.com/2013/02/how-to-make-corn-tortillas.php jsou nejaky zajimavy tipy.

    Jeste v jedne souvislosti jsem o doporuceni prave tech starsich/nesladkych/krmnych variet cetla, ale uz nevim, o jaky recept nebo pokrm slo. a rikala jsem si tehdy, whats the big deal - ze asi mame vlastne stesti, v cr/sk se vetsinou cca 10 let zpatky ani jina uloupit/nabrat u pribuznych nedala, kdyz nepocitam mrazenou v saccich:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: imho bude háček ve složení škrobů a bílkovin.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Podle mě v tom není háček, jen se to prodražuje. Raději bych desetikilový pytel sušené :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: tak to jsem zvědavá na výsledky.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZOIDBERG: Vyřešeno, viděl jsem mrazenou cukrovou kukuřici normálně v samoobsluze, posuším a pak už by se s tím mělo dát oracovat.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    NOLONGERTHERE: Krmnou už sežraly slépky…
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    ZOIDBERG:
    ZUZKAOU:
    V HotBread kitchen, kde si vse delaji od zacatku, doporucuji prave krmnou (akorat pozor na zbytky pesticidu a podobne), jestli se nemylim. Asi predevcirem jsem si ni listovala v knihovne a zaujalo me to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: chuť a ochota změknout v celku a složení škrobů/bílkovin, aby se po nixtamalizaci z toho daly dělat placky. Stejně tak jako z krmné pšenice neupečeš dobrej chleba.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    ZOIDBERG: co je na krmne jineho?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VIKY_K: jasně že jo, zítra to vyjde - na popeleční středu.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Nemáte někdo tip, kde sehnat pár kilo kukuřičných zrn, vhodných na experimenty s nixtamalizací? V okolí se pěstuje jen krmná, takže zásoby nanosené pro slepice nepřipadají v úvahu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam