• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU:
    FARFELOO: Jen pro info, osobně jsem dělal vždy ten punkovej jenom z kultur přímo na zázvoru a nikdy jsem neměl problém, aby začal kvasit. A dělám 4l dávky ve vellké okurkovce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XCIDER: no musí to být zázvor, co je ještě relativně čerstvý a byl dobře skladovaný, že.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WENOUSH: co ho proste prisladit? nevim jakou koncentraci medu jsi daval, ale pokud nejsi vylozene abstinent, asi nebude vadit ze to bude mit par procent alkoholu, proste medove pivo :) pridal bych tam cukr/med , nechal znovu rozkvasit v uzavrene PETce (aby se nasytil CO2) a jakmile se lahev trochu natlakuje, zchladil v lednicce aby se zarazilo dalsi kvaseni...
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    Měl bych dotaz - udělal jsem medový kvas a poprvé se mi stalo, že mi nějak nevyšel. Prokvasil až moc a momenátálně je už úplně bez cukru a moc kyselý. Nicméně ale přitom stále krásně voní po medu a až na nedostek cukru je chuť příjemná (i když tam tentokrát vylezl asi nějaký alkohol).

    Nenapadá vás, zdali by se z toho nedalo něco vyrobit (ať už něco kvašeného, nebo třeba zužitkovat v kuchyni)?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    na zazvorovku by meli byt nejlepsi kvasinky, co ma zazvor primo na sobe, ne? minuly tyden jsem pulkilo koupil a chystam se zalozit....
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: no tak tím líp :)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Fandů kvašení je zřejmě více, než jsem si myslel, Tajemství přírodní fermentace se vyprodalo a bude velký dotisk… gratulace autorovi a překladatelce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: ne, darujou ti je (případně i kvásek).
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Jo, to nemám daleko, díky za tip.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tam i krystaly prodávají?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ty jo by mne motivujete, že bych to zas zkusil... nepodělil by se někdo o pár krystalů vodního kefíru?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: Ok dík, já si ji taky právě dělám, tak jsem si řikal, jestli ji nevylepším :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GHOSTDOGG: Jenom zázvor. Ginger beer je normální anglosaský název pro kvašenou zázvorovku. Mate to hodně lidí, to je pravda:D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: Co přesně je ginger beer? Jenom zázvorovka, nebo v tom je nějaký beer?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ten sodovkovací rituál mě hrozně baví. Konečně mám taky nějakou důležitou roli v naší kuchyni. Denně vypijeme litr limonády. Když si představím, že bych každý den koupil láhev Fentimans, tak se směju:-)

    Dnes je to obligátní ginger beer a jahodovo-granátová limča! Těším se moc na léto:-)

    FARIN
    FARIN --- ---
    BEBERA: nejaky extra velky mnozstvi CO2 nemam, ale zas je to prijemne "jemne perlivy".

    Me se zda, ze clorovana voda prilis nevadi, takze to posledni, pokud si nezvpomenu predem, klidne zalevam rovnou vodou z kohoutku.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    My máme v Brně docela tvrdou vodu a za dva dny se namnožily ze 180 na 240g... Což mě vede k otázce, jestli máte nějaký ověřený poměr kefíru a vody? Jak často je mám oddělávat?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    FARIN: Liberec, měkká převařená voda, krystaly rostly a množily se jak zdivočelé, každou chvíli jsem polovinu vyhodila (nikdo to nechtěl) a po pár dnech byly zpátky na původním množství. Ale zásadně nevytvářely CO2. Ani při delších pokusech s pevně uzavřenou lahví...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: měkká, hodně chlorovaná voda z Jeseníku a nebo sirnatá minerálka z Karlovy studánky - krystaly umřou...
    FARIN
    FARIN --- ---
    ad vodni kefir, voda ma fakt veliky vliv na rust krytalu. Kefir Esky jsem rozdelil na pul a zkusil udelat jednu davku doma a jednu v kancelari.
    Mekka voda z Zelivky - prirustek cca 10%
    Tvrda z Jizry (Káraný) - narust cca 40%
    jinak postup byl uplne stejny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam