• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: tam i krystaly prodávají?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Ty jo by mne motivujete, že bych to zas zkusil... nepodělil by se někdo o pár krystalů vodního kefíru?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: Ok dík, já si ji taky právě dělám, tak jsem si řikal, jestli ji nevylepším :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GHOSTDOGG: Jenom zázvor. Ginger beer je normální anglosaský název pro kvašenou zázvorovku. Mate to hodně lidí, to je pravda:D
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    FARFELOO: Co přesně je ginger beer? Jenom zázvorovka, nebo v tom je nějaký beer?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ten sodovkovací rituál mě hrozně baví. Konečně mám taky nějakou důležitou roli v naší kuchyni. Denně vypijeme litr limonády. Když si představím, že bych každý den koupil láhev Fentimans, tak se směju:-)

    Dnes je to obligátní ginger beer a jahodovo-granátová limča! Těším se moc na léto:-)

    FARIN
    FARIN --- ---
    BEBERA: nejaky extra velky mnozstvi CO2 nemam, ale zas je to prijemne "jemne perlivy".

    Me se zda, ze clorovana voda prilis nevadi, takze to posledni, pokud si nezvpomenu predem, klidne zalevam rovnou vodou z kohoutku.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    My máme v Brně docela tvrdou vodu a za dva dny se namnožily ze 180 na 240g... Což mě vede k otázce, jestli máte nějaký ověřený poměr kefíru a vody? Jak často je mám oddělávat?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    FARIN: Liberec, měkká převařená voda, krystaly rostly a množily se jak zdivočelé, každou chvíli jsem polovinu vyhodila (nikdo to nechtěl) a po pár dnech byly zpátky na původním množství. Ale zásadně nevytvářely CO2. Ani při delších pokusech s pevně uzavřenou lahví...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARIN: měkká, hodně chlorovaná voda z Jeseníku a nebo sirnatá minerálka z Karlovy studánky - krystaly umřou...
    FARIN
    FARIN --- ---
    ad vodni kefir, voda ma fakt veliky vliv na rust krytalu. Kefir Esky jsem rozdelil na pul a zkusil udelat jednu davku doma a jednu v kancelari.
    Mekka voda z Zelivky - prirustek cca 10%
    Tvrda z Jizry (Káraný) - narust cca 40%
    jinak postup byl uplne stejny
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    FARFELOO: Tipuju, že by mohl být problém v kvalitě zázvoru. Naposled, když jsem kupovala zázvor, byly všechny v různém stavu vyschlosti/plesnivosti...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARFELOO: hele, lidstvo kvasilo velmi dlouho před tím, než objevilo písmo. Bakterie prostě žerou co dostanou a občas se to nepovede. To je všechno ;-).
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZUZKAOU: Jakože bych udělal vlastně třetí fermentaci? To zní taky zajímavě! Díky moc. Hlavně se musím naučit, že k tomu není potřeba návod, ale že můžu experimentovat, co to dá;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARFELOO: a nebo nastrouhej zázvor do kefíru a to nech prokvasit a pak to používej jako startér, pokud je hlavním cílem co největší zázvorovitost.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZUZKAOU: To jsem dělal a nedařilo se mi to.. Měl jsem problém to krmit, udržet. Kefír mi zatím vyhovuje nejvíc. Pivo mi chutná hodně, takže zatím u toho zůstanu. Ale asi máš pravdu, že když budu chtít postoupit k silnější chuti, tak můžu ten kvásek ze zázvoru zase udělat. Myslím, že zkušenosti z kefíru se budou hodit. Jinak tomu teda rozumím dobře, že to třeba nebude trvat den jako teď, ale bude to trvat třeba dva tři dny, aby to bylo perlivé? To by šlo:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARFELOO: hele čím více kefíru přidáš, tím rychleji to pojede. Ale k zázvorovému pivu klidně můžeš vyrobit zázvorový startér, takže to vůbec nebudeš ředit.

    Nastrouháš zázvor a zaliješ ho stejným množstvím vody a přidáš stejné množství cukru. Necháš v teple tak 4 - 5 dní a každý den přidát lžíci cukru a nastrouhaného zázvoru a případně trochu vody, pokud už by to bylo moc husté.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Zdravím! Mám otázku ohledně sekundární fermentace vodního kefíru. Šťávy a chutě, které člověk kvasí mají různé objemy. Kolik je minimálně potřeba vždy přidat kefíru jako startéru? Dejme tomu, že mám šťávu, kterou chci ředit co možná nejméně, tak kolik musím přidat kefíru na litr, aby se to rozjelo? Předpokládám, že šťáva je dost sladká, aby to mělo potravu... Snad to není hloupá otázka. Dělám ginger beer a rád bych zkusil jamaican style v co možná nejostřejší variantě:-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: hele je není to tak slané, jak by se mohlo zdá protože osmoticky se ti do zeleniny nasákne ta sůl jen co je okolo té zeleniny, zatímco roztok se srovnává tak nějak komplet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam