• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: nope- uvařit sladinu -tedy 4-7 hodin nechat slad v 70° C Pivaři dávají 4 kg sladu na 10-20 litr vody, ale limonáda bude čerstvější, méně vyžraná mikroby, takže by to asi bylo moc sladké.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Ok dík, asi to zkusím. Jenom co znamená přesně nechat nasladovat? Stát den na lince?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: jednodušší verze - vodní kefír či syrovátka, citronová štáva sladový extrakt zezdravé výživy.

    Složitější verze - mletý slad,spíš tmavěji pražený, rozmíchat s vodou,nechat nasladovat, zcedit, přidat citronovou šťávu a kefír či syrovátku. A nebo to zkvasit troškou droždí...

    případně nějaké další dochucovadla- třeba jablečný džus, nebo tak.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Nezkoušel jste náhodu někdo vyrobit něco sladovou limonádu? Docela rád si to občas dám, tak mě napadlo si ji vyrobit, ale návod jsem nenšel. Na té od Staráče je složení: voda, sladina (voda, ječný slad, ječmen), sladinový extrakt, CO2, nealko zkvašený sladinový extrakt, citronová šťáva. Myslíte, že by to šlo udělat po domácku?
    GRYFY
    GRYFY --- ---
    ZUZKAOU: dik tak to bude asi v pohodě
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRYFY: sliz bude z nějaké slizutvorné kultury, pokud to nesmrdí, chutná ti to a neprohání tě to, tak bych propláchla zeleninu a snědla. Černý tečky - pokud se daj smejt, tak by to neměl být problém, pokud jsou ve struktuře zeleniny, tak blbý.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Máti začala kvasit přebytky patizonu, nakládá to nakrájené na nudličky, jako kyselé zelí. Tušíte někdo, jaké to ve výsledku bude? Přijde mi, že patizon sám o sobě nemá žádnou chuť a nedovedu si představit, co z toho vznikne.
    GRYFY
    GRYFY --- ---
    tak sem teď sklidil kvašenou zeleninu( zeli mrkev kapusta cibule cesnek) a nálev je ňákej slizovitej a po zelenině sou černý tečky (což by moch bejt pepř ale nevybavuju si že bych ho tam dal tolik :-) ) jinak vůně chuť v pohodě co radíte sníst x vyhodit?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LOPIN: to vypadá zajímavě, zkusím :)
    Denně mám až 20 vajec, takže experimenty se začínají stávat nutností :D
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    LOPIN: coz teda neni kvaseni, ale je to s vejcem:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Grada jede, dnes přišlo Nakládáme zeleninu. Vypadá to dost použitelně - opravdu rady z praxe.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: hmhm, takže zkusit klasiku vodní sklo nebo vápenné mléko?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: nejspolehlivější je oddělit žloutky od bílků, nasáčkovat do malých pytlíčků a zamrazit....

    Ale jinak vejce jsou trvanlivější, než se zdá - minimální trvanlivost je 28 dní od snesení. Při neumytí a v chladu imho dají tak 40-50.

    V tom kysaném láku mi to vydrželo minimálně týdny - zapomněli jsme jednu sklenici v ledničce, ale jako že by to byl nějaký zázrak, kterého sníš tuny a proto ho potřebuješ naložit do zásoby, to jako ne. Konec konců - je to tradiční anglická záležitost a nikdo to od nich nepřebral a i z těch anglických hospod to dost mizí.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Slepice rozjely snášku ve velkém, tak začínám uvažovat nad nějakými kvasnými pokusy :)
    Jak dlouho vydrží vejce v řepném kvasu?
    Popř. nějaký další osvědčený recept?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KIMCHI (Official Music Video) - Formidable Vegetable Sound System - OUT AUG 19
    https://www.youtube.com/watch?v=adoBoIwwxFo
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Poučení z krizového vývoje, tedy: bouza čili egyptské pivo podle Katze. V receptu je pšenice a pšeničný slad. A z toho bylo i vyrobeno. Chutnalo jako nakyslý, světlý a velmi perlivý burčák. Dodatečně jsem si vzpoměl, že místo na hipíka Katze bych se mohl spoléhat spíše na slavného rodáka Bedřicha Hrozného, který už před skoro sto lety našel a vyluštil tabulky s originálními recepty. Tedy, Egypťané a další pronárody prokazatelně znali a používali i slad z pšenice, i z ječmene, a jediným důvodem, proč vařili pivo z extra chlebů, bylo podle mě to, že prostě neměli k dispozici dost velké nádoby na rmutování. Kov byl neuvěřitelně drahý a vyrobit dostatečně velké keramický hrnec není možné. Ale další pokusy dělat nebudu. Jednou stačilo.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ZUZKAOU: jo ja vim, ale kdyz to srovnas se salamama jinde tak je to nedosuseny a ne tak dobry. kazdopadne na ty strance davaji dobry DYI
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOPIN: hele všechny ty Poličany a vysočiny jsou nakažené... A spousta těch tvorivejsich klobás... jinak v Uhersku jsou pestřejší kultury než v jogurtu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam