• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    GRYFY
    GRYFY --- ---
    ZUZKAOU: dik tak to bude asi v pohodě
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GRYFY: sliz bude z nějaké slizutvorné kultury, pokud to nesmrdí, chutná ti to a neprohání tě to, tak bych propláchla zeleninu a snědla. Černý tečky - pokud se daj smejt, tak by to neměl být problém, pokud jsou ve struktuře zeleniny, tak blbý.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Máti začala kvasit přebytky patizonu, nakládá to nakrájené na nudličky, jako kyselé zelí. Tušíte někdo, jaké to ve výsledku bude? Přijde mi, že patizon sám o sobě nemá žádnou chuť a nedovedu si představit, co z toho vznikne.
    GRYFY
    GRYFY --- ---
    tak sem teď sklidil kvašenou zeleninu( zeli mrkev kapusta cibule cesnek) a nálev je ňákej slizovitej a po zelenině sou černý tečky (což by moch bejt pepř ale nevybavuju si že bych ho tam dal tolik :-) ) jinak vůně chuť v pohodě co radíte sníst x vyhodit?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LOPIN: to vypadá zajímavě, zkusím :)
    Denně mám až 20 vajec, takže experimenty se začínají stávat nutností :D
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    LOPIN: coz teda neni kvaseni, ale je to s vejcem:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Grada jede, dnes přišlo Nakládáme zeleninu. Vypadá to dost použitelně - opravdu rady z praxe.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: hmhm, takže zkusit klasiku vodní sklo nebo vápenné mléko?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: nejspolehlivější je oddělit žloutky od bílků, nasáčkovat do malých pytlíčků a zamrazit....

    Ale jinak vejce jsou trvanlivější, než se zdá - minimální trvanlivost je 28 dní od snesení. Při neumytí a v chladu imho dají tak 40-50.

    V tom kysaném láku mi to vydrželo minimálně týdny - zapomněli jsme jednu sklenici v ledničce, ale jako že by to byl nějaký zázrak, kterého sníš tuny a proto ho potřebuješ naložit do zásoby, to jako ne. Konec konců - je to tradiční anglická záležitost a nikdo to od nich nepřebral a i z těch anglických hospod to dost mizí.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Slepice rozjely snášku ve velkém, tak začínám uvažovat nad nějakými kvasnými pokusy :)
    Jak dlouho vydrží vejce v řepném kvasu?
    Popř. nějaký další osvědčený recept?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KIMCHI (Official Music Video) - Formidable Vegetable Sound System - OUT AUG 19
    https://www.youtube.com/watch?v=adoBoIwwxFo
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Poučení z krizového vývoje, tedy: bouza čili egyptské pivo podle Katze. V receptu je pšenice a pšeničný slad. A z toho bylo i vyrobeno. Chutnalo jako nakyslý, světlý a velmi perlivý burčák. Dodatečně jsem si vzpoměl, že místo na hipíka Katze bych se mohl spoléhat spíše na slavného rodáka Bedřicha Hrozného, který už před skoro sto lety našel a vyluštil tabulky s originálními recepty. Tedy, Egypťané a další pronárody prokazatelně znali a používali i slad z pšenice, i z ječmene, a jediným důvodem, proč vařili pivo z extra chlebů, bylo podle mě to, že prostě neměli k dispozici dost velké nádoby na rmutování. Kov byl neuvěřitelně drahý a vyrobit dostatečně velké keramický hrnec není možné. Ale další pokusy dělat nebudu. Jednou stačilo.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ZUZKAOU: jo ja vim, ale kdyz to srovnas se salamama jinde tak je to nedosuseny a ne tak dobry. kazdopadne na ty strance davaji dobry DYI
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOPIN: hele všechny ty Poličany a vysočiny jsou nakažené... A spousta těch tvorivejsich klobás... jinak v Uhersku jsou pestřejší kultury než v jogurtu...
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    VANEK: ty cesky prave moc ne, ja sleduju tuhle skupinu a docela me laka to rozjet doma
    https://www.facebook.com/groups/salumi.charcuterie.wurst/
    VANEK
    VANEK --- ---
    Půlka uzenin se vlastně taky fermentuje, žejo?
    Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/...ci-udirny-na-zahrade-0wy-/hobby-domov.aspx?c=A160628_125623_hobby-domov_mce
    FITH
    FITH --- ---
    Muj soucasny kysaci koutek :o). Soustavnym zkousenim ruznych ozdravnych kur jsem dospela k tomuto vysledku. Ziju v Praze tzn.,ze mam k dispozici pouze chlorovanou vodu. Tuto nechavam pred pouzitim odstat,micham ji s magnesii v pomeru 1:1. Davam 5 lzicek obyc cukru na 1 l tekutiny a navrch 1lzicku kokosoveho cukru. Kvasim 36 hod.,sliji a potom jeste cca 12 hod. druhotne s ovocem citronem atp. Vysledkem jsou vitalni dobre pracujici tibi krystaly. To jen pro inspiraci :o)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Giulia Enders: Gut Reaction
    https://www.youtube.com/watch?v=weskzCKki-s


    její knížka vyšla už loni v češtině.

    Střevo není tabu - Giulia Endersová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/208221/strevo-neni-tabu/
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ZOIDBERG: teďko ještě malinko, ale s kvasem mám většinou takovou zkušenost, že týden v ledničce stačí na dočištění a vyprchání "drožďovitosti"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam