• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOPIN: no můžou, ale imho je moc brzo na to, aby otho bylo tolik. Ale jeslti to chutná po kvasincích, tak to je sediment ;-)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ZUZKAOU: nemuzou to by bakterie sediment, se mi podobny delalalo na mrkvi treba
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: pokud to nesmrdí a neslizne a chutná a chová se to škrobovitě, tak je to usazenej škrob co se z té pšenice vylouhoval

    . Pokud je to nějaký divný, tak na tý pšenici sedělo něco divnýho a nejedla bych to.
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    Muzete mi prosim poradit - kvasim cervenou psenici od 4.2., do vody jsem prilil jako startovac par lzic z vody z kvaseneho zeli. Co je to to bile na dne? Je to ok?

    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ZUZKAOU: já tam právěže ještě přihodila fík a nechala to i s tim kokosem dál ještě asi dva dny. a pak se udělal takový slizský kokosový škraloup, tak jsem to už ani neochutnávala, jen jsem to vylila, vymyla, propláchla a jedu znova z 5 lžičkama třtinovýho a jednou lžičkou fruktozy a jednim fíkem. Chtěla jsem, aby se rozrostly, to byl cíl celé té kokosové párty, což se myslim i trochu stalo, nemám fotku před a po tak nevím o kolik, ale je toho víc, tak o třetinu možná...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LALOBA: neslevjat - nechat v teple dál zrát.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ZUZKAOU: jako slit a nechat v pokojove teplote dokvasit?
    pardon za lama dotaz :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LALOBA: určitě to nezbledne a kdyžtak to ještě chvíli nech prokvášet.

    Jestli je to sladké, tak to znamená, že se ještě pořádně nerozjely.
    FITH
    FITH --- ---
    LALOBA: Fik je taky dobrej,to susene ovoce je dobre poradne proplachnou teplou vodou.Nikdy jsem tak sladky nalev nedelala,asi bych to nepila.Obsah cukru si regulujes delkou kvaseni.V lete,kdy je tepleji nechavam kvasit 36 hod. pak sliju, pridam trochu sezonniho ovoce a nechavam slity kefir dokvasit jeste 12 hod. Takhle malemu decku bych to nedavala.Nekde jsem cetla,ze je to vhodne az od 3 let.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    FITH: a ten ozdravny nalev se 100g cukru se nepije? Je to furt strasne sladky. Diky za tip, ja tam pridala jeste fik a cekam co to udela. To ovoce se dava suseny tak, jak to je, nebo je lepsi to trochu prevarit? A kdyz se udela takova limonada, tak v tom teda cukr neni, protoze ho mazlici sezerou? Jestli to muzu dat malymu decku (ze je v tom troska alkoholu vim, asi bych mu to naredila... decku je rok a pul)
    FITH
    FITH --- ---
    LALOBA: Pokud chces dosahnout perleni, tak tam pridej susene rozinky nabo svestky, to hodne pomuze. Mam osvedceny tento postup, na litr tekutiny (micham neperlivou magnesii a vodu) pridavam ted v zime 5 lzicek cukru a jednu lzicku kokosoveho cukru, nechavam poradne prokvasit 2,5 - 3 dny.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    dostala jsem tibi krystaly a bylo jich málo a malé, tak jsem je zkusila nechat vyrůst v cukrové vodě s kokosem podle receptu ZUZKAOU. a ted nevim. po dvou to stále neperlí a je to sladký jako cecek. Mely by to ty potvory vyzrat, ne, tu sladkost? Mám je tam jeste nechat? Taky barva je stále hnědá (třtinový cukr) - mělo by to zblednout?
    Jinak krystaly viditelne pookřály a povyrostly, to jo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: tak poznatky z kimdžanku se Sue (američanka s korejskými kořeny, v koreji vyrostli její prarodiče). Nutno naznat, že ona sama do té doby kimči nikdy nedělala, dělla to její matka.

    Ale - škrobovou pastu dělá hodně hustou - hustější než třeba krupicovou kaši, z umami věcí je tam ochotná dát jen ty nakládané krevetky (mimochodem na podzim je v Shinu neměli) a její výsledná pasta před zkvašneím nebyla moc pálivá a byla méně zázvorová, než si dělám já.

    Bonito vločky do kimči pasty přidají velmi zajímavý uzený ton, který přežije i fermentaci.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: nelyžuju a ten víkend makám, nicméně, můžu tě tady (asi i za ostatní :) poprosit pak o nějakej report a nějakej základní recept na to kimči "od Korejky"? dík!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Příští víkend - nakládání kimči a zelí v Tančírně. Tady u nás v horách. Ale zase v Jeseníkách nejspíš už bude možné lyžovat a kimči se nakládá v neděli po obědě (a s Korejkou. Teda Američankou korejského původu).

    Takže v sobotu můžete vytáhnout lyže či prkno, večer se opít, pořádně se vyspat, zbalit si věci, přijet se podívat do Tančírny, naložit si kimči či zelí a odjet domů.

    Jedou i dva autobusy, co navzaujou na vlaky na Prahu, Ostravu a Brno.

    https://www.facebook.com/events/1894439024118466/

    A Tančírnu rozhodně chcete vidět. Nádherná, dřevěná secesní stavba - my budeme dole v místnosti s krbem, kde je za rohem kuchyň pro catering.

    Tančírna v Račím údolí - Georgshalle
    http://www.tancirna.rychleby.cz/

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: tak jestli tam dali cukr, tak ten určitě mohl alkoholově zkvasit. Máš z toho holt takový lehký okurkový kumys ;-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Ve složkách sice cukr je hned za okurkami a jogurtem, ale celkový obsah je jen 3,73 % (a půl procenta složitější sacharidy). Pravda, jestli to štípání dělá jen CO2, tak to může být jakýkoli jiný druh kvašení.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Přátelé, kombuča. Když jsem ji dlouho zanedbával a poslední várka mi skrznaskrz zoctovatěla, je možné kulturu znovu použít do čerstvého čaje? Je to ještě kombuča? Není to octová matka? Není to - bože chraň, co jsem to vytvořil - ještě něco úplně jiného?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: alkoholové to nejspíš nebude, pokud to nedoslazovali. Jestil ti to nesmrdí, chutná a nejsou na tom podezřelé útvary mycélia, tak to je jedlé.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Balené tzatziki po datu trvanlivosti se nafoukly, tekutá složka má štiplavou chuť. To je nějaké druhotné alkoholové kvašení? (A jak moc je to nebezpečné, když to sleju? Okurky chutnají úplně stejně... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam