• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: nelyžuju a ten víkend makám, nicméně, můžu tě tady (asi i za ostatní :) poprosit pak o nějakej report a nějakej základní recept na to kimči "od Korejky"? dík!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Příští víkend - nakládání kimči a zelí v Tančírně. Tady u nás v horách. Ale zase v Jeseníkách nejspíš už bude možné lyžovat a kimči se nakládá v neděli po obědě (a s Korejkou. Teda Američankou korejského původu).

    Takže v sobotu můžete vytáhnout lyže či prkno, večer se opít, pořádně se vyspat, zbalit si věci, přijet se podívat do Tančírny, naložit si kimči či zelí a odjet domů.

    Jedou i dva autobusy, co navzaujou na vlaky na Prahu, Ostravu a Brno.

    https://www.facebook.com/events/1894439024118466/

    A Tančírnu rozhodně chcete vidět. Nádherná, dřevěná secesní stavba - my budeme dole v místnosti s krbem, kde je za rohem kuchyň pro catering.

    Tančírna v Račím údolí - Georgshalle
    http://www.tancirna.rychleby.cz/

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: tak jestli tam dali cukr, tak ten určitě mohl alkoholově zkvasit. Máš z toho holt takový lehký okurkový kumys ;-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Ve složkách sice cukr je hned za okurkami a jogurtem, ale celkový obsah je jen 3,73 % (a půl procenta složitější sacharidy). Pravda, jestli to štípání dělá jen CO2, tak to může být jakýkoli jiný druh kvašení.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Přátelé, kombuča. Když jsem ji dlouho zanedbával a poslední várka mi skrznaskrz zoctovatěla, je možné kulturu znovu použít do čerstvého čaje? Je to ještě kombuča? Není to octová matka? Není to - bože chraň, co jsem to vytvořil - ještě něco úplně jiného?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: alkoholové to nejspíš nebude, pokud to nedoslazovali. Jestil ti to nesmrdí, chutná a nejsou na tom podezřelé útvary mycélia, tak to je jedlé.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Balené tzatziki po datu trvanlivosti se nafoukly, tekutá složka má štiplavou chuť. To je nějaké druhotné alkoholové kvašení? (A jak moc je to nebezpečné, když to sleju? Okurky chutnají úplně stejně... :-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOIDBERG: Dělám to podle Maangchi z odkazu ze Zkvašeno https://www.youtube.com/watch?v=0sX_wDCbeuU , jen jsem vynechala ty čpavé věci. Cibulovou chuť tam částečně dodá jarní cibulka, ale už bez toho zápachu. Ale jestli nemáš rád ještě i rybí omáčku, stejně to pro tebe nebude příliš chutné...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Tak já bych poprosil přesné složky na to bezčesnekové kimči, děkuji.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: Udělala jsem teď ze 3,5 kila pekingského zelí kimchi bez česneku a cibule, chutná to taky dobře a zázrak - muž to nejenom snědl, on si o něj dokonce sám řekl :) Za mě dobré, česnek oželím...

    Naopak nukazuke docela zklamala i mě, a to mám weird chutě ráda. Založila jsem dvě krabičky, jednu zázvorovou, druhou s korejskými chilli vločkami. Zjistila jsem, že samotné rýžové otruby překvapivě krásně voní. Zralé nuka-lůžko mi taky vonělo, kdyby nebylo tak slané, snědla bych ho samotné. Ale zeleninu z toho prostě nemůžu. Se sebezapřením jsem snědla kus mrkve, zbytek jsem nechala na talířku na lince, postupně se na to nachytali všichni členové rodiny, jeden jako druhý si v průběhu odpoledne kousli a pak s výkřikem vyplivli. A mám další poznatek - zatímco zázvorová krabička po týdnu a půl nemíchání zplesnivěla, krabička s korejskými chilli vločkami byla stále fit...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Alaverdi - Fermentation Nation (lyric video)
    https://www.youtube.com/watch?v=VN5zV93yC3I


    ALAVERDI – the wickedest Lithuanian mantracore band from Prague
    http://new.alaverdi.net/

    Alaverdi vyzývají v novém singlu k fermentování | Hudební server FMZine.cz
    http://www.fullmoonzine.cz/novinky/alaverdi-vyzyvaji-v-novem-singlu-k-fermentovani
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele základ kimči pasty je cibule/česnek/zázvor

    Jinak vůně může být dost ovlivněná mírou prokysání a tím, za jaké teploty to kysá. Zkus udělat nějaké jemné, rovnou ho vrazit do ledničky a nechat ho tam tak týden, dva a pak mu dát ochutnat.


    BEBERA
    BEBERA --- ---
    BEBERA: Tak si odpovím sama, projela jsem asi třicet receptů na kimchi, preferovala jsem korejsky vyhlížející blogerky z youtube a česnek byl úplně všude. Dokonce i paní v korejském kroji a mluvící jen korejsky s aj titulky (víc autentické už to snad nemůže být) ho dávala. Takže mám soukromou teorii, že klasické kimchi si korejci dělají doma a v restauracích nabízí light společenskou verzi, jinak to nechápu...

    ZOIDBERG: Podle videí tam dávají cokoliv, co zesílí umami - ančovičky, olihně, rybí omáčku, vývar ze sušené tresky (nebo přímo sušenou rybu), nakládané krevety atd. Mně tam rybí omáčka chutná, dávala jsem i sušené krevety, ale na netu jsou i veganské recepty bez výše uvedeného, mrkni se...
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    ja použivam tenhle recept od znameho na kimchi/kaktugi, ale to bude asi ta pachnouci varianta:

    5l zelak hrnec
    2kg bíle ředkve
    2kg okurek
    sul
    100 ml rybí omáčky
    2-3 lžíce chilli v prášku (pouzivam cayen)
    3 palice česneku (cesky cesnek)
    1 velka cibule
    3 svazky jarní cibulky
    1 lžička drceného zázvoru (cerstvy)
    200 ml francouzske hrubozrne horcice
    150-200g cerstveho chilli (pouzil jsem jalapenos a vietnam yellow)
    kukuricny skrob (pokud sezenete ryzovy bude asi lepsi ale ja nesehnal)
    1 lžíce třtinového cukru

    Ředkev oloupeme, opláchneme vodou a nakrájíme na 2 až 3 cm veliké kostky. Ředkvové kostky prosypeme solí, důkladně promícháme a necháme 2-3h odstát. Take cibulku, a okurky nakrajime na hrubsi kousky prosolime a nechame odstat tak 30min. Cerstve chilli zbavime seminek a nasekame na kousky.
    Z prosolenou zeleninu po určene dobe proplachneme aby se zbavila prebytecne soli a nasledne v jedne nadobe promichame s chilli.

    Omacka
    cca v 3/4 l vody si uvarime cca deci mačeneho skrobu (konzistence uvareneho skrobu by nemela byt ani moc husta a ani prilis vodova) a nechame schladnout. Dale si rozmixujeme cesnek, cibuli a zazvor na hrubou kasi, pak pridame horčici, sul, cukr, melete chilli a rybi omacku. Do smesi přilejeme skrob a dobre promíchame (melo by vam vzniknout kolem 1l omacky)

    Připravime si zelak hrnec a do nej vrstvime vzdy smes zeleniny a pak zalit omackou atd, zeleninu je dobre trochu upechovat. Az budete mit hrnec plny zalejte vse zbytkem omacky aby zalenina byla pod hladinou. Priklopime vikem zalejeme vodou proti pristupu vzduchu a nechame pri pokojove teplote kvasit cca 14 dni.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BEBERA: ajo, ja pochytil nějak, že muž je korejec.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    PLAGUEDIL: Jaké mámy? Muž jezdil do Koreje služebně. Mně to Zuzky kimchi chutná, ale musí bydlet na balkoně a pro zachování dobrých partnerských vztahů bych ho tam teoreticky měla i jíst... Zajímá mě, jaké je kimchi, které prodávají Korejci v Praze...
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BEBERA: tak když vi, že je to naprd, ať se zeptá mámy co tam patří a pak se můžeš podělit.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BEBERA: Já bych se taky přidal, recept na nepáchnoucí kumchi by se hodil. Je třeba udělat zásoby na zimu. Ta rybí omáčka je povinná? Nějak si mi ekluje…
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mám dotaz na kimchi znalce. Potřebovala bych srovnat kimchi recept od Zuzkaou na blogu Zkvaseno s kimchi kupovaným od Korejců v Praze/jedeným v Koreji. Po první výrobě podle Zuzkaou (Maangch) se muž ošklíbal, že takhle (rozuměj takhle hnusně) kimchi v Koreji nikdy nesmrdělo. Ubrala jsem podstatně na česneku (nechala jsem asi stroužek) a pořád to podle něj bylo hnusné a úplně jiné. Dokonce prý když měl návštěvu v Koreji a vzal ji tu do asijského bistra (provozovaného předpokládám Vietnamci), kde měli kimchi, které smrdělo stejně jako to moje, Korejci si ze zvědavosti objednali a pak to odmítli jíst, že toto není kimchi. Minulý týden jsem byla poprvé v opravdu korejském bistru (v Berlíně), překvapivě v něm nebyl 100% žádný česnek a překvapivě nebylo ani slané. Předevčírem jsem udělala další pokus, vynechala česnek, cibuli a zázvor, zůstala jen kaše, rybí omáčka a paprikové vločky, je to dobré, ale stejně se to neblíží tomu z bistra, říkám si, že snad dává mnohem míň rybí omáčky... A otázka je - dávají Korejci v Praze do kimchi česnek a cibuli? A jak slané to kimchi je? Dík
    PETD
    PETD --- ---
    Zdravím, nenašel by se někdo v Praze, kdo by se mohl podělit o kousek octové matky nebo jiný startér na ocet. Bohužel se mi doma nedaří ho nastartovat z jablečné slupky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam