• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jednoduché cukry ano - čím déle to kvasí, tím víc jich to vyžere, složité sacharidy imho to částečně naštípe, ale k úplnému rozpadu imho dojde až když se to začne měnit na kompost.

    Jinak FDA praví, že ve 100g syrového zelí je 6 g sacharidů. z čehož jsou 3 g vláknina a 3 g cukru. V kysaném zelí pak 5 g - 3 g vlákniny a 2 cukru.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Dojde prokvašením ke snížení množství využitelných sacharidů, např v červené řepě?
    SARRI
    SARRI --- ---
    ahoj, nemel by nekdo z prazskych kefirova zrna na mlecny kefir? (vymenim za zitny kvasek, domaci marmeladu ci sirup)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: já se tam nedostanu, ale kdybyste tam někdo jel a nalákal ho, aby přijel do ČR, tak pak ráda pomůžu s organizací. Nemám magy na to to celé rozjet.

    Ale rozhodně tu za Průsmykem máme prostory, kde by šlo něco udělat, komunitu dostatečně punkohipiee, aby z toho byl Katz nadšený a všichni ostatní taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Začátkem června bude v Polsku kvasná dílna se Sandorem.

    The Art of Fermentation | Fundacja Harmonia Kultury
    http://harmoniakultury.org/projekty/the-art-of-fermentation/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: velmi punk. Sandor schvaluje!
    VANEK
    VANEK --- ---
    Trenduje na FB (Skřivan https://facebook.com/photo.php?fbid=620178248190983 a repost s vlastní diskusí Horák https://facebook.com/photo.php?fbid=10155139875944743 ), kontext/zdroj jsem nepochopil, ale hlásit se to musí.
    VANEK
    VANEK --- ---
    V levných potravinách mají kvas fiľtrovanyj pasteryzovanyj syľnogazovanyj "Ľvivskyj bočkovyj", ovšem vyrobený v srpnu a "konečné datum vypršení platnosti" v říjnu. Jaká je pravděpodobnost, že to bude zkažené? A jak?

    MUTHA: V jaký jedný?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jinak to kanži kvasí mikrobama co jsou na té zelenině a ta syrovátka je tam jen taková pojistka. Odšťavněná zelenina moc přirozeně se vyskytujících mikrobů nemá, ty jsou hlavně na slupkách a tak. Takže by spontáně kvasila především tím, co nachytá ze vzduchu.

    (samotný mrkvový kvas, tedy že nastrouháš mrkev, zaliješ lákem a necháš zkvasit není nic moc, ale z toho džusu to může být dobré)

    Nejspíš do toho dávali i nějaké koření (nejpodezřelejší je zázvor, ten s mrkví jde obvykle dobře dohromady).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: před - pomáhá to eliminovat nežádoucí mikroby. Tak 1,5-2%.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jinak moc zajímavý je řepno-mrkvový kvas.

    A dá se to zkvasit?: Kanži - indický zeleninový kvas.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/05/kanzi-indicky-zeleninovy-kvas.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: ano - a teda lepší do něj vrazit lák ze zelí, nebo něčeho takovýho, aby to kvasilo mléčně, mrkev má hodně jednoduchejch škrobů, takže samostatně by mohla jít do alkoholova.

    Jo a ten džus osol.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Dřív nebo později zplesniví (prakticky) všechno, spórám těžko uniknout bez čištění vzduchu a možná i surovin na kosmický standard, a tohle bylo vždycky nějakou dobu po oficiální trvanlivosti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: Aha - tak tím pádem mu to buď sdělit a nebo to sdělit hygieně. Zjevně má kontaminovanou výrobu nečím divným, oranžovým.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Nene, kupovaný (od stejného výrobce). Jen mě zarazila ta barva, toť vše (jinak spíš chomáče bílého chmýří).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: děláš to ze stejného tahini? Pokud ano, tak je nejspíš kontaminované.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WENOUSH: ja nemam ani tibetany, zazvorove pivo jsem delal jen jednou, pouzil jsem normalni kvasinky a vsem to moc chutnalo. Ale je fakt, ze ty SCOBY kultury jsou jiny, alkoholu tvori malo a zase tam vzniknou jine veci, ktere kvasinka sama o sobe neumi.
    Docela bych to zkusil, ale 300+postovny se mi za ten starter davat nechce... nekdo z prazskych si to objednejte a az se vam namnozi, vymenim s vama trochu za flasku orechovky ;)
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    XCIDER: já mám doma naloženej zázvor v medu a vždycky když jsem línej cokoliv vymejšlet, tak dám dvě až tři lžíce do vodního keíru, odleju vodou a je z toho perfektní zázvorová limonáda...taky jsem necítil potřebu nějakých specifických kultur
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    NINE_OF_NINE: nemam, ale vypada to zajimave. jen bych skoro rekl, ze kdyz jako zaklad zazvorovky pouzijes bezne kefirove krystaly, nic zvlastniho se nestane....
    VANEK
    VANEK --- ---
    Na hummusu podruhé (ale jinak neviděna) jasně oranžová plíseň. Roste pomalu a málo, takže v rané fázi se dá zaměnit za zeleninovou příměs. WTF?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam