• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Teď jsem v Los Angeles. Dva druhy kefíru, oba narvaný cukrem až po špunt. Na dotaz, kde mají natur kefír jsme dostali odpověď, že nikde, není o něj zájem. Tak aspoň tučnej bílej jogurt? Jo, jeden druh měli. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Cestovala jsem teď s motorkáři přes Pobaltí do Petrohradu. V ruském supermarketu mraky druhů kefíru a kombinací kvašené zeleniny. Jogurtů míň a spíš nízkotuk. Na všech benzínkách měli v chlaďáku kefír v tetrapaku. V estonském hotelu na malém městě měli v restauraci v nápojovém lístku kefír (lahodný) a večer nám jako pozornost donesli domácí křupavé kvašáky. Takže jsem cestování přežila bez obvyklých střevních potíží, pravda, přikrmeno preventivně i probiotiky z lékárny. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Probiotic brew brings new meaning to "beer gut"
    http://newatlas.com/probiotic-beer/50262/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Katzův kvasný výlet po Číně.

    People's Republic of Fermentation // Episode 01: Mrs. Ding's Pickles
    https://www.youtube.com/watch?v=M4elw9rIs9Y
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Kdybys během těchto tří týdnů stihla Brno, poskytnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kdybyste měl někdo přebytky mléčných kefíráků, tak by se mi nějací hodily. Ideálně příští týden v Praze.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ELGATOVERDE: Já bych to vyhodil, nesnáším rozblemcané kvašáky... Rada s odřezáním špiček je ale dobrá a určitě to udělej. A listí může být různé, dávám tam kromě toho z vína i křenové, trešňové a rybízové.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZOIDBERG: ZUZKAOU: ta rozkydost nastala asi po 5ti dnech, takže to bude asi i tím listím. Ok na příští nálev už budu líp vybavená. Teď jen vymyslet, co udělat s těma 3 kg rozkydlejch okurek, který mám narvaný v ledničce :))) nějaký tipy jak to zužitkovat při vaření?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: spíš je potřeba je sníst dřív. A teda používat co nejmenší okurčičky a uřezat jim hlavičku - tu část kde byl květ, protože tam sedí nejvíc enzymů, co to rozkládaj celulozu. Případně je ještě oblanšírovat. Maximalisti pak koupou kvašáky v teplé vápenaté lázni ;-)

    A dá se to zkvasit?: Okurky - otázka křupavosti a barvy
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/07/okurky-otazka-krupavosti-barvy.html
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ELGATOVERDE: Zřejmě ano. Poslední léta dělám kvašáky dle návodu paní domácí a vždy byly křupavé, respektive se rozblemcly až po delším čase.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Ahoj, delala jsem poprvy kvasaky. Jednak se na hore objevil kris, coz asi neva, jak jsem docetla, ale hlavne: maji konzistenci totalne neprda, slupka pevna, uvnitr kase. Na rozdavani to neni, uvarila jsem z casti kvasakovou polivku, tak jako dobry, ale trochu me to mrzi, jsou jich 4 kg.
    Mam hypotezu, ze to je tim, ze jsem tam dala malo listi z vina - resp do druhe lahve vubec zadny. Zrovna jsem zadny nemela, tak jsem to dala bez toho:) Je to tim?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Tak daleko to dojít nenechávám, kefír mám lahodný. Mně laktóza potíže nečiní, spíš si hýčkám své spolupacienty ve střevech, dost mi to pomohlo od zánětů. V kombinaci z rozličnou vlákninou. Připravuju si takovou symbiotickou misku. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: jo, tak zrovne kefír laktozu z mlíka vyžere v řádu dní. Jen se to pak nedá moc pít, protože je to kyselý ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    No já se zatím propracovala jen k výrobě kefíreru. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: Jednoduché cukry ano - čím déle to kvasí, tím víc jich to vyžere, složité sacharidy imho to částečně naštípe, ale k úplnému rozpadu imho dojde až když se to začne měnit na kompost.

    Jinak FDA praví, že ve 100g syrového zelí je 6 g sacharidů. z čehož jsou 3 g vláknina a 3 g cukru. V kysaném zelí pak 5 g - 3 g vlákniny a 2 cukru.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Dojde prokvašením ke snížení množství využitelných sacharidů, např v červené řepě?
    SARRI
    SARRI --- ---
    ahoj, nemel by nekdo z prazskych kefirova zrna na mlecny kefir? (vymenim za zitny kvasek, domaci marmeladu ci sirup)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: já se tam nedostanu, ale kdybyste tam někdo jel a nalákal ho, aby přijel do ČR, tak pak ráda pomůžu s organizací. Nemám magy na to to celé rozjet.

    Ale rozhodně tu za Průsmykem máme prostory, kde by šlo něco udělat, komunitu dostatečně punkohipiee, aby z toho byl Katz nadšený a všichni ostatní taky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Začátkem června bude v Polsku kvasná dílna se Sandorem.

    The Art of Fermentation | Fundacja Harmonia Kultury
    http://harmoniakultury.org/projekty/the-art-of-fermentation/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam