• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: snad jo :)
    Jinak to vypadá takto. Za týden to ochutnám.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: imho je to jedno
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: když uvaříš vejce natvrdo, tak je žloutek občas trochu vidět. Bílková "blanka" má třeba jen milimetr a ráda praská, takže pak je žloutek nekrytý a vystaven působení zběsilých mikrobů ;)
    No každopádně jsem část naložil do řepnýho kvasu a část do cibulovo-česnekovýho nálevu podpořenýho jogurtovým startérem.
    Teď je to naložený týden a má se to čile k světu. Řepnej jsem omylem zavřel natěsno a při kontrole mi solidně vybublal :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jsem lehce zmatená - je vcelku jedno co je se žloutkem, ne?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Dám přednost ruskému obchodu. Je to na TO?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: konečně jsem se dokopal k pokusům s vařenými vajci. Je potřeba, aby žloutek nebyl vůbec vidět?
    Dost jich mělo žloutek u kraje a prosvítá a někdy jsem při loupání ten tenkej bílek poškodil.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: chceš nějakou indicko/arabskou speciálku a ayran. A nebo ruskou speciálku na ten kefír ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Teď jsem v Los Angeles. Dva druhy kefíru, oba narvaný cukrem až po špunt. Na dotaz, kde mají natur kefír jsme dostali odpověď, že nikde, není o něj zájem. Tak aspoň tučnej bílej jogurt? Jo, jeden druh měli. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Cestovala jsem teď s motorkáři přes Pobaltí do Petrohradu. V ruském supermarketu mraky druhů kefíru a kombinací kvašené zeleniny. Jogurtů míň a spíš nízkotuk. Na všech benzínkách měli v chlaďáku kefír v tetrapaku. V estonském hotelu na malém městě měli v restauraci v nápojovém lístku kefír (lahodný) a večer nám jako pozornost donesli domácí křupavé kvašáky. Takže jsem cestování přežila bez obvyklých střevních potíží, pravda, přikrmeno preventivně i probiotiky z lékárny. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Probiotic brew brings new meaning to "beer gut"
    http://newatlas.com/probiotic-beer/50262/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Katzův kvasný výlet po Číně.

    People's Republic of Fermentation // Episode 01: Mrs. Ding's Pickles
    https://www.youtube.com/watch?v=M4elw9rIs9Y
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Kdybys během těchto tří týdnů stihla Brno, poskytnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    kdybyste měl někdo přebytky mléčných kefíráků, tak by se mi nějací hodily. Ideálně příští týden v Praze.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ELGATOVERDE: Já bych to vyhodil, nesnáším rozblemcané kvašáky... Rada s odřezáním špiček je ale dobrá a určitě to udělej. A listí může být různé, dávám tam kromě toho z vína i křenové, trešňové a rybízové.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZOIDBERG: ZUZKAOU: ta rozkydost nastala asi po 5ti dnech, takže to bude asi i tím listím. Ok na příští nálev už budu líp vybavená. Teď jen vymyslet, co udělat s těma 3 kg rozkydlejch okurek, který mám narvaný v ledničce :))) nějaký tipy jak to zužitkovat při vaření?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: spíš je potřeba je sníst dřív. A teda používat co nejmenší okurčičky a uřezat jim hlavičku - tu část kde byl květ, protože tam sedí nejvíc enzymů, co to rozkládaj celulozu. Případně je ještě oblanšírovat. Maximalisti pak koupou kvašáky v teplé vápenaté lázni ;-)

    A dá se to zkvasit?: Okurky - otázka křupavosti a barvy
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/07/okurky-otazka-krupavosti-barvy.html
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ELGATOVERDE: Zřejmě ano. Poslední léta dělám kvašáky dle návodu paní domácí a vždy byly křupavé, respektive se rozblemcly až po delším čase.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Ahoj, delala jsem poprvy kvasaky. Jednak se na hore objevil kris, coz asi neva, jak jsem docetla, ale hlavne: maji konzistenci totalne neprda, slupka pevna, uvnitr kase. Na rozdavani to neni, uvarila jsem z casti kvasakovou polivku, tak jako dobry, ale trochu me to mrzi, jsou jich 4 kg.
    Mam hypotezu, ze to je tim, ze jsem tam dala malo listi z vina - resp do druhe lahve vubec zadny. Zrovna jsem zadny nemela, tak jsem to dala bez toho:) Je to tim?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Tak daleko to dojít nenechávám, kefír mám lahodný. Mně laktóza potíže nečiní, spíš si hýčkám své spolupacienty ve střevech, dost mi to pomohlo od zánětů. V kombinaci z rozličnou vlákninou. Připravuju si takovou symbiotickou misku. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: jo, tak zrovne kefír laktozu z mlíka vyžere v řádu dní. Jen se to pak nedá moc pít, protože je to kyselý ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Díky.
    No já se zatím propracovala jen k výrobě kefíreru. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam