• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    XCIDER: já naložila v pondělí poprvé, z 2 kg č. zelí a dnes mám tak 1/4, dost mě překvapilo, jak je to žravé hned :)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    JAJITA: Ted zrovna jsem dal par vidlicek z varky, kterou jsem nakladal ve stredu a teprve to zacina kysat. Ujidam vzdycky prubezne celou dobu, chutna mi i cerstve nalozene a navic me bavi sledovat, jak postupne pribyva kyselost a ubyva palivost.... Jen jsem ho teda nemel nechavat cely vikend bez dozoru, krapet se vzedmula hladina a kazdou lahev opustil cca velky panak smrdute cervene kapaliny :) Nastesti jsem s tim trochu pocital a podlozil tackem...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Zdravím, stalo se už někomu, že sežral (omluva outlocitným) kimči před pořádným prokvašením? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FAIRYPLAY: no - nejspíš je v tom méně kultur, než bylo v té původní kombuše. pokud ti to chtuná, tak to pij. Pokud to chceš obohatit, tak k tomu přilej koupenou kombuču, kdy se ty mikroby z ní nastěhujou do té blány.
    FAIRYPLAY
    FAIRYPLAY --- ---
    Ahoj, našla jsem v barelu s jablečným octem houbu, která je k nerozeznání od kombuchy, jíž jsem dlouholetou pěstitelkou. Ta kupovaná mi po pár měsících umřela a tak jsem měla radost, že mám možná kombuchu domácí. Dala jsem jí normální nálev sladkýho čaje a množí se pěkně. Jen nevím, zda je to fakt kombucha a můžu to bez problémů pít. (Je to dobrý). Máte někdo zkušenost? Nebo nějaký zprávy ze záhrobí?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a špatně použitá předpona meta.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: bože - jeden vedec a tři digitální nomádi a obchdníci s info-marketingem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MATOM: Připadně se ozvi Qwertymu, jestli něco nemá.

    Qwerty.cz | Qwerťákovo laboratorium - kontakt
    http://www.qwerty.cz/data/kontakt.php
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MATOM: ebay...
    NILA
    NILA --- ---
    MATOM: kutúrou na miso myslíš čo? koji ryžu alebo koji samotné? ryžu imho kúpiš v lepšie vybavenom bioobchode. ja som objednávala cez sunfood vm, má ju aj dan food. ak si chceš spraviť koji ryžu sám tak koji kin mi prekvapivo rýchlo prišiel tento -> http://ebay.to/2g3RHFG , v kamennom obchode nekúpiš nikde
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZOIDBERG: Z dětství si vybavuju ze sbírky receptů z literatury "Lesní jahody v mléce. Ryzce v soli" od nějakého sovětského rusa.
    MATOM
    MATOM --- ---
    ZOIDBERG: naloz ciste do skla, posol a zalej octom
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Nebyl by nějaký osvědčený recept na zkašené ryzce smrkové? Nějak se urodilo.
    MATOM
    MATOM --- ---
    zdravim, zhanam kulturu na miso, brno
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: vida - odkaz na salsu co chce zkvasit máš už ve vaření.

    tady máš ještě přímo na kvašenou, netřeba tam dávat kombuču, stačí to prostě nechat stát, na těch rajčatech máš spoustu přirozených, divokých kultur.

    Lacto-fermented Green Tomato Salsa Recipe - Cultures for Health
    https://www.culturesforhealth.com/.../lacto-fermentation-recipes/lacto-fermented-green-tomato-salsa/
    DIVER
    DIVER --- ---
    LINKOS: to je jasný, ale tyhle fakt nedojdou. už to mám i vyzkoušený. prostě zelený rajčata, který rusové cpou do sklenic s nálevem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DIVER: mi je nechavali dojiz utrzene za oknem...
    DIVER
    DIVER --- ---
    já se zeptám ještě vedle, ale tady se to asi taky docela hodí:

    koukám z okna a je tam jeste spousta zelených rajčat a asi už nedozrajou. co s nima nejlíp? loni je máti naložila do láku. úplně stejnýho jako na okurky. jíst se to dalo, ale žádná hitparáda.

    nějakej tip na vhodný zpracování? mám to zkusit naložit znovu a jinak nebo ty rajčata zpracovat úplně jinak? :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Super dík! Zatím mi zázvorovka pokaždé vyšla bez problému a to mám dost punkovej přístup a moc to neřeším. Překvapilo mě, že kvasila normálně cca týden a pak se teprve na povrchu, hlavně na těch plovoucích šlupkách, začala objevovat plíseň. Doufal jsem, že je zázvor víc "sterilní".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: je nejpravděpodobnější, že je z toho zázvoru a pak už se ti tam usídlila.

    Současnou várku vylej a začni novou. Při rozkvašení především hlídej aby k tomu nemohl vzduch - tedy to dělej pod kvasnou zátkou. Stačí trubička a gafa.

    Pokud máš nějakej startér - syrovátku, šťávu z něčeho jinýho zkvašenýho a tak - tak to tam přilej, aby si posílil co nejrychlejší žádoucí kvašení, aby si minimalizoval šanci pomnožení plísní.


    Vománkový víno
    https://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/vomankovy-vino_18.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam