• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZOIDBERG: Z dětství si vybavuju ze sbírky receptů z literatury "Lesní jahody v mléce. Ryzce v soli" od nějakého sovětského rusa.
    MATOM
    MATOM --- ---
    ZOIDBERG: naloz ciste do skla, posol a zalej octom
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Nebyl by nějaký osvědčený recept na zkašené ryzce smrkové? Nějak se urodilo.
    MATOM
    MATOM --- ---
    zdravim, zhanam kulturu na miso, brno
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: vida - odkaz na salsu co chce zkvasit máš už ve vaření.

    tady máš ještě přímo na kvašenou, netřeba tam dávat kombuču, stačí to prostě nechat stát, na těch rajčatech máš spoustu přirozených, divokých kultur.

    Lacto-fermented Green Tomato Salsa Recipe - Cultures for Health
    https://www.culturesforhealth.com/.../lacto-fermentation-recipes/lacto-fermented-green-tomato-salsa/
    DIVER
    DIVER --- ---
    LINKOS: to je jasný, ale tyhle fakt nedojdou. už to mám i vyzkoušený. prostě zelený rajčata, který rusové cpou do sklenic s nálevem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DIVER: mi je nechavali dojiz utrzene za oknem...
    DIVER
    DIVER --- ---
    já se zeptám ještě vedle, ale tady se to asi taky docela hodí:

    koukám z okna a je tam jeste spousta zelených rajčat a asi už nedozrajou. co s nima nejlíp? loni je máti naložila do láku. úplně stejnýho jako na okurky. jíst se to dalo, ale žádná hitparáda.

    nějakej tip na vhodný zpracování? mám to zkusit naložit znovu a jinak nebo ty rajčata zpracovat úplně jinak? :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Super dík! Zatím mi zázvorovka pokaždé vyšla bez problému a to mám dost punkovej přístup a moc to neřeším. Překvapilo mě, že kvasila normálně cca týden a pak se teprve na povrchu, hlavně na těch plovoucích šlupkách, začala objevovat plíseň. Doufal jsem, že je zázvor víc "sterilní".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: je nejpravděpodobnější, že je z toho zázvoru a pak už se ti tam usídlila.

    Současnou várku vylej a začni novou. Při rozkvašení především hlídej aby k tomu nemohl vzduch - tedy to dělej pod kvasnou zátkou. Stačí trubička a gafa.

    Pokud máš nějakej startér - syrovátku, šťávu z něčeho jinýho zkvašenýho a tak - tak to tam přilej, aby si posílil co nejrychlejší žádoucí kvašení, aby si minimalizoval šanci pomnožení plísní.


    Vománkový víno
    https://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/vomankovy-vino_18.html
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Dělal jsem si zázvorovou limonádu a začala na hladině plesnivět, zkusil jsem ji slít, ale plesniví i bez pevných částí. Nevíte, je ta plíseň přímo z toho zázvoru nebo spíš odjinud, abych tomu kdyžtak příště předešel? Stalo se mi to poprvé.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BONEMINA: když jsem si vloni hledala, co že to jako je, psali tam ještě o syřidle
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Zkousel jste nekdo delat doma skyr? Co jsem zatim vycetla, priprava je vlastne stejna jako u bezneho jogurtu, jen se pouzije odtucnene mleko a na zaver se necha odkapat. Je v tom nekde nejaky hacek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTZ: jestli to nesmrdí a chutná, tak to bude v cajku.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ZUZKAOU: ja to prave ochutnal nez jsem to chtel dat do jidla, a jo chutnalo mi to akorat jsem nevedel.. tak jsem to zase vyplivl a ceka to v lednici :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Southern Classic: Sour Corn – Garden & Gun
    http://gardenandgun.com/recipe/southern-classic-sour-corn/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTZ: jestli ti to voní a neroste na tom nic 3D a nebo barevného, tak bych to určitě ochutnala - kukuřice se normálně kvasí. Jestli tomu hodně nevěříš, tak ochutnej jen malé množství a počkej, jestli tě to prožene.
    OTZ
    OTZ --- ---
    asi blba otazka, ale zkusim to:

    co kdyz me cukrova kukurice v plechu zkysne a voni jako smetanovej jogurt, neni to jenom mlecny kvaseni? snedli byste to? .))
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: snad jo :)
    Jinak to vypadá takto. Za týden to ochutnám.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: imho je to jedno
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: když uvaříš vejce natvrdo, tak je žloutek občas trochu vidět. Bílková "blanka" má třeba jen milimetr a ráda praská, takže pak je žloutek nekrytý a vystaven působení zběsilých mikrobů ;)
    No každopádně jsem část naložil do řepnýho kvasu a část do cibulovo-česnekovýho nálevu podpořenýho jogurtovým startérem.
    Teď je to naložený týden a má se to čile k světu. Řepnej jsem omylem zavřel natěsno a při kontrole mi solidně vybublal :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jsem lehce zmatená - je vcelku jedno co je se žloutkem, ne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam