• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    ZUZKAOU: Super dík! Zatím mi zázvorovka pokaždé vyšla bez problému a to mám dost punkovej přístup a moc to neřeším. Překvapilo mě, že kvasila normálně cca týden a pak se teprve na povrchu, hlavně na těch plovoucích šlupkách, začala objevovat plíseň. Doufal jsem, že je zázvor víc "sterilní".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GHOSTDOGG: je nejpravděpodobnější, že je z toho zázvoru a pak už se ti tam usídlila.

    Současnou várku vylej a začni novou. Při rozkvašení především hlídej aby k tomu nemohl vzduch - tedy to dělej pod kvasnou zátkou. Stačí trubička a gafa.

    Pokud máš nějakej startér - syrovátku, šťávu z něčeho jinýho zkvašenýho a tak - tak to tam přilej, aby si posílil co nejrychlejší žádoucí kvašení, aby si minimalizoval šanci pomnožení plísní.


    Vománkový víno
    https://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/vomankovy-vino_18.html
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Dělal jsem si zázvorovou limonádu a začala na hladině plesnivět, zkusil jsem ji slít, ale plesniví i bez pevných částí. Nevíte, je ta plíseň přímo z toho zázvoru nebo spíš odjinud, abych tomu kdyžtak příště předešel? Stalo se mi to poprvé.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BONEMINA: když jsem si vloni hledala, co že to jako je, psali tam ještě o syřidle
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Zkousel jste nekdo delat doma skyr? Co jsem zatim vycetla, priprava je vlastne stejna jako u bezneho jogurtu, jen se pouzije odtucnene mleko a na zaver se necha odkapat. Je v tom nekde nejaky hacek?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTZ: jestli to nesmrdí a chutná, tak to bude v cajku.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ZUZKAOU: ja to prave ochutnal nez jsem to chtel dat do jidla, a jo chutnalo mi to akorat jsem nevedel.. tak jsem to zase vyplivl a ceka to v lednici :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Southern Classic: Sour Corn – Garden & Gun
    http://gardenandgun.com/recipe/southern-classic-sour-corn/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTZ: jestli ti to voní a neroste na tom nic 3D a nebo barevného, tak bych to určitě ochutnala - kukuřice se normálně kvasí. Jestli tomu hodně nevěříš, tak ochutnej jen malé množství a počkej, jestli tě to prožene.
    OTZ
    OTZ --- ---
    asi blba otazka, ale zkusim to:

    co kdyz me cukrova kukurice v plechu zkysne a voni jako smetanovej jogurt, neni to jenom mlecny kvaseni? snedli byste to? .))
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: snad jo :)
    Jinak to vypadá takto. Za týden to ochutnám.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: imho je to jedno
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: když uvaříš vejce natvrdo, tak je žloutek občas trochu vidět. Bílková "blanka" má třeba jen milimetr a ráda praská, takže pak je žloutek nekrytý a vystaven působení zběsilých mikrobů ;)
    No každopádně jsem část naložil do řepnýho kvasu a část do cibulovo-česnekovýho nálevu podpořenýho jogurtovým startérem.
    Teď je to naložený týden a má se to čile k světu. Řepnej jsem omylem zavřel natěsno a při kontrole mi solidně vybublal :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jsem lehce zmatená - je vcelku jedno co je se žloutkem, ne?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ZUZKAOU: Dám přednost ruskému obchodu. Je to na TO?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ZUZKAOU: konečně jsem se dokopal k pokusům s vařenými vajci. Je potřeba, aby žloutek nebyl vůbec vidět?
    Dost jich mělo žloutek u kraje a prosvítá a někdy jsem při loupání ten tenkej bílek poškodil.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOCHANSKA_CH: chceš nějakou indicko/arabskou speciálku a ayran. A nebo ruskou speciálku na ten kefír ;-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Teď jsem v Los Angeles. Dva druhy kefíru, oba narvaný cukrem až po špunt. Na dotaz, kde mají natur kefír jsme dostali odpověď, že nikde, není o něj zájem. Tak aspoň tučnej bílej jogurt? Jo, jeden druh měli. :-)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Cestovala jsem teď s motorkáři přes Pobaltí do Petrohradu. V ruském supermarketu mraky druhů kefíru a kombinací kvašené zeleniny. Jogurtů míň a spíš nízkotuk. Na všech benzínkách měli v chlaďáku kefír v tetrapaku. V estonském hotelu na malém městě měli v restauraci v nápojovém lístku kefír (lahodný) a večer nám jako pozornost donesli domácí křupavé kvašáky. Takže jsem cestování přežila bez obvyklých střevních potíží, pravda, přikrmeno preventivně i probiotiky z lékárny. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Probiotic brew brings new meaning to "beer gut"
    http://newatlas.com/probiotic-beer/50262/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Katzův kvasný výlet po Číně.

    People's Republic of Fermentation // Episode 01: Mrs. Ding's Pickles
    https://www.youtube.com/watch?v=M4elw9rIs9Y
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam