Lupa nepomáhá, tak se zeptám: stalo se někdy někomu, že by kombucha zaútočila na tibi krystaly a zničila je? V květnu jsem začala pěstovat obojí zároveň (vypravila jsem se na kurz fermentace, tam jsem dostala kombuchu, a tibi vzápětí získala z Esky). Kombucha krásně roste, zatímco tibi postupně čím dál víc skomírají (jak tu někdo psal - vypadají jako písek) a to se snažím doplňovat jim minerály Magnézií a himalájskou solí. Kokos coby resuscitační prostředek jsem ještě nezkoušela, neb už je asi po všem: dneska jsem v nádobě se chcípajícími tibi nahoře našla koláč něčeho, co hodně připomíná kombuchu. Ke kontaminaci snadno mohlo dojít - mám několik skleněných nádob, ze (a do) kterých to průběžně přelévám, jak je zrovna místo a kolikátý je to nálev, takže kolují mezi tibi a kombuchou a teplem a lednicí. Než do nádoby po kombuše naleju tibi nebo naopak, tak ji sice propláchnu, ale nevyvařuju. Může to chcípat kvůli tomu? Mohly nějaké pozůstatky kombuchy v nádobě napadnout tibi, i když tam měly jenom cukr a ne čaj a krystaly byly jasně v přesile? Tak nějak jsem věřila, že ta věc má vlastní imunitu a vetřelcům se brání, ale asi je křehčí, než vypadá... :(
Jinak ale... chutná to všechno pořád dobře :) Jenom mrchy nerostou a nahoře se udělal pěkný pružný bílý kombuchoidní špunt.