• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: nenajdeš jednoduchou odpověď a rozhodně nemůže zní: kvašené věci vám způsobí rakovinu a nebo kvašené věci vás zachrání od rakoviny.

    Natož v konkrétních příapdech, žejo. Tohle funguje jen ve velkých číslech.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: To jistě ano, a proto mě zajímá, co je meritem věci. Tu dlouhověkost jsem tu zmínil, ale třeba Číňani z provincie Jilin nebo Jihokorejci ze severu nějakou dlouhověkostí netrpí. Určitě se ten zvýšený výskyt rakoviny dá vysvětlit množstvím jiných faktorů, ale zkušenost místních lidí a práce vědců něco málo napovídají... V mé lásce k nakládané zelenině se toho moc nemění.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ZUZKAOU: navic ta dlouhovekost sama o sobe muze mit vliv na vyskyt ruznych nemoci, ktere se diky dlohovekosti muzou manifestovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: počkej, ty můžeš mít na jednu zemi statistiky jak o dlouhivekosti a nadprůměrném zdraví obyvatel, tak zároveň ta země může mít vysoký podíl lidí s jedním konkrétním druhém rakoviny. to přece neznamená, že každý Japonec umře na zanedbané žaludeční vředy, že kterych se rozvine rakovina...
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Vypadá to opravdu na důsledek solení. Jaký to má efekt na složení bakterií někde na molekulární úrovni, to netuším. Ale přiznám se, že jsem si dlouho myslel, že japonská dlouhověkost je do velké míry (vedle ostatních faktorů) umožněná právě díky fermentovaným potravinám a nápojům. Překvapilo mě, že to vůbec není tak jednoduché. Po rychlém přečtení pár článků (jeden nejnovější ještě přikládám) přicházím k "objevnému" zjištění, že dobrého po málu. Přesně podle japonských, a občas i českých tradic :)

    Study: Salted vegetables increase risk of nose cancer, Latest Health News - The New Paper
    https://www.tnp.sg/lifestyle/health/eating-salted-veggies-linked-cancer

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: pozor - pickled je nakládané, to není fermentované, ale to jsou všechna ta tcukenoma, nakládané listí a tak - to bývá v octu a sojovce, a tak - tam by teoreticky mohl skutečně být hlavní vliv té soli.

    Třeba právě japnoci toho snědí dalko víc naloženého do sojovky a misa, než jen zkvašeného v tom lehce slaném láku. Sojovka a miso jsou sice taky kvašené, ale furt je to slané.

    Ale cucám si to jen tak z hlavy.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Ještě jsem se pokoušel hledat a tato meta-analýza různých studií, převážně asijských, předpokládá, že to má značnou souvislost.

    In summary, our results suggest a potential 50% higher risk of gastric cancer associated with intake of pickled vegetables/foods and perhaps stronger associations in China and Korea.

    http://cebp.aacrjournals.org/content/21/6/905
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: To je zajímavá studie. Odkazuji ještě na jednu, která naznačuje, že některá probiotika ve fermentovaných potravinách a nápojích mají anti-H. pylori efekty, tedy pomáhají ničit tyto bakterie, které jsou "zárodkem" rakoviny žaludku. Což ovšem nevysvětluje, proč v zemích s tak vysokou spotřebou fermentovaných jídel mají zároveň tak vysoký výskyt rakoviny žaludku.

    Fermented Foods: Are They Tasty Medicines for Helicobacter pylori Associated Peptic Ulcer and Gastric Cancer?
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4958626/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    podlozena data to vidí primárně na heliobakter a genetika
    Why does Japan have a high incidence of gastric cancer? Comparison of gastritis between UK and Japanese patients
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1860129/

    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    MAXWESSLO: Sojovka
    VANEK
    VANEK --- ---
    Trigger warning on so many levels: https://facebook.com/insiderlosangeles/videos/991881000971386/ ("This is how 300,000 jars of kombucha are made.")
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    Mám jeden dotaz pro znalé: nedávno jsem byl na návštěvě v Pekingu a po večeři v korejské restauraci, kde jsem si pochutnal na polévce a placku z kimchi a další fermentované zelenině, došlo na diskuzi o prospěšnosti fermentovaných jídel -> dozvěděl jsem se, že v Japonsku a Koreji mají nejvyšší výskyt rakoviny žaludku snad v celém světě, což je připisováno množství používané soli v jídle, příp. fermentovaným potravinám (kde se sůl užívá). Nemáte k tomu někdo bližší informace?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    The tiny creature that secretly powers the planet | Penny Chisholm
    https://www.youtube.com/watch?v=ylOlZz7s52Q
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    ZUZKAOU: Garden & Gun, to zní jako ta pravá kuchařka pro jižanského fermentátora
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LITTLEWONDER: američani to dělaj, já to ještě nezoušela.

    Southern Classic: Sour Corn – Garden & Gun
    https://gardenandgun.com/recipe/southern-classic-sour-corn/
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    Dotaz do pléna: Každý léto se vydávám na pych do kukuřičných polí a pak nakládám do voctovýho láku malý kukuřičky. Má někdo zkušenost s jejich kvašením?
    JONAS
    JONAS --- ---
    ZUZKAOU: jo, tenhle postup jsem nakonec taky zvolil, s tím že jsem nechal část v původním nálevu v nový sklenici, abych věděl. jsem totiž děsně zvědavej, jestli mi tam ta plíseň vyraší, nebo jsem měl jen zaprasenou zavařovačku
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONAS: odebrala bych vrchní vrstvu, vyměnila lak za čerstvý, dala to do ledničky a rychle snědla.
    JONAS
    JONAS --- ---
    dotaz - jako zátku na kysání používám igeliťák/potravinovou folii s vodou. na cerstvé várce mi ale narostla krásná bílá plíseň zvenčí, tam kde se folie dotýkala zavařovačky. torši je chuťově v poho, na zelenině ani láku kontaminaci nepozoruju, ale vzhledem k tomu, že v něm bylo dost zelí a v různejch fázích intenzivně vytejkalo z lahve nemůžu zaručit, že se ta plíseň přes okraje nedostala dovnitř. co byste dělali na mém místě vy?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BASTOCH: Tip na cidrová jablka bych uvítal. Místa na zahradě mám dost, zatím je tam ale odolná klasika typu jadernička, angold, letní... A ještě nejsem tak starý, abych si je neužil.
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    XCIDER: tak právě že na některý český odrůdy dost koukali i francouzští cidraři

    ten cidre chce mix tříslovin (např koženáče), kyselosti a asi i trochu sladkých - podle toho, jak by to mělo být ve výsledku suchý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam