• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LITTLEWONDER: nakrájet na kolečka a nebo kostky, bez laku, se solí a kořením.
    Fermented Bread and Butter Pickles | Old Farmer's Almanac
    https://www.almanac.com/blog/gardening/celeste-garden/fermented-bread-and-butter-pickles
    LITTLEWONDER
    LITTLEWONDER --- ---
    mam nejak moc okurek hadovek a nevim co s nima... daji se nejak chutne zkvasit?
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    ZUZKAOU: diky za tipy, az zpracuju tech 12 litru calamady, tak urcite vyzkousim..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: po aha=pomáhá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: korejske zimní baechu ano. ona dost po aha kontrole výsledné chuti, zrychluje fermentaci, drží nálev a tak. pokud chceš dělat klasické korejské kimci z pekingského zelí, tak právě korejské papričky, (koupíš u Korejců) a základ kimci pasty z řídké kaše dělí calamadu od kimci. zajdi na korunní do shinfoodu a rovnou tam vezmi i nakládané minikrevetky, co tam patří..
    Shin Food | Asian specialities from South Korea, Japan, Thailand and China
    https://shinfood.com/

    bez kaše se dělaj různé letní kimci, to už si vygoogli. googlu v angličtině.


    já mám zatím popsanou jen klasiku a oi-sobagi
    ostatně teď je na něj čas.
    Okurkové kimči - Oi Sobaegi - 오이소박이
    https://www.zkvaseno.cz/2014/08/okurkove-kimci-oi-sobaegi.html?m=1
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    PERRYN: papricky se daji koupit v korejskym shopu u plackyho namesti.
    s kasi je to lepsi
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    ZUZKAOU: skrobovou kasi nedelam vubec.. hmm, mozna bych mel. Klasicke kimcij je vzdy s kasi? Co isem cetl rrcepty, tak byly spis bez ni. A daji se v Praze sehnat korejske papricky? Pouzivam tyto (cinske)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: na červenou potřebujes co nejčerstvější korejské papričky. a ohledně nálevu - děláš skroboovu kaši? měla by být docela řídká...
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    Pripravil jsem 12 litru kimchi, ale porad narazim na to, ze je malo nalevu (moc natlacuji do sklenice?). Pak stejne preteka a musim doplnovat slanym nalevem. A nikdy nejsem schopnej udelat peknou cervenou barvu - pouzivam chilli a cervenou papriku, kterou jsem nekolikrat menil.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: díky ti, jdu to zkusit :)

    (Jinak kurz fermentace - Fermentárum, na konci května - byl úplně super, dostala jsem tam i kulturu na jogurt, tu jsem chvíli nechala válet v ledničce a bojovala napřed s kombuchou a tibi, ale někdy před měsícem jsem skutečně kvůli tomu opatřila jogurtovač a funguje to výborně, je to taková dobrota, že je dělám každý druhý den. V tom počasí by to možná stačilo jen postavit na sluníčko místo dávat do jogurtovače, ale to jsem radši neriskovala, když vidím, co jsem provedla s tibi, chytá mě panika, že mi všecko chcípne :D)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: kdyžtak o tom přemýšlím, tak by tibi měl žrát i zemiak. budu to muset vyzkoušet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: nezautocila, jen využila jejich oslabení z podvýživy.

    Tibi slij, propláchni dej do nové, vytvářené nádoby a krm je dostatkem cukru základní nálev chce 1dil tibi 2 díly cukru a 5 dílů vody. Na živiny bohužel minerálka nestačí. Dávej jim do prvního nálevu sušené fíky ( vydrží tak dva tři nálevy a prokvašené jsou fakt dobré) a nebo kokos. Sušený strouhaný to chce v nějakém pytlíčků, protože rozs,pány z krystalů nejde vybrat a po pár týdnech začne hnít. takové ty široké plátky jsou v pohodě.

    stalo se mi to samé a to jsem ten kefír předtím živila i melasou

    Kokos a vodní kefír
    https://www.zkvaseno.cz/2015/02/kokos-vodni-kefir.html?m=1
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Lupa nepomáhá, tak se zeptám: stalo se někdy někomu, že by kombucha zaútočila na tibi krystaly a zničila je? V květnu jsem začala pěstovat obojí zároveň (vypravila jsem se na kurz fermentace, tam jsem dostala kombuchu, a tibi vzápětí získala z Esky). Kombucha krásně roste, zatímco tibi postupně čím dál víc skomírají (jak tu někdo psal - vypadají jako písek) a to se snažím doplňovat jim minerály Magnézií a himalájskou solí. Kokos coby resuscitační prostředek jsem ještě nezkoušela, neb už je asi po všem: dneska jsem v nádobě se chcípajícími tibi nahoře našla koláč něčeho, co hodně připomíná kombuchu. Ke kontaminaci snadno mohlo dojít - mám několik skleněných nádob, ze (a do) kterých to průběžně přelévám, jak je zrovna místo a kolikátý je to nálev, takže kolují mezi tibi a kombuchou a teplem a lednicí. Než do nádoby po kombuše naleju tibi nebo naopak, tak ji sice propláchnu, ale nevyvařuju. Může to chcípat kvůli tomu? Mohly nějaké pozůstatky kombuchy v nádobě napadnout tibi, i když tam měly jenom cukr a ne čaj a krystaly byly jasně v přesile? Tak nějak jsem věřila, že ta věc má vlastní imunitu a vetřelcům se brání, ale asi je křehčí, než vypadá... :(
    Jinak ale... chutná to všechno pořád dobře :) Jenom mrchy nerostou a nahoře se udělal pěkný pružný bílý kombuchoidní špunt.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    Na odlehčení přikládám fotku Kimchi-jjigae, polévky z kimchi. Kimchi jsem ještě nikdy nedělal, ale tohle korejské jídlo mi nejvíce připomínalo českou kuchyni - klasickou zelňačku, s mnohem výraznějšími chutěmi, ale srovnatelnou. Snědl bych toho hrnec bez nějakých větších obav o své zdraví :D

    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Tak se omlouvám ještě jednou, pokud to vyznělo, že tady vynáším nějaké soudy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: ano, samozřejmě. Ale nevynášet soudy o tom že za to může chilli/sůl/whatever, když to nevím není házet to za hlavu. Trošku pak hrozí, že se pak člověk přesune do levé části cyklu...


    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Omlouvám se, pokud to vyznělo jako generalizace. Mluvím na základě zkušenosti několika málo Korejců a Číňanů, kteří mi o tom říkali (a já se divil) a několika vědeckých studií, které se tímto zabývaly. Sice nevíme, ale to ještě neznamená, že nemůžeme vědět a tím pádem to zahodit za hlavu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: bránit se neplatné generalizaci není bagatelizace. Čím méně se ve veřejném prostoru budou objevovat titulky - tohle vás zachrání od rakoviny, tím lépe. Protože reálné a prokazatelné účinky jaksi mají léky, žejo.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Proto jsem to téma tady otevřel, jestli k tomu třeba někdo neví víc. Faktor dlouhodobé a zvýšené konzumace soli se mi zdá relevantní (a nejvíce podložený) - ale taky to může být čajem, chilli, sečuánským pepřem, sezamovým olejem nebo smogem. Vždycky je možné věci bagatelizovat a uložit stranou, když neodpovídají naší zkušenosti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: nenajdeš jednoduchou odpověď a rozhodně nemůže zní: kvašené věci vám způsobí rakovinu a nebo kvašené věci vás zachrání od rakoviny.

    Natož v konkrétních příapdech, žejo. Tohle funguje jen ve velkých číslech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam