• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    ZUZKAOU: skrobovou kasi nedelam vubec.. hmm, mozna bych mel. Klasicke kimcij je vzdy s kasi? Co isem cetl rrcepty, tak byly spis bez ni. A daji se v Praze sehnat korejske papricky? Pouzivam tyto (cinske)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: na červenou potřebujes co nejčerstvější korejské papričky. a ohledně nálevu - děláš skroboovu kaši? měla by být docela řídká...
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    Pripravil jsem 12 litru kimchi, ale porad narazim na to, ze je malo nalevu (moc natlacuji do sklenice?). Pak stejne preteka a musim doplnovat slanym nalevem. A nikdy nejsem schopnej udelat peknou cervenou barvu - pouzivam chilli a cervenou papriku, kterou jsem nekolikrat menil.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: díky ti, jdu to zkusit :)

    (Jinak kurz fermentace - Fermentárum, na konci května - byl úplně super, dostala jsem tam i kulturu na jogurt, tu jsem chvíli nechala válet v ledničce a bojovala napřed s kombuchou a tibi, ale někdy před měsícem jsem skutečně kvůli tomu opatřila jogurtovač a funguje to výborně, je to taková dobrota, že je dělám každý druhý den. V tom počasí by to možná stačilo jen postavit na sluníčko místo dávat do jogurtovače, ale to jsem radši neriskovala, když vidím, co jsem provedla s tibi, chytá mě panika, že mi všecko chcípne :D)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: kdyžtak o tom přemýšlím, tak by tibi měl žrát i zemiak. budu to muset vyzkoušet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: nezautocila, jen využila jejich oslabení z podvýživy.

    Tibi slij, propláchni dej do nové, vytvářené nádoby a krm je dostatkem cukru základní nálev chce 1dil tibi 2 díly cukru a 5 dílů vody. Na živiny bohužel minerálka nestačí. Dávej jim do prvního nálevu sušené fíky ( vydrží tak dva tři nálevy a prokvašené jsou fakt dobré) a nebo kokos. Sušený strouhaný to chce v nějakém pytlíčků, protože rozs,pány z krystalů nejde vybrat a po pár týdnech začne hnít. takové ty široké plátky jsou v pohodě.

    stalo se mi to samé a to jsem ten kefír předtím živila i melasou

    Kokos a vodní kefír
    https://www.zkvaseno.cz/2015/02/kokos-vodni-kefir.html?m=1
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Lupa nepomáhá, tak se zeptám: stalo se někdy někomu, že by kombucha zaútočila na tibi krystaly a zničila je? V květnu jsem začala pěstovat obojí zároveň (vypravila jsem se na kurz fermentace, tam jsem dostala kombuchu, a tibi vzápětí získala z Esky). Kombucha krásně roste, zatímco tibi postupně čím dál víc skomírají (jak tu někdo psal - vypadají jako písek) a to se snažím doplňovat jim minerály Magnézií a himalájskou solí. Kokos coby resuscitační prostředek jsem ještě nezkoušela, neb už je asi po všem: dneska jsem v nádobě se chcípajícími tibi nahoře našla koláč něčeho, co hodně připomíná kombuchu. Ke kontaminaci snadno mohlo dojít - mám několik skleněných nádob, ze (a do) kterých to průběžně přelévám, jak je zrovna místo a kolikátý je to nálev, takže kolují mezi tibi a kombuchou a teplem a lednicí. Než do nádoby po kombuše naleju tibi nebo naopak, tak ji sice propláchnu, ale nevyvařuju. Může to chcípat kvůli tomu? Mohly nějaké pozůstatky kombuchy v nádobě napadnout tibi, i když tam měly jenom cukr a ne čaj a krystaly byly jasně v přesile? Tak nějak jsem věřila, že ta věc má vlastní imunitu a vetřelcům se brání, ale asi je křehčí, než vypadá... :(
    Jinak ale... chutná to všechno pořád dobře :) Jenom mrchy nerostou a nahoře se udělal pěkný pružný bílý kombuchoidní špunt.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    Na odlehčení přikládám fotku Kimchi-jjigae, polévky z kimchi. Kimchi jsem ještě nikdy nedělal, ale tohle korejské jídlo mi nejvíce připomínalo českou kuchyni - klasickou zelňačku, s mnohem výraznějšími chutěmi, ale srovnatelnou. Snědl bych toho hrnec bez nějakých větších obav o své zdraví :D

    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Tak se omlouvám ještě jednou, pokud to vyznělo, že tady vynáším nějaké soudy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: ano, samozřejmě. Ale nevynášet soudy o tom že za to může chilli/sůl/whatever, když to nevím není házet to za hlavu. Trošku pak hrozí, že se pak člověk přesune do levé části cyklu...


    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Omlouvám se, pokud to vyznělo jako generalizace. Mluvím na základě zkušenosti několika málo Korejců a Číňanů, kteří mi o tom říkali (a já se divil) a několika vědeckých studií, které se tímto zabývaly. Sice nevíme, ale to ještě neznamená, že nemůžeme vědět a tím pádem to zahodit za hlavu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: bránit se neplatné generalizaci není bagatelizace. Čím méně se ve veřejném prostoru budou objevovat titulky - tohle vás zachrání od rakoviny, tím lépe. Protože reálné a prokazatelné účinky jaksi mají léky, žejo.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Proto jsem to téma tady otevřel, jestli k tomu třeba někdo neví víc. Faktor dlouhodobé a zvýšené konzumace soli se mi zdá relevantní (a nejvíce podložený) - ale taky to může být čajem, chilli, sečuánským pepřem, sezamovým olejem nebo smogem. Vždycky je možné věci bagatelizovat a uložit stranou, když neodpovídají naší zkušenosti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: nenajdeš jednoduchou odpověď a rozhodně nemůže zní: kvašené věci vám způsobí rakovinu a nebo kvašené věci vás zachrání od rakoviny.

    Natož v konkrétních příapdech, žejo. Tohle funguje jen ve velkých číslech.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    kdyz jsem na vs na praxi prolezal hromady clanku o antioxidantech v caji, narazil jsem na nekolik zminek o tom, ze v ramci Ciny je nejvetsi vyskyt rakoviny zaludku v Yunanu, kde je i nejvyssi spotreba caje (predevsim cerneho). Ale je tam zaroven i nejvyssi spotreba chilli, takze nikde to na 100procent neprisuzovali tomu caji...
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: To jistě ano, a proto mě zajímá, co je meritem věci. Tu dlouhověkost jsem tu zmínil, ale třeba Číňani z provincie Jilin nebo Jihokorejci ze severu nějakou dlouhověkostí netrpí. Určitě se ten zvýšený výskyt rakoviny dá vysvětlit množstvím jiných faktorů, ale zkušenost místních lidí a práce vědců něco málo napovídají... V mé lásce k nakládané zelenině se toho moc nemění.
    FARIN
    FARIN --- ---
    ZUZKAOU: navic ta dlouhovekost sama o sobe muze mit vliv na vyskyt ruznych nemoci, ktere se diky dlohovekosti muzou manifestovat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: počkej, ty můžeš mít na jednu zemi statistiky jak o dlouhivekosti a nadprůměrném zdraví obyvatel, tak zároveň ta země může mít vysoký podíl lidí s jedním konkrétním druhém rakoviny. to přece neznamená, že každý Japonec umře na zanedbané žaludeční vředy, že kterych se rozvine rakovina...
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Vypadá to opravdu na důsledek solení. Jaký to má efekt na složení bakterií někde na molekulární úrovni, to netuším. Ale přiznám se, že jsem si dlouho myslel, že japonská dlouhověkost je do velké míry (vedle ostatních faktorů) umožněná právě díky fermentovaným potravinám a nápojům. Překvapilo mě, že to vůbec není tak jednoduché. Po rychlém přečtení pár článků (jeden nejnovější ještě přikládám) přicházím k "objevnému" zjištění, že dobrého po málu. Přesně podle japonských, a občas i českých tradic :)

    Study: Salted vegetables increase risk of nose cancer, Latest Health News - The New Paper
    https://www.tnp.sg/lifestyle/health/eating-salted-veggies-linked-cancer

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAXWESSLO: pozor - pickled je nakládané, to není fermentované, ale to jsou všechna ta tcukenoma, nakládané listí a tak - to bývá v octu a sojovce, a tak - tam by teoreticky mohl skutečně být hlavní vliv té soli.

    Třeba právě japnoci toho snědí dalko víc naloženého do sojovky a misa, než jen zkvašeného v tom lehce slaném láku. Sojovka a miso jsou sice taky kvašené, ale furt je to slané.

    Ale cucám si to jen tak z hlavy.
    MAXWESSLO
    MAXWESSLO --- ---
    ZUZKAOU: Ještě jsem se pokoušel hledat a tato meta-analýza různých studií, převážně asijských, předpokládá, že to má značnou souvislost.

    In summary, our results suggest a potential 50% higher risk of gastric cancer associated with intake of pickled vegetables/foods and perhaps stronger associations in China and Korea.

    http://cebp.aacrjournals.org/content/21/6/905
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam