• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    GALE
    GALE --- ---
    Mám takový lúzr dotaz. Byli jsme u příbuzných na Moravě a s okurkovou sezónou samozřejmě přišly kvašáky. Tchýně naložila a když přišlo na lámání chleba, teda ochutnávku, na povrchu se dle jejích slov objevila "plíseň, která nevadí". Tak jsem ochutnala, dostala pár domů, ale pořád mi to nesedí. Takovéto úkazy ze svých domácích pokusů neznám. Můžete mi říct, co to bylo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kameninovej kvašák mi chytl křís, kterého se mi nedaří zbavit ani chemií, ani vypalováním v troubě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: ziplockové sáčky a nebo obyčejné zavařovačky-
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    velka poklona.... tak mi povez, Ty, kralovno vseho kvaseni, v cem nejradeji kvasis? pouzivas sklenene lahve nebo kameninu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: o děkuji. To tě raději nebudu zvát na wokrshop, abys nepřiešl o iluze :-D
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Tak to jsi pro me trosku jako modla a tvou praci moc obdivuju....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: jsem.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    ZUZKAOU: nejses nahodou ZuzkaOU z zkvaseno.cz?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: jo tak :-D
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Hoj, asi doslo k nedorozumeni:D myslel jsem klasicke keramicke nebo kameninove kvasici hrnce:D tomu rikame kvasak.....s obsahem maximalne do 2l
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MGMBILL: v kauflandu nakup malé okurky a kopr a nalož. Do týdne máš hotovo.

Okurky - rychlokvašky a kvašáky na celou zimu
    https://www.zkvaseno.cz/2014/07/okurky-rychlokvasky-kvasaky-na-celou.html
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    MGMBILL: v tesku maji pytlik za 35.
    MGMBILL
    MGMBILL --- ---
    Ahoj, shanim male kvasaky, max 2l... nema nekdo doma navic, ci zbytecne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: ano, pokud máš na začátku mošt, tak budeš mít lepší ocet. Protože čím lepší alkohol, tím lepší ocet. Když kvasíš na ocet celé kusy věcí, tak ti tam kromě alkoholového a posléze octového kvašení kvasí i další mikrobové.

Pokud vyloženě chceš kvasit zbytky věcí na ocet, tak je lepší používat kombuču, protože ta se obejde bez alkoholové mezifáze a umí rozkládat složitější škroby.

Ideálně chceš na už prokvašenou hmotu lis na ovoce - tedy podle toho jaké množství děláš. Jinak pasírku.
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU: Obecnej octovej dotaz... nebylo by lepší danou věc odšťavit a dát tam tu šťávu včetně "odpadu" a na konci to jenom zcedit?

Takhle mi přijde že při použití celého ovoce/zeleniny mi po skončení alkoholového kvašení zbyde v "odpadu" strašně moc nevyužité štávy, kterou z toho nejde vymačkat... (teď jsem "cedil" třešně) :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: drž se 2% - jak v základní směsi, tak v případném láku.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    LOJZA: ja mel malo vody uz na zacatku, redkvicky ji nepustily dost .. jak v tom pripade tu vodu solite? protoze sul v zelenine je na vahu zeleniny .. a pokud nebudu mit odpar vody (protoze zavrena sklenice/pytlik), tak vlastne zvysuju pomer soli k objemu zeleniny (byt cast z ni je ve vode)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    URPUTNIK: Pokud se ti odpařuje voda, klidně dolévej. Poměr soli tím naopak vyrovnáváš (resp. zůstává stejný). Sůl se s vodou neodpařuje (viz třeba výroba soli odpařováním slané vody na velkých plochách).
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: jsem .. trikat vaz, jednou smichej :) predpokladam ze je jistejsi solit radsi vic, co? bude to sice trvat dele, nez se to rozjede, ale jestli to muze pomoct proti hniti na zacatku, tak mi zpozdeni nevadi .. a je pravda, ze jsem to nedolival vodou, takze nejaky redkvicky v tom pytliku koukaly nad hladinu, bal jsem se prave pridavat vodu, abych nesnizoval pomer soli :)

musim si koupit ten svicen v ikee, mne se to proste v tom pytliku esteticky nelibi :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: zkompostuj to, hnilobní mikrobové vyhrajou dřív či později - tady dřív. A jseš si jistej, že si solil dostatečně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam