URPUTNIK: aby ti to udrželo hmotu pod hladinou láku, tedy bez kontaktu se vzduchem. Jak to kvasí, tak oxid uhličitý ti hmotu vytlačuje nahoru, kde je daleko větší šance na kontaminaci, i když je to pod víčkem, než když to něco tlačí dolu a je tam vrstva láku, který zplesniví méně ochotně, než pevná hmota. Někdy se třeba na vrch ještě dá nalejt vrstvička oleje, který nebude plesnivět ani hnít vůbec. Fajn je to třeba u past, do kterých se pak navíc ten olej zamíchá.
To co máš na běžně omytých rukou , pokud netrpíš plísňovým onemocněním jsou i bakterie, které mohou pomáhat jako lehký startér. Šlapání zelí čistýma zdravýma nohama je dobro, ostatně japonci když zakládají třeba nukazake, tak naopak důrazně radí míchat to holejma rukama, aby dal člověk osobní rozměr svému nuka.
A dá se to zkvasit?
https://www.zkvaseno.cz/search/label/nukazake